Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.01.2010.
15:26
Tanjug A

Izrael podiže barijere prema Egiptu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odobrio je podizanje barijere duž granice Izraela sa Egiptom, u nastojanju da se spreči ubacivanje nelegalnih imigranata i ekstremista.

Barijera će se sastojati iz dva dela, jednog pored lučkog grada Ejlata, na Crvenom moru, a drugog na ivici pojasa Gaze.

Netinajahu je u saopštenju naveo da je doneo odluku da zatvori južnu granicu Izraela za nelegalne imigrante i teroriste i da se radi o strateškoj odluci s ciljem da se "obezbedi jevrejski i demokratski karakter zemlje".

Hiljade afričkih i drugih migranata došlo je u Izrael preko granice sa Egiptom u poslednjih nekoliko godina, podsećaju izraelski mediji.

Netanijahu je najavio da će Izrael ostati otvoren za izbeglice iz zona sukoba, ali je dodao da se ne može dopustiti ubacivanje desetina hiljada nelegalnih radnika preko južne granice.

Barijera neće biti podignuta duž cele granice, a usavršena oprema za nadgledanje pomoći će graničnim kontrolorima da primete one koji pokušavaju da se ubace. Od maja prošle godine egiptaska policija je ubila najmanje 17 migranata, uglavnom Afrikanaca, pokušavajući, kako je rečeno, da spreči trgovinu ljudima.

Prema procenama izraelske policije, između 100 i 200 nelegalnih imigranata uđe u Izrael iz Egipta svake nedelje, a najčešće dolaze iz Eretrije, Etiopije i Sudana.

Granica prema Egiptu je duga 266 kilometara, a projekat će koštati 270 miliona dolara i izgradnja će trajati nekoliko godina. Egipatski bezbednosni izvori kažu da nisu još informisani o planovima Izraela, ali je najavljeno da se neće protiviti.

Egipat takođe gradi podzemnu barijeru duž svoje granice sa Gazom da bi sprečio krijumčarenje oružja kroz tunele. Izrael gradi i kontroverznu barijeru prema Zapadnoj obali da se odvoji od Palestinaca.

Izraelska strana tvrdi da se, zahvaljući žičanoj ogradi, rovovima i mestimočno visokom betonskom zidu, sprečavaju napadi palestinskih ekstremsta na Izraelce. Palestinci, međutim, upozoravaju da se radi o otimačini zemlje s obzirom da je ograda na pojedinim mestima zalazi na Zapadnu obalu, gde oni nameravaju da osnuju svoju državu.

Međunarodnii sud pravde u Hagu je 2004. godine izdao savetodavno mišljenje da je barijera nelegalna i da je treba ukloniti na mestima gde se ne poklapa s granicom Izraela i Zapadne obale pre rata 1967 godine, kada je osvojena ta teritorija.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online