Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 09.05.2012.
09:22 >> 13:41h
rts rs A

Vojna parada u Moskvi: Avioni rasterali kišu

Hiljade ruskih vojnika učestvovale su danas u paradi na Crvenom trgu u Moskvi pred novoinaugurisanim predsednikom Vladimirom Putinom, povodom obeležavanja 67. godišnjice od pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Više od 14. 000 vojnika prešlo je trg strojevim korakom, uz defile ruskih interkontinentalnih raketa i ostale vojne opreme.

Paradu je počeo ministar odbrane Anatolij Serdjukov, koji je izvršio smotru uz melodije koje je izvodio vojni orkestar. Putin je pratio paradu sa svečane tribine zajedno sa novim premijerom Dmitrijem Medvedevim.  

Putin je u govoru podsetio da je Sovjetski Savez u Drugom svetskom ratu podneo najteži udarac i da je Crvena armija herojskom borbom porazila nacističku Nemačku i donela slobodu zemljama i narodima širom sveta.  

Putin je na Crvenom trgu rekao da su strogo poštovanje međunarodnih normi, poštovanje državnog suvereniteta i samostalni izbor svakog naroda garancije da se tragedija Drugog svetskog rata neće ponoviti i dodao da Rusija dosledno sprovodi politiku jačanja bezbednosti u svetu.

"Mi imamo veliko moralno pravo da principijelno i uporno štitimo naše pozicije jer je upravo naša zemlja primila glavni udarac nacizma, dočekala ga sa herojskim otporom, prošla kroz teške muke, odredila sam tok rata, uništila neprijatelja i donela oslobođenje narodima celog sveta", kazao je Putin sa tribune ispred zidina Kremlja.

Putin je dodao da odaje počast državama antihitlerovske koalicije koje su dale ogroman doprinos uništenju zajedničkog, žestokog neprijatelja.

"Svi imamo obavezu da se sećamo zašto je počeo rat i da analiziramo pouke, jer su one I dalje aktuelne", kazao je Putin.

Posle jake kiše rano jutros, rusko vazduhoplovstvo potvrdilo je da su njeni avioni korišćenjem specijalnih hemijskih sredstava rasterali oblake iznad Moskve, da bi parada bila održana po suncu.  

Motorizovana kolona vozila bila je duža od 1,5 kilometara. Paradi je prisustvovalo i oko 1.500 ratnih veterana, prenela je agencija RIA novosti.  

Prva parada pobede održana je na Crvenom trgu 24. juna 1945. godine po naređenju tadašnjeg sovjetskog vođe Josifa Visarionoviča Staljina.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.05.2012. 09:23
HVALA.... VEČNA VAM SLAVA, Braćo !!!
Sreda 09.05.2012. 09:51
Hvala vam braćo rusi...Da ne beše vaše hrabrosti ceo svet bi bio i danas kolonija Rajhu.
Sreda 09.05.2012. 09:53
Нека је вечна слава јунацима највеће копнене војске у историји која је здробила нацистичку звер ! Мало је познат податак да је последња права битка под командом маршала Георгија Жукова вођена уствари 6.маја 1945 на исти дан кад је пао православни Васкрс и Ђурђевдан ! Свети Георгије је убио аждају . Двострука симболика просто боде очи ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online