Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.04.2012.
02:58
Vesti A

Na robiju zbog Fejsbuk osvete

Od prošle nedelje, u Australiji se može odgovarati po zakonu za sadržaje plasirane na društvenim internet mrežama. Ovo je omogućeno posle prve presude ovakve vrste u australijskoj istoriji, donete pred sidnejskim sudom. Naime, Ravšan Roni Usmanov je osuđen na šest meseci zatvora jer je na Fejsbuku objavio nage fotografije bivše devojke.

Ravšan Usmanov
 

U prethodnom postupku, Usmanov je izjavio policiji: "Objavio sam slike zato što me je povredila i jedino što sam hteo jeste da je povredim." Prema sudskim dokumentima, šest fotografija prikazuje njegovu bivšu devojku "golu u određenim položajima, jasno pokazujući njene grudi i genitalije".


Nedugo pošto je u oktobru prošle godine postavio slike na Fejsbuk, Usmanov je devojci poslao poruku: "Neke od tvojih slika su sada na Fejsbuku." Ona je tri meseca ranije prekinula njihovu vezu i iselila se iz kuće koju su delili.
 

Uništena reputacija

 

Dejvid Vejli s Univerziteta Novog Južnog Velsa kaže da krivična dela i uznemiravanje putem interneta nisu uzeti jednako ozbiljno kao i fizički prekršaji.
- Ovo je vrh ledenog brega. Postoji svega nekoliko presuda zbog uznemiravanja i neprimerenog sadržaja. U ovom slučaju, Usmanov bivšoj devojci nije probušio gume na automobilu, već joj je uništio reputaciju.

Devojka, čiji identitet "San-herald" nije obelodanio, otišla je u Usmanovljev stan u Pirmontu tražeći da skine fotografije. Kad je odbio da to učini, pozvala je policiju.
Stručnjaci za privatnost ističu da je slučaj Usmanova otkrio "vrh ledenog brega" ukupne količine prestupa na internetu koji retko prođu s kaznom. Osuđujući 20-godišnjaka, pomoćnik šefa suda za prekršaje Džejn Motli izjavila je da se ovime "odvraćaju prestupnici i zajednica u celini da ne počine slično krivično delo".


- Tehnologija novog doba putem Fejsbuka pruža instant pristup svetu. Fejsbuk je društvena mreža s limitiranim ograničenjima. Neodgovornim slanjem informacija putem ovog medija može se načiniti nesaglediva šteta po reputaciju određene osobe. Kad se uzme u obzir popularnost (sajta) i potencijal da stvarno nanesete štetu, postoji istinska potreba da se korisnici ovog medija odvrate od činjenja sličnih prestupa. Štetu po žrtve nije teško pretpostaviti - poniženje, sramoćenje i strah da će slike videti ne samo osobe koje je poznaju, već i drugi.


Pri donošenju presude, sud se pozvao na samo jedan drugi slučaj u kojem je čovek s Novog Zelanda (Velington) osuđen 2010. godine na četiri meseca zatvoru jer što je na Fejsbuku objavio nage slike bivše devojke.
 

Revizija zakona

 

Stručnjak za privatnost Alek Kristi objašnjava da revizija Federalne vlade u oblasti zakonskih reformi treba da obuhvati i mere na internetu.


- Povređena devojka bi trebalo da bude u mogućnosti da pokrene postupak zbog napada na privatnost, ali to u ovom trenutku nije mogla. Svet interneta nije polaroid slika pokazana ljudima u pabu, to je polariod pokazan milijardi ljudi na svetu.

Usmanov je priznao krivicu, ali se žalio tražeći da šestomeseču kaznu služi u kućnom pritvoru. Sudija Reg Blanč ispred Okružnog suda potvrdio je prvobitnu zatvorsku kaznu, a nalog za kućni pritvor pretvorio u kaznu suspendovanu 15. februara.


Prema sudskim dokumentima, u sudnici je postavljeno pitanje ozbiljnosti Usmanovog prestupa. Njegov advokat Magi Sten isticala je da to nije "ozbiljan prekršaj", a sudija Motli je žustro odgovorila:


- Šta može da bude ozbiljnije od objavljivanja fotografija nage žene na internetu? Jedno je objaviti tekst u štampanoj formi s ograničenim tiražom. To može da se uzme u obzir kod utvrđivanja objektivne ozbiljnosti prestupa. Ali, kad to stigne na svetsku mrežu putem Fejsbuka, onda to znači da je otvoreno za svakoga ko je povezan, bez obzira koliko daleko se nalazi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.04.2012. 08:02
Какав је живот без фејса?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online