Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 13.03.2012.
12:08
Srna A

Gadafi Sarkoziju dao 50 miliona € za izbore

Francuski predsednik Nikola Sarkozi primio je 42 miliona funti (oko 50 miliona evra) od ubijenog libijskog lidera Moamera Gadafija za finansiranje svoje predsedničke kampanje 2007. godine, piše danas britanski "Dejli telegraf".

Prijateljstvo trajalo dok se 50 miliona evra nije istopilo

Sarkozi je izazvao besne reakcije među članovima opozicije i nekim članovima vlade kada je primio libijskog predsednika Gadafija u Parizu krajem 2007. godine. Tada je libijskom vođi bilo dozvoljeno da postavi šator na Jelisejskim poljima.

"Uslovi" prebacivanja novca dogovoreni su na sastanku dvojice državnika u Libiji pre izbora Sarkozija, navodi se u dokumentu, koji je objavljen je na francuskom medijskom sajtu "Mediapart". U dokumentu, koji je predat sudiji, navodi se da je na sastanku od 6. oktobra 2005. godine dogovoreno "finansiranje kampanje Nikole Sarkozija i da je u potpunosti plaćeno".

Sarkozi je u vreme bio francuski ministar unutrašnjih poslova sa ambicijama da nasledi Žaka Širaka.

Zakoni o političkom finansiranju zabranjuju kandidatima da prime gotovinu veću od 7.500 evra, ali "Mediapart" tvrdi da je 50 miliona evra, koliko se spominje u dokumentu, oprano kroz bankovne račune u Panami i Švajcarskoj. Račun u Švajcarskoj otvoren je na ime sestre Žana-Fransoa Kopea, lidera vladajuće UMP partije i jednog od najaktivinijih aktivista u reizboru Nikole Sarkozija na predsedničku funkciju.

U dokumentu se tvrdi da je "ZT", za koga se veruje da je reč o trgovcu oružjem Zijadu Takiedinu, i koji je imao dobre veze sa Sarkozijevim pomoćnicima, "bio odgovoran za sprovođenje sporazuma". U dokumentu se navodi i nekoliko "ranijih susreta" Takiedina i Saifa al Islama, Gadafijevog sina, koji je prošle godine rekao da je Libija finansirala izbor Sarkozija.

Pregovori o isporuci novca išli preko Gadafijevog sina Saifa al-Islama i trgovca oružja iz Francuske

"Sarkozi prvo mora da vrati novac koji je uzeo od Libije radi finansiranja svoje izborne kampanje. Mi smo to finansirali, imamo sve detalje i spremni smo da ih otkrijemo", rekao je Saif al Islam, koji trenutno zatvoren u Libiji.

On je istakao da je Sarkoziju data pomoć, ali da ih je razočarao. "Prvo što želimo da ovaj klovn uradi je da vrati novac libijskom narodu", rekao je Saif u jeku meunarodne vojne kampanje protiv Libije koju je pokrenuo Sarkozi.

Sarkozi je bio prvi lider koji je prošle godine priznao libijsku opoziciju, a francuski borbeni avioni prvi su gađali tenkove Gadafija u vojnoj kampanji koja je okončana ubistvom libijskog vođe.

U dokumentu se navodi svedočenje Didijea Groskofa, bivšeg ličnog lekara Takiedina, koga je trgovac oružjem vodio u posete Libiji i koji tvrdi da je bio prisutan kada je sklopljen sporazum o finansiranju Sarkozija. Takiedin je prekinuo sve veze sa lekarom 2006. godine.

Fabris Arfi, koautor izveštaja "Mediaparta", rekao je listu "Dejli telegraf" da je Groskof želeo da sve ostavi napismeno u slučaju da mu se nešto dogodi, jer je znao šta je video.

U dokumentu se navodi i da je razgovorima prisustvovao i "BH" odnosno Bris Ortefu, jedan od najstarijih Sarkozijevih prijatelja koji je kasnije postao njegov ministar unutrašnjih poslova i sada je deo njegovog izbornog tima. Ortefu je potvrdio da se sastanak iz 2005. godine održao, ali "da nije bilo reči o političkom finansiranju".

Sarkozi je besno odbacio navode da je primio novac od Gadafija. "Ako je to finansirao Gadafi, onda baš nisam bio previše zahvalan. Gadafi, koji je bio poznat po tome da priča guposti, čak je rekao da su bili čekovi. U tom slučaju, njegov sin treba samo da ih realizuje", rekao je Sarkozi.

Takiedin je odbacio svaku umešanost u ilegalno finansiranje stranke, a portparol Jelisejske palate rekao je ranije listu "Mond" da tako nešto ne dolazi u obzir.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.03.2012. 12:19
To je pravi razlog zašto je prvi bombardovao Libiju. Ostalo mu je 50 miliona evrića, a od nove demokratske vlasti u Libiji će naplatiti kompletnu municiju, gorivo i dr troškove koje je imao dok ih je demokratski bombardovao.
Utorak 13.03.2012. 12:38
Ni manjeg coveka, ni veceg pokvarenjaka od Sarkozija. Pisalo je da je majka Gadafijevog sina na slici, Saif al-Islama bila iz Mostara, Sofija Farkas. Ogromno su kazu zlato zapadnjaci popljackali iz trezora iz Libije i iz Iraka, plus otpisali stotine milijardi svojih dugovanja, i uzeli naftne izvore. Nista nego lopovluk im u genima.
Utorak 13.03.2012. 12:22
Zapad je ogrezao u zlocinu....tome kraja nema...uvek je bilo i uvek ce biti....samo sto dalje od njih....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online