Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 06.04.2012.
07:21
Vestionline A

Viktor But osuđen na 25 godina robije

Trgovac oružjem Viktor But, poznatiji kao ''Trgovac smrti'', osuđen je na 25 godina zatvora na sudu u Njujorku.

Tokom izricanja presude bivši sovjetski oficir uzvikivao je "to je laž", dok su tužioci navodili da je pristao da proda oružje da ubija Amerikance. But (45) proglašen je krivim u novembru zbog pokušaja da proda teško naoružanje kolumbijskoj oružanoj grupi.

Tvrdi da je sve ovo laž: Viktor But

Uhapšen je u Bangkoku 2008. godine posle tajne operacije u kojoj su se američki agenti predstavili kao kolumbijski pobunjenici. But, koji je bio inspiracija za trgovca oružjem u holivudskom filmu "Gospodar rata" iz 2005. godine, bio je dve godine u pritvoru u Tajlandu, pre nego je izručen SAD.

But, vegetarijanac koji govori šest stranih jezika, zagrlio je svog advokata i mahnuo supruzi dok su ga odvodili iz sudnice, javio je Bi-Bi-Si.

Njegov advokat Albert Dajan rekao je da će se žaliti na presudu. But je ranije preko ruskog prevodioca rekao da "nikad nije nameravao da ubije nekoga i da je bog svedok toga".

Izricanje presude do sada je dva puta odgađano, jer je Butov advokat tražio više vremena da se pripremi i optužio je tužioce za "neučevno ponašanje vlade", jer su Butu napravili zamku.

Sudija Šarja Šindlin rekla je da je kazna od 25 godina prikladna za njegova krivična dela, dodajući da je određena i novčana kazna od 15 miliona dolara.

But je pristao da proda 100 usavršenih raketa zemlja-vazduh i oko 5.000 "kalašnjikova" (AK-47) na sastanku u hotelu u Bangkoku sa pripadnicima Revolucionaranih oružanih snaga Kolumbije, odnosno članovima američke Uprave za borbu protiv droge (DEA).

Američki vlasti kažu da je But prodavao oružje i diktatorima i gerilcima u Africi, Južnoj Americi i Bliskom istoku. Tužilac Prit Bharara rekao je da je But godinama bio diler oružjem međunarodnog nivoa i neprijatelj broj jedan, jer je naoružavao protivnike u nekim od najbrutalnijih ratova na svetu.


"Iako se But često predstavljao samo kao biznismen on to i jeste bio, ali od one najgore vrste", rekao je tužilac.

POVEZANE VESTI

Petak 06.04.2012. 09:47
Jedini nacin da se izbavi je da Rusi negde uhvate nekog Amera u sumnjivim radnjama, ili ga negde kidnapuju kao oni ovog Rusa, osude ga na dugu robiju, pa onda ponude razmenu. Oni samo razumeju jezik sile i moci.
Petak 06.04.2012. 10:00
Ovako ameri neutrališu konkurenciju. Bivša SFRJ jim je bila konkurent u izvozu naoružanja i vojne opreme pa je i to bio jedan od razloga da je rasture.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online