Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 01.05.2012.
00:13
radiosarajevo.ba A

Vaclav Klaus otkazao posetu Ukrajini zbog Timošenkove

Češki predsednik Vaclav Klaus otkazao je posetu Ukrajini zbog toga što se bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko još nalazi u zatvoru, izjavio je u ponedeljak njegov portparol Radim Ošvat, objavio je češki list.

Predsednik Češke Vaclav Klaus
 

"Ima nekoliko razloga, ali je ovaj najvažniji", izjavio je on za ovaj dnevni list.

Ošvat je u telefonskom razgovoru za agenciju AFP potvrdio odluku šefa države, ali je odbio dati druge detalje. Vaclav Klaus je trebalo da učestvuje 11. i 12. maja na sastanku predsednika zemalja centralne Evrope u Jalti. Nemački predsednik Joakim Gak je već u četvrtak odbio svoje učešće na ovom sastanku u znak protesta zbog odbijanja Kijeva da dozvoli Juliji Timošenko da dođe na lečenje u Nemačku.

Predsednici Austrije Heinz Fišer i Slovenije Danilo Turk, takođe su otkazali predviđeni dolazak na Jaltu, prema pisanju lista Lidove Noviny.

Pedesetjednogodišnja Julija Timošenko osuđena je u oktobru na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti. Opozicionerka smatra da je ta kazna "lična osveta" ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, izabranog 2010. godine. Timošenko je započela štrajk glađu 20. aprila, tvrdeći da je zlostavljana u zatvoru.

"Nema sumnje da će, ako se zdravlje Timošenko znatno pogorša ili se desi nešto nepredviđeno, položaj Ukrajine u Evropi biti ozbiljno ugroženo", izjavio je u ponedeljak u Pragu češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg na sastanku sa svojim slovačkim kolegom Miroslavom Lajčakom.

"Slovački predsednik Ivan Gasparović se priprema da učestvuje na sastanku na Jalti", rekao je njegov portparol Marek Trubac.

"Zabrinuti smo zbog postupaka ukrajinskih vlasti. Međutim smatramo da je važno da se razgovara s našim susjedom", dodao je.

Evropska unija (EU) tražila je od Kijeva da dostavi "hitno objašnjenja" o stanju opozicionerke, čiji je sukob s pravosuđem 2011. godine izazvao krizu bez presedana u odnosima između EU i Ukrajine.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.05.2012. 09:13
Zasto neko od ovih mutivoda,zatrazi hitno pustanje dr.Vojislava Seselja?
Utorak 01.05.2012. 10:05
PA OSTANI FINO KOD KUCE !!! NIJE TE SMETALO BOBMARDOVANJE LIBIJE I ONAKO BARBARSKO UBISTVO PUKOVNIKA, NJEGOVE FAMILIJE I SAKACENJE NAJSTARIJEG SINA ! TO ODGOVARA TVOME MORALU !!! ALI PLAVUSA U ZATVORU, TO JE PREVISE ZA TEBE !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online