Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 19.12.2011.
06:47 >> 13:28h
Vestionline, B92, Ag A

Umro Kim Džong-Il

Severnokorejski vođa Kim Džong-Il umro je u 69. godini, saopštila je državna televizija u Pjongjangu. Svom nasledniku i sinu Kim Džong-Unu je ostavio jednu od najzatvorenijih zemalja u svetu koja poseduje nuklearno oružje, ali i diplomatsku izolaciju i slabu ekonomiju.

Mnogo puta se spekulisalo da je umro, sada je to prvi put zvanično saopšteno: Kim Džong-Il

Državna televizija je objavila da je Kim Džong-Il preminuo "u subotu ujutro od fizičkog i mentalnog premora izazvanog preteranim radom za dobrobit domovine“.

Kao uzrok navodi se srčani udar, koji je doživeo u svom luksuznom blindiranom vozu, tokom putovanja, navodi severnokorejska agencija.

U njegovoj zvaničnoj biografiji se ističe neprekidno žrtvovanje za domovinu. Uplakana voditeljka objavila je vest o njegovoj smrti na državnoj televiziji:

Sahrana u Pjongjangu zakazana je za 28. decembar, a vlasti su proglasile 13-dnevnu žalost od 17. do 29. decembra.

Zastave u Severnoj Koreji na pola koplja

Vojska je na vest o smrti vrhovnog komandanta stavljena u stanje pripravnosti, što je iz predostrožnosti istovremeno sprovedeno i u vojsci Južne Koreje.

Prema zvaničnoj biografiji Kim Džong-Il je rođen 16. februara 1942. Kim Džong-il je bio na čelu Severne Koreje od smrti svoga oca Kim Il-sunga 1994. godine. Gvozdenom rukom upravljao je Narodnom Demokratskom Republikom Korejom, jedinom komunističkom dinastijom u istoriji, u kojoj vladaju kult ličnosti i cenzura. Njegove zvanične pozicije su Predsednik Nacionalnog komiteta odbrane Demokratske Narodne Republike Koreje, Vrhovni komandant Korejske narodne armije i Generalni sekretar Radničke partije Koreje.

Pre 3 godine je preživeo moždani udar i od tada se ređe pojavljivao u javnosti.

Kim Džong-Il i Kim Džong-un

Kim Džong Un, najmlađi sin Kim Džong Ila, proglašen je za "velikog naslednika" nakon smrti svog oca, javila je agencija KCNA. Kim Džong-Un još nema 30 godina.

"Džong Un je veliki naslednik revolucije i politike Juče i veliki vođa naše partije, vojske i naroda", javila je agencija.

Kim Han-sol, unuk sada pokojnog vođe Severne Koreje, studira u Mostaru na Ujedinjenom svetskom koledžu (UWC).

Može doći do borbe za vlast

Predsednik Južne Koreje Li Mjung Bak pozvao je na mir i zatražio od stanovnika Juga da nastave sa svakodnevnim životom, rekao je zvaničnik bezbednosti iz njegovog kabineta nakon vanrednog sastanka povodom smrti lidera Severa Kim Džong Ila.

Iako se dugo vremena znalo da je Kim Džong Il bolestan njegova smrt izazvala je šok u susednoj Južnoj Koreji. Odnosi između dve Koreje su zategnuti od primirja potpisanog posle Korejskog rata (1950-1953).

Južnokorejska agencija Jonhap javila je da predsednik ove države stavio sve vladine službenika u "stanje pripravnosti", kao i da Ministarstvo finansija održava više hitnih sednica. Ministarstvo odbrane, koje je takođe, u stanju pripravnosti, saopštilo je da nije primetilo "neoubičajena vojna kretanja".

"Može se se desiti da dođe do borbe za vlast. Vojska će, skoro sigurno, podržati Kim Džong Una", rekao je Čung Jung Tea, sa korejskog Instituta za nacionalno ujedinjenje, piše "Telegraf". On je dodao da će se sada pojačati kontrola nad narodom kako zemlja ne bi pala u haos i ono što se sada bude dešavalo je veoma važno.

U Japanu, bivšoj kolonijalnoj sili u Koreji (1910-1945), najavljena je hitna sednica vlade, a iz Tokija su upućeni izrazi "saučešća" (bez izraza žaljenja) zbog "iznenadne smrti" Kim Džong-Ila.

I Kina je izrazila duboko saučešće zbog smrti severnokorejskog lidera, saopštio je portparol ministarstva spoljnih poslova u Pekingu.


- Šokirani smo saznanjem da je drug Kim Džong-Il preminuo - rekao je portparol Liu Veimin upućujući "iskrene pozdrave narodu" Severne Koreje.

I Ruski predsednik Dmitrij Medvedev uputio je saučešće Severnoj Koreji zbog smrti Kim Džong-Ila.

 SAD "budno prati"

U Međuvremenu, iz Bele kuće je saopšteno da Vašington pažljivo prati izveštaje i situaciju nakon smrti Kim Džong Ila.


"Budno pratimo informacije o smrti Kim Džong-Ila. Predsednik (Barak Obama) je u obavešten o razvoju događaja i u bliskom smo kontaktu s našim saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu, gde SAD poseduju baze sa hiljadama stacioniranih ljudi. I dalje se zalažemo za stabilnost na korejskom poluostrvu i za slobodu i bezbednost naših saveznika," naveo je u kratkom saopštenju portparol Bele kuće.

Kim Džong-Il je umro u trenutku kada su Vašington i Pjongjang ponovo pokrenuli direktne konsultacije o severnokorejskom nuklearnom oružju, uz povremeno posredovanje Kine, jednog od malobrojnih saveznika severnokorejskog režima.

Predsednik Južne Koreje Li Mjung Bak razgovarao je telefonom sa američkim liderom Barakom Obamom.


"Dvojica lidera saglasila su se da sarađuju i pažljivo prate situaciju", rekao je portparol predsednika Obame.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.12.2011. 08:27
Mozda je i tirann ali koliko vidim jos svoju vojsku nikome nije poslao....tudju decu ne zasipa bombama i ne zove se pri tome Milosrdni andjeo...prema tome....vrlo je cool sto se mene tice....uostalom,cim ne govori o demokratiji-vec mi je u neku ruku drag....znaci nije foler....
Ponedeljak 19.12.2011. 10:05
ne zalim ga,u toj zemlji se iskljucuje struja svako vece od 10,kafici ne postoje,jedini vid zabave je parada koja se odrzava njemu u cast.Narod zivi u izolaciji,dobijaju bonove za hranu,svuda je tajna policija koja se sunja,nemaju internet,imaju samo jedne novine od 4 lista u kojima se pise samo o vodji.Ljudi sa sela nikad nisu videli grad zato sto voz nije prosao zadnjih 20 god.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online