Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.02.2012.
12:12
Beta A

Iran odbacio nove američke sankcije

Iransko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je danas nove američke sankcije Iranu i ocenilo da su one deo "psihološkog rata" čiji je cilj da se među Irancima podstakne nezadovoljstvo.

Po rečima Iranaca, nove američka sankcije su "propaganda"
 

Portparol ministarstva Ramin Mehmanparast rekao je na konferenciji za novinare u Teheranu da centralna banka Irana nema finansijskih transakcija sa SAD, pa stoga neće ni biti pogođena kaznenim merama. Prema njegovim rečima, te mere su samo "propaganda".


SAD su uvele nove sankcije Iranu i dale dodatna ovlašćenja američkim bankama da zamrznu sredstva koja imaju veze sa iranskom vladom i da zatvore "rupe" kroz koje je Iran mogao da provlači novac uprkos ranijim restrikcijama SAD i Evropske unije.


SAD i njeni saveznici sumnjiče Iran za pokušaj proizvodnje atomskog oružja, a Teheran tvrdi da njegov nuklearni program isključivo ima mirnodopsku svrhu.


Međutim, kako piše Asošijeted pres (AP), dodatne sankcije Iranu su značajnije zbog trenutka uvođenja nego zbog uticaja na ekonomiju te zemlje.


One se, naime, pojavljuju u trenutku kad SAD i saveznici nastoje da ubede Izrael da ne pribegava vojnim udarima po iranskim nuklearnim postrojenjima, već da omoguće vreme sankcijama da obave posao.


Izrealski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman ove nedelje boravi u Vašingtonu i danas će se sastati sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.


Liberman je juče na Kapitol Hilu odbio da odgovara na novinarska pitanja, a prema rečima jednog izraelskog zvaničnika u Jerusalimu, naredio je i članovima vlade da se suzdržavaju od spominjanja mogućnosti napada jevrejske države na Iran.


Izrael se sve više plaši da sankcije nikada neće biti dovoljne da nateraju islamski klerikalni režim u Teheranu da odustane od svog nacionalnog prioriteta - razvoja nuklearnog programa.


Teheran se više puta zaklinjao da će izbrisati Izrael sa mape sveta.


Izrael smatra Iran svojim najopasnijem neprijateljem i više puta je tvrdio da će učiniti sve da ga spreči da dobije atomsko oružje. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu često ističe da su što se tiče Irana sve opcije na stolu.


Kako piše AP, što sankcije budu efikasnije i delovale brže, lakše će biti da se ubedi Izrael da odustane od plana za bombardovanje Irana - poteza iz predostrožnosti koji bi mogao da dovede do novog rata na Bliskom istoku.


Sankcije protiv iranske centralne banke prve su kaznene mere koje je Vašington direktno uveo protiv neke ključne institucije u toj zemlji. Bela kuća, međutim, tvrdi da nove, neočekivano uvedene sankcije nemaju veze sa sve većim bojaznima od izraelskog napada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online