Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 21.03.2012.
03:16
Vestionline A

Američke ucene počele da utiču na Evropu i Japan

Američke vlasti izuzele su 10 evropskih zemalja i Japan od ekonomskih sankcija pošto su značajno smanjile nabavku naftnih proizvoda od Irana.

Državna sekretarka Hilari Klinton odobrila je izuzeće za Belgiju, Češku, Francusku, Grčku, Holandiju, Italiju, Nemačku, Poljsku, Španiju, Veliku Britaniju i Japan, čime tamošnje banke i finansijske institucije neće biti pogođene sankcijama za period od
180 dana.

Srećna zbog odluke evropskih država, kao i Japana: Hilari Klinton

Predsednik SAD Barak Obama treba da do 30. marta odluči, na osnovu cena i zaliha nafte, da li da kasnije ove godine uvede sankcije zemljama koje i dalje kupuju naftu od Irana.

U očekivanju te odluke, 12 zemalja velikih kupaca iranske nafte, među kojima su Indija, Kina i Južna Koreja, treba da do 28. juna preduzmu slične korake, kao i evropske zemlje, ili će se suočiti s američkim sankcijama. Sankcije su usmerene na finansijske institucije koje posluju s iranskom centralnom bankom, a može im biti zabranjeno da posluju ili otvore predstavništvo u SAD.

To se odnosi na strane centralne banke koje su umešane u kupovinu ili nabavku naftnih proizvoda iz Irana. Hilari Klinton je u saopštenju pozdravila odluku zemalja koje su izuzete od američkih sankcija i ocenila da odluka o smanjenju uvoza
iz Irana "nije bila laka".

"One su morale da razmotre svoje energetske potrebe u kritičnom trenutku svetske ekonomije i brzo nađu alternativu za iransku naftu na koju su se oslanjala u pogledu svojih energetskih potreba", navela je Hilari Klinton.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.03.2012. 03:59
:)) Угљеша, нобеловац за мир, уцењује по Европи... Требало би и овој куји бацити у појило једну за мир, па нија она гора (а ни боља) од "шефа".
Sreda 21.03.2012. 10:29
Америчком лицемерству и насиљу нема границе, они би читав свет да претворе у неки свој кварт! Њихова јабука је одавно зрела и време је да је неко омлати јер већ трули и гуши читав свет. Барака Обаму и ову Хилари би требало послати код Нобела да му лично захвале што је изумео експлозив који су великодушно бацали на главе других људи!
Sreda 21.03.2012. 11:39
Monstruozna debilska nacija kojoj su samo zlocini i ugnjetavanja na umu. Od evropskih zemalja najveci uvoznici iranske nafte su Grcka i Italija pa njima mze da pogoduje ovo ïzuzece"ali recimo Francuska koja uvozi jedva odko 2% nisam siguran da nesto profitira? Sa druge strane, ako ostvare plan, onda ce cene nafte na svetskom trzistu drasticno skociti, a time i njihovi prihodi, a nas obicne ljude koji to treba da platimo zbog njihove osvajacko-pljackaske politike ko pita!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online