Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.05.2012.
04:20
Vestionline A

Prštalo na TV duelu Olanda i Sarkozija

Francuski predsednik Nikola Sarkozi više puta je u večerašnjem žučnom televizijskom duelu pred drugi krug predsedničkih izbora svog protivkandidata iz redova Socijalističke partije Fransoa Olanda optužio da - laže.

"To je laž! To je laž!", ponavljao je Sarkozi tokom razmene stavova o ekonomskoj politici. Oland je, takođe, više puta opovrgao Sarkozijeve tvrdnje, insistirajući: "Nikada to nisam rekao". Ovo je bio jedini put da su se dva rivala, pred drugi krug izbora u nedelju 6. maja, sreli licem u lice, tokom kampanje koja je najviše bila fokusirana na domaća pitanja, kao što je slaba ekonomija, imigracija, integracija francuskih muslimana.

Francuzi 6. maja odlučuju: Fransoa Oland ili Nikola Sarkozi

Sarkozi je rekao da Francuskoj trebaju veća smanjenja javnih troškova i dugova, dok Oland preferira stimulativne programe koje bi finansirala vlada. Tekući francuski predsednik ustremio se na svoje kritičare, posebno imajući u vidu njegovo postupanje u vođenju ekonomije zemlje, primetivši da Oland nema iskustva u upravljanju. Sarkozi je naveo da je nepravedno okrivljen za francuske ekonomske probleme posle godina krize, insistirajući da on "nije jedini krivac".

Oland je na to odgovorio: "Nikada nije vaša krivica. Uvek imate žrtveno jagnje. Nisam ja, kriza je ta koja je udarila na mene".

Sarkozi je rekao da će Olandovi ekonomski planovi odvesti francuski dug preko gornje granice i ugroziti ostatak Evrope. Oland je, pak, pozvao na nacionalno jedinstvo i socijalnu pravdu, više puta ponovivši jedan od svojih izbornih slogana -
"zajedništvo", kako bi istakao razliku u odnosu na Sarkozija sklonog
podelama.

"Izlazimo iz petogodišnjeg perioda u kome je Francuska išla nadole, u kome je bila podeljena", rekao je Oland.

On je Sarkoziju rekao da je "nesposoban da zastupa neko mišljenje, a da ne bude u opoziciji sa svojim sagovornikom". Oland je kritikovao poreske reforme Sarkozija, za koje levičari smatraju da su bile "suviše prijateljski" nastrojene prema bogatima.

"Govorenje da smo ponudili poklone bogatima... je klevetanje. To je laž", odgovorio je Sarkozi, na šta se Oland nasmejao.

Sarkozi je odbacio kritike onih koji su ga poredili sa francuskim nacističkim kolaboracionistima, zbog njegove oštre kampanje protiv imigranata.

"Granice nisu loša reč", rekao je Sarkozi povodom svojih poziva da se ograniči broj imigranata koji žele da uđu u Francusku.

Sarkozi se kotira slabije od Olanda u anketama, pred drugi krug izbora. U prvom krugu, održanom 22. aprila Oland je odneo pobedu, osvojivši neznatno više glasova od Sarkozija. I konzervativci i socijalisti traže načine kako da primame birače koji su u prvom krugu glasali za liderku ultra desničarske antiimigrantske partije Nacionalni front, Marin Le Pen, koja je u prvom krugu osvojila "zapanjujućih" 18 odsto glasova, ukazuje agencija AP.

POVEZANE VESTI

Petak 04.05.2012. 00:05
http://www.youtube.com/watch?v=LjGAaCduu7Q&feature=player_detailpage#t=52s
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online