Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 22.05.2012.
15:29
Beta A

"Nikolić mora da se distancira od prošlosti"

U komentarima nemačke štampe povodom izbora Tomislava Nikolića za novog predsednika Srbije navodi se da on mora odlučnije da se distancira od radikalno-nacionalističke prošlosti i saradnika, ukoliko zaista želi da na novoj funkciji bude verodostojan.

"Frankfurter rundšau": Njegov izbor pre potvrđuje da se Srbija nalazi na solidnom putu ka EU

"Frankfurter rundšau" piše da "ostatak Evrope ne mora da brine zbog pobede Tomislava Nikolića" i da njegov izbor "pre potvrđuje da se Srbija nalazi na solidnom putu ka Evropkoj uniji (EU) jer tek sa promenama evropski kurs postaje stabilan i trajan".

List navodi da "ono što kod Nikolića zabrinjava nije nedostatak dobre volje, nego nedostatak kompetentnosti". Jer, dok je "u predizbornoj kampanji nespretnost u izboru saradnika i stilsku nesigurnost mogao da proda kao verodostojnost i bliskost sa narodom, to više nije moguće".

"Tome je došao kraj. Čim Srbija počne pregovore o pristupu EU, nužno je iskustvo u ophođenju sa upravom kojom je teško rukovoditi. Već u savetničkom štabu pobednika izbora nalaze se sumnjive ličnosti iz kojih svako malo provaljuje duhovno poreklo iz desničarskih krugova", navodi "Rundšau".

 

"Zidojče cajtung" naziva Nikolića "čovekom sa maskom" i ocenjuje da novi predsednik "u novije vreme možda zvuči umereno".

"Ali do sada (Nikolić) nije pružio dokaz da je demokrata koji veruje u pravnu državu. Njegova retorika je umerenija, on ne traži više stvaranje velikosrpske države. Ali Nikolić, koji se od ultranacionaliste pretvorio u glasnog proevropskog reklamera, još se
nije ubedljivo distancirao od mračne prošlosti Srbije", piše ovaj list.

Dodaje se da "EU novog predsednika treba da ceni na osnovu dela" i podseća da je "dosadašnji predsednik Boris Tadić godinama pokušavao da ubedi građane da Srbija može da postane članica EU, a da pre toga ne prizna Kosovo".

"Ova protivrečna politika nema budućnosti. Što pre Nikolić to shvati, utoliko će jednostavniji biti put Srbije ka Evropi. Kao šef opozicije se Nikolić pak pokazao kao nepomirljiv", ukazuje "Zidojče cajtung".

"Frankfurter algemajne cajtung" izražava sumnju da će novi predsednik nastaviti

REGION:

* "Posle pobede bivšeg radikala, Hrvatska ne sme da smanjuje vojsku"

* "Nikolićeva pobeda početak kraja Milorada Dodika"

Tadićev kurs dobrosusedske saradnje sa Hrvatskom i Bosnom i konstatuje da "Nikolić doduše nije više ratni huškač, ali se od svojih ranijih izjava nije nikada nedvosmisleno distancirao, a kamoli izvinio".

Ipak ovaj dnevnik smatra da "izbor Nikoliće ne znači da Srbi žele da se vrate u nacionalizam iz devedesetih godina" i ističe da građani "nisu izabrali Nikolića, već su poverenje uskratili Tadiću".

"Privredna stagnacija, pad dinara i nezadovoljstvo zbog samozadovoljnosti Demokratske stranke odlučili su o rezultatu izbora. Pri tome je Tadić dosta postigao: Srbija je kandidat za EU i poslednji optuženi za ratne zločine su predati Hagu", ukazuje ovaj list. No, ističe i da je Tadić "kapitulirao pred šačicom moćnih oligarha koji su se obogatili tokom Miloševićeve vlasti i koji su vlast sačuvali i posle njegovog pada u oktobru 2000.godine".

Ti ljudi "finansiraju sve merodavne stranke i tako imaju političku moć, bez obzira ko je dobio izbore i bez obzira da li se predsednik zove Tadić ili Nikolić", navodi "Frnakfurter algemajne".

"Srbi malo veruju da će se tu nešto promeniti i pod predsednikom Nikolićem", zaključuje list.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.05.2012. 15:42
Време ће све показати. Моје лично мишљење је да с обзиром на његову радикалну прошлост мора да покаже да је сад већи Европејац од тадића. У сваком случају добио је шансу, па нека се покаже.
Utorak 22.05.2012. 17:07
Kao prvo njemacka nebi trebala da daje lekcije morala nikome, poslije dva svetska rata, poslije tolikih razaranja, ubistava, logora, zemlja sa najgorom prosloscu na zemaljskoj kugli, cija je vojska ponovo van svojih granica, trazi od malog Tome da se distancira od proslosti ! Koje to proslosti, od ideja, pa zar EU zabranjuje slobodnu misao, ili kao u najgorim vremenima gaji iskljucivo uniformisanu misao baziranu na njemackoj ideologiji !? U vrijeme kada je HDZ dosao na vlast, nisu trazili da se distanciraju od nacionalizma, nego se pozirili da im daju totalnu podrsku !
Utorak 22.05.2012. 16:03
On je sada kao nastavnik iz osnovne skole koji treba da drzi predavanja na Sorboni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online