Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.06.2012.
12:06 >> 12:18h
Vesti A

Vize po kratkom postupku

Ministri evropskih država članica Šengenskog ugovora jednoglasno su se u Luksemburgu dogovorili da uvedu mogućnost zatvaranja unutrašnjih granica, uvođenje viza i pogranične kontrole u slučaju izuzetnog pritiska imigranata.


 

Tekst ugovora podrazumeva da države ne mogu jednostrano da uvedu kontrolu na svojim granicama već u dogovoru sa ostalim članicama Šengenskog ugovora koji uz Norvešku, Island, Švajcarsku i Lihtenštajn čine 22 države Evropske unije.
 

Značajna novina je i to što Evropski parlament neće moći da blokira sprovođenje ovih odluka uprkos tome što je zvanično zakonodavno telo EU. Ministri su na kraju odbili i mogućnost da za njihovu primenu bude nadležna specijalna izvršna komisija EU tim pre što u Šengenu postoje četiri zemlje koje nisu članice EU.

"Period privremene kontrole trajaće šest meseci u slučaju izbijanja takozvanih izuzetnih situacija. On će moći da se produžava za novih šest meseci", precizira se u tekstu ministarskog dogovora.

U slučaju unapred predviđenih velikih događaja kao što je fudbalsko prvenstvo u Poljskoj privremena kontrola moći će da se uspostavi u toku jednog meseca, a u slučaju "hitne situacije" u toku 10 dana.

Više ministara EU kao primer zabrinjavajuće situacije istaklo je pritisak imigrantskog talasa iz Turske ka Grčkoj, koji evropska policija Fronteks ne uspeva da kontroliše i koji se preko balkanskih zemalja preliva ka zapadnoj Evropi.
 

Povodom oduzimanja mogućnosti Evropskom parlamentu kao zakonodavnom telu EU da blokira odluke o privremenom ukidanju Šengena, Martin Šulc, socijalista i predsednik Evropskog parlamenta, saopštio je preko društvene mreže Tviter da "uznemirava što nacionalne države pokušavaju da isključe predstavnike građana iz odlučivanja o pitanjima vezana za prava pojedinaca". On je dodao da će EP nastaviti da se bori za fundamentalno pravo slobode kretanja.
Lider poslaničke grupe evropskih liberala (ALDE) Gi Ferhofštat je otišao korak dalje i saopštio da je "Savet ministara unutrašnjih poslova EU ovom odlukom objavio rat Parlamentu".
Šulc i šefovi poslaničkih grupa su najavili da će od danskog predsedništva Saveta zatražiti objašnjenje za ovu odluku i da će zahtevati da se ona preispita.


Dogovor o mogućnosti privremenog zatvaranja izazvao je i veliko nezadovoljstvo kako evropske komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malstrem po kojoj je reč o popuštanju pred rastućim pritiskom krajnje desnice.

- Ovde nije reč ni o kakvom evropskom mehanizmu. Ovo je dogovor koji nas ostavlja na milost i nemilost populističkim pritiscima - rekla je Malstremova aludirajući na politiku vlada država EU čiji je prvi cilj sprečavanje odliva glasača ka sve jačim strankama krajnje desnice.
 

Vruća politička tema

 

U Švajcarskoj koja je najnovija članica Šengena, dogovor ministara izazvao je veliku pažnju. Pitanje ponovnog uvođenja kontrole granica postalo zapaljiva politička tema jer primena šengenskog načela slobode kretanja u ovoj zemlji dovela do obaranja cene rada i otvorila vrata podizvođačima radova iz inostranstva koji pristaju da rade pod lošim uslovima i za satnice. 

 

Nezadovoljni poslanici

 

Uoči rasprave na ovu temu iduće nedelje u Senatu u Bernu socijalistički poslanik Cecilija Amarela ocenila je da postignuti dogovor nije dovoljan i da države Šengena treba da rade na sklapanju ugovora sa zemljama iz kojih imigranti dolaze.


Iv Nideger iz krajnje desne Narodne stranke takođe je nezadovoljan dogovorom ministara Šengenske zone zato što po njemu govori o mehanizmu za "izuzetnu situaciju" dok je kako je rekao Švajcarskoj potreban mehanizam za "stalnu situaciju".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online