Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 23.01.2012.
17:00
Srna A

Kanađanin tvrdi da je platio da mu u Prištini presade bubreg

Kanađanin Raul Fajn, koji tvrdi da mu je u prištinskoj klinici "Medikus" 2008. godine za 87.000 evra presađen bubreg od jedne ruske državljanke, svedočiće 6. februara video-linkom na suđenju u tom slučaju trgovine i ilegalne transplantacije organa.

Fajn će svedočiti u procesu video-linkom iz Vrhovnog suda u Ontariju, objavio je kanadski dnevnik "Toronto star", prenoseći reči specijalnog tužioca Euleksa za organizovani kriminal Džonatana Ratela da Fain ni na koji način nije osumnjičen, već da je ključni svedok u procesu.

Foto: Ilustracija


Kako navodi list, Fajn je u svom iskazu datom kanadskim vlastima, a na insistiranje Euleksa, detaljno ispričao kako mu je u prištinskoj klinici presađen bubreg.

On je zbog bolesti bubrega bio suočen sa "ozbiljnim medicinskim problemima", a njegovi rođaci u Izraelu su ga 2008. godine obavestili da "određeni dogovor može da se postigne o presađivanju bubrega na Kosovu".

Fajn je uskoro upoznat sa Mošeom Harelom, koji je u optužnici opisan kao posrednik turskog doktora Jusufa Sonmeza, koga su mediji zbog uloge u Medikusu nazvali "doktor Frankenštajn".

Harel važi i za glavnog finansijera operacije i sada se nalazi na Interpolovoj potjernici zbog krijumčarenja ljudi i trafikinga na Kosovu.

Fajn je, prema pisanju lista, Harelu poslao svoju medicinsku dokumentaciju radi "analize u Turskoj" i uskoro je obavešten da je za njega pronađen odgovarajući bubreg. On je zatim, 15. jula, uplatio 87.000 evra na Harelov bankovni račun u Izraelu.

Devet dana kasnije, otputovao je u Istambul, gde ga je, kako se navodi u optužnici, Sonmez podvrgnuo "medicinskim pregledima". Fajn je 25. jula, sa još jednim "klijentom" iz Njemačke, avionom iz Istambula otišao u Prištinu, a na istom letu su bile i 45-godišnja Ruskinja Ana Rusalenko i još jedna žena iz bivšeg Sovjetskog Saveza, potencijalni donori bubrega.

Fajna i Rusalenkovu su na aerodromu u Prištini čekali službenici "Medikusa", a narednog dana Sonmez je odstranio Rusalenkovoj bubreg i presadio ga Kanađaninu, a zatim je to isto učinio i sa drugom ženom iz aviona, čiji bubreg je presadio Nemcu.

Fajn je napustio Kosovo 30. jula, dok se za Rusalenkovu vrlo malo zna, osim da je iz malog grada kraj Vladivostoka, a tužilac Ratel navodi da je izvjesno da su žrtve trgovine organima poslate avionom nazad za Istambul, bez ukazane postoperativne terapije.

Tužilac Euleksa podseća da se za operacije turskog doktora saznalo 2008. godine pošto je jedan turski državljanin, kome je pozlilo na prištinskom aerodromu, rekao da mu je "neko ukrao bubreg".

On navodi da je u procesu ključna figura Sonmez, koji je prema tim optužbama u Istambulu uhapšen pa pušten uz kauciju na slobodu.

Kanadski dnevnik podseća na reči osumnjičenog doktora koji tvrdi da nije bilo ilegalne trgovine organima i da su svi "donori" potpisali saglasnost za operaciju.

Tužilac Ratel upozorava da se Rusalenkova uklapa u šablon takozvanih donora koji žive u dubokom siromaštvu i da je istraga pokazala da su žrtve postepeno vrbovane za ono što ih čeka, uz obećanje da će za bubreg dobiti 20.000 dolara, što bi uglavnom izostalo.

On je naveo da, uprkos mnogobrojim pokušajima, nije mogao da sazna kakva je bila dalja sudbina Rusalenkove. Ratel, koji je bivši kanadski tužilac, podsetio je u izjavi listu da optužnica na 46 strana tereti sedam osoba za jedno ili više krivičnih dela krijumčarenja ljudima, organizovani kriminal, nezakonito obavljanje medicinskih delatnosti i zloupotrebu službene dužnosti, a proces je počeo 4. oktobra prošle godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.01.2012. 17:58
Uzas jedan !posle Martinovica sam mislio nema gore...a oni otimali ljude zbog organa...Pa to ni hitler nije radio....EVROPO DABOGDA CRKLA STO CUTIS I KRIJES OVO!!!
Ponedeljak 23.01.2012. 17:23
Почиње нова ера по мери оних који имају пуно новца. Сиромашни постају "лагер резервних делова" човечанства, из кога се узима по потреби и спецификацији. Све то добија свој реалан облик у творевини сличној држави а створеној са врло одређеном сврхом. Страх мора бити нормална последица када се човек нађе пред оваквим сазнањем. Помаже ли бес? Вапај? Позивање на норме међународног права? Помаже ли ишта против воље моћних и моћи вољних да за себе приграбе - право на живот, ускраћујући га другим људским бићима? Срби су опљачкани и понижени, Албанци љуто преварени и намагарчени а ствар тече даље, неометана.
Ponedeljak 23.01.2012. 19:33
Ukoliko bude iznosio neke kompromitujuce podatke po siptare, velika je verovatnoca da ce izvrsiti "samoubistvo".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online