Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.07.2012.
18:36
Blic, Agencije A

Srpski planinar pukom srećom preživeo lavinu u Šamoniju

Srpski planinar koji je povređen u lavini u francuskom Šamoniju je Nišlija Miloš Janković (32), kažu u Planinarskom savezu Niša. Prema njihovim informacijama, njegove povrede nisu teške i ne bi trebalo da ga duže vreme udalje od planinarskog sporta, a u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije kažu da očekuju da će on sutra napustiti bolnicu.

Miloš Janković - nastavnik matematike iz Niša i vrsni planinar
 

Jankovića je danas u bolnici u Šamoniju posetio šef Konzulata Srbije u Strazburu. Janković (32) je u dobrom stanju i očekuje se da sutra napusti bolnicu.

Dijagnoza je da ima nagnječenje rebara i sabijanje dva kičmena pršljena (L1 i L3), ali je pokretan.

Ukleti vrh

 

Alpinisti su u trenutku kada se na njih obrušila lavina prelazili preko alpskog vrha Mon Modi (Mont Maudit), što u prevodu sa francuskog znači "ukleti vrh".

Ovo je najteža alpinistička nesreća u Francuskoj u poslednjih 10 godina.

Konzul je pronašao njegov zagubljeni pasoš, tako da državljanin Srbije može nesmetano da napusti Francusku. Kako je konzul saznao, u akciju povratka u zemlju nameravaju da se uključe Ministarstvo omladine i sporta i Alpinistički savez Srbije, koji će snositi deo troškova povratka.

U Planinarskom savezu Niša ne znaju pod kakvim okolnostima se desila nesreća i kada bi Janković mogao da se vrati.


Reč je o iskusnom i izuzetno spremnom planinaru i sportisti, koji ima iskustva u ovakim planinarskim akcijama i poznat je po dobroj tehnici, rekli su u savezu. Janković je inače profesor matematike u jednoj osnovnoj školi u Nišu.

Dežurni doktor bolnice u kojoj je smešteno devetoro povređenih alpinista rekao je za list "Blic" da će Miloš u bolnici biti još dan ili dva.

- On je lakše povređen, njegovo stanje je stabilno i život mu nije ugrožen. Radi se o muškarcu starom 32 godine kojeg su spasilačke službe brzo našle, pa je, srećom, samo kratko vreme bio zatrpan snegom. On može da priča i biće u bolnici još dan ili dva - izjavio je ovaj lekar .

Predsednik Planinarskog saveza Srbije Boris Mićić rekao je za “Blic” da Savezu nijedno od planinarskih društva nije prijavilo organizovani odlazak na ekspediciju u Šamoni.

- Planinarska društva i nisu u obavezi da nam prijave odlazak, ali smo mi, pošto smo čuli za tragediju, s njima kontaktirali i zasad nemamo potvrdu da je povređen neki naš alpinista. Moguće je da je neko od planinara iz Srbije samostalno otišao u Šamoni a da nije obavestio planinarsko društvo, ili je možda to naš državljanin koji živi u Nemačkoj ili Švajcarskoj - kaže Mićić.


U snežnoj lavini u francuskom skijališkom centru Šamoniju juče je poginulo devet planinara, 12 je nestalo, dok je devet povređeno, među kojima je i jedan srpski državljanin - Nišlija Miloš Janković.

Četvoro planinara, za koje se verovalo da su nestali u snežnoj lavini u francuskom alpskom skijalištu Šamoni, živi su, budući da se ispostavilo da su dvoje od njih odustali od uspona, a drugo dvoje izabrali drugu rutu, saopštila je francuska policija.


- Broj smrtnih slučajeva ostaje devet. Više nema nikog na spisku nestalih - izjavio je policijski poručnik Emanuel Vega za agenciju Frans pres.


U lavini je poginulo devet planinara - troje Britanaca, troje Nemaca, dvoje Španaca i jedan švajcarski državljanin, dok je devet povređeno, među kojima i državljanin Srbije - Nišlija Miloš Janković (32).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online