Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.07.2012.
22:34 >> 08:52h
Beta A

Ubijeno 6 izraelskih turista u Bugarskoj

Osmoro ljudi poginulo je u eksploziji autobusa sa turistima na aerodromu bugarskog crnomorskog letovališta Burgas, prenela je Bugarska državna televizija. Poginulo je šest izraelskih turista, jedan Bugarin i sam napadač. Bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov rekao je da je uzrok eksplozije bomba postavljena u vozilu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu za eksploziju je okrivio Iran i obećao oštar odgovor.

Mladenov je, kako je saopšteno iz bugarskog ministarstva, o eksploziji telefonom informisao izraelskog kolegu Avigdora Libermana, koji je naveo da je na aerodromu u Burgasu poginulo osmoro ljudi.

I Bugarska državna televizija objavila je istu cifru, dok je bugarsko ministarstvo spoljnih poslova navelo da je u eksploziji poginulo šest osoba, od čega pet na licu mesta, dok je jedna osoba umrla u bolnici.

Prema poslednjim informacijama bugarske novinske agencije Fokus, 32 osobe su primljene u bolnicu, od kojih se dve nalaze na intenzivnoj nezi.

Bugarski državni radio obajavio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje eksploziju u Burgasu istražuje kao teroristički napad. "To je zvanična teorija na kojoj vlasti rade", javio je bugarski radio. Mladenov je rekao da će sutra ujutru tražiti od Saveta bezbednosti UN da osudi napad na aerodromu u Burgasu.

Prema izveštajima, u autobusu koji je izraelske turiste trebalo da preveze od aerodroma do hotela, bilo je oko 40 ljudi. Požar koji je izbio posle eksplozije zahvatio je još dva autobusa, prenosi portal novinite.com. Policija je navela da je aerodrom u Burgasu zatvoren i da se avioni preusmeravaju na aerodrom u Varni.

Očevici su izraelskim medijima rekli da je do snažne eksplozije došlo nedugo pošto je jedna osoba ušla u autobus.

Portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Jonatan Rozencvajg rekao je da je avion iz Tel Aviva sleteo na aerodrom u Burgasu, 400 kilometara istočno od glavnog grada Sofije, u 16.45.

Prema prvim podacima, u avionu je bilo 154 putnika, od čega osmoro dece, a bilo je predviđeno da njih 47 bude prevezeno od aerodroma do hotela autobusom koji je, prema rečima portparola izraelskog Ministarstva spoljnih poslova, 40 minuta po sletanju aviona eksplodirao.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu okrivio je Iran za eksploziju autobusa i obećao oštar odgovor. On je podsetio da su slični pokušaji napada na Izraelce poslednjih meseci izvršeni i u Indiji, Gruziji, na Tajlandu, u Keniji i na Kipru.

"Ovo je iranski teroristički napad koji se širi svetom. Izraelci će reagovati oštro na iranski teror", poručio je Netanjahu.

Bela kuća osudila napad

 

Bela kuća osudila je smrtonosni napad na autobus sa izraelskim turistima na aerodromu nedaleko od grada Burgasa u Bugarskoj.

 

"SAD na najjači mogući način osuđuju slične napade na nedužne ljude, posebno decu", rekao je portparol Bele kuće Džej Kerni, dodajući da su misli i molitve američkog predsednika Baraka Obame uz porodice poginulih i povređenih.

 

Kerni je naglasio da su SAD uz izraelski i bugarski narod. Prema njegovim rečima, administracija američkog predsednika radi na tome da sazna sve činjenice u ovom slučaju, naglasivši da je posvećenost SAD bezbednosti Izraela "neuzdrmana".

 

POVEZANE VESTI

Sreda 18.07.2012. 23:05
Па ово је све изрежирано толико да ће и глуп човек да схвати. Морају да кажу да је Иран крив иако су тих 7 људи побили Израелци у договору са Америма. Они су жртвена јагњад. Морају зле силе саме да направе довољно разлога да крену и на Иран.
Sreda 18.07.2012. 23:43
Израелци ником не остају дужни, а ако невини страдају заболе их. Само ово су мало исхитрене изјаве!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online