Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 31.03.2012.
01:49
Danas A

Rusi dolaze, EU i NATO se raspadaju

Šef poljske diplomatije Radek Šikorski u govoru pred poslanicima u Varšavi predstavio je “crni scenario“ za EU i NATO. Dok se lideri EU svojski trude da ubede javnost da su najgori dani finansijske krize prošlost, Šikorski ističe da bi EU mogla da se raspadne, a SAD napuste NATO, te bi u tom slučaju Poljska bila ostavljena na cedilu da se sama “bori sa Rusijom“.

Crni scenario za budućnost Poljske: Radek Šikorski
 

Naglašavajući da su SAD mnogo više zainteresovane za Pacifik nego Evropu i da članice Unije postaju sve sebičnije, Šikorski predviđa potpuno urušavanje ideje o otvorenim granicama i tržištu rada, smanjivanje finansiranja budžeta EU i važnih projekata poput Evropske spoljne službe, piše EUObzerver.


Šikorski dalje tvrdi da će SAD, zamorene šrktošću Evrope kada je reč o finansiranju odbrane, ali i zbog njene “opšte neefikasnosti“, napustiti NATO. Postzapadni vakum ispuniće Rusija na Istoku i Kina u Aziji. Tranzicione krize biće nastavljene u arapskom svetu, a Evropa neće još dugo predstavljati dobar primer.


“I gde je Poljska u ovoj crnoj viziji“, pita se Šikorski i odgovara “ostavljena na periferiji Evrope zaglibljena u letargiji, da se bori sa nedovršenom modernizacijom, lišena solidne osnove za nacionalnu bezbednost“.


Poljski ministar je ukazao da je veoma rizično dati suverenitet Briselu da stvori trajnu političku uniju. Uprkos svemu, kako je rekao, Varšava i dalje želi da se priključi evrozoni, ali da “rasipničke zemlje poput Grčke moraju platiti cenu za svoje loše ponašanje“.


Ministar je naveo da je Nemačka najvažniji poljski partner u Evropi, zahvaljujući obimu trgovinskih odnosa, ali sve više i zbog slične ekonomske kulture i političke koncepcije. SAD su “naš najvažniji partner“, tvrdi Šikorski i dodaje da će Poljska raditi u pravcu istorijskog pomirenja sa Rusima, “mada je izvlačenje Ukrajine iz ruske sfere uticaja veći prioritet“.


Francuska je, prema rečima Šikorskog, počela da priznaje poljski doprinos stvaranju jačeg evropskog rukovodstva. Ukazao je da Poljska radi rame uz rame sa Švedskom kada je reč o reformisanju postsovjetskih zemalja, dok je bio vrlo oštar prema Britaniji i Mađarskoj. Varšava je, kaže Šikorski, razočarana činjenicom da Britanci ne žele da učestvuju u stvaranju zajedničkih odbrambenih snaga EU. Što se tiče Mađara, navodi poljski ministar, zbog desničarenja premijera Orbana, oni snose svu odgovornost za reputaciju čitavog regiona.

POVEZANE VESTI

Subota 31.03.2012. 02:50
. Sto je rusija jaca srbija joj vise okrece ledja.Zasto se srbija plasi rusije? Zato sto sledbenici komunisticko fasistickog pokreta su ostavili duboke tragove izdaje i boje se pobede velike rusije i stvaranja velike srbije.
Subota 31.03.2012. 05:58
Konacno nesto lepo da procitam! Zivela Rusilja!
Subota 31.03.2012. 03:09
Sikorski je najveci izdajnik u Poljskoj ! premijer Donald Tusk - takodje. Pozdrav iz Poljske za bracu Srbe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online