Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.07.2012.
02:14 >> 11:47h
Beta A

Sirijski pobunjenici zauzeli sve granične prelaze s Irakom i Turskom

Sirijski pobunjenici osvojili su sve granične prelaze sa Irakom i dva sa Turskom, naveli su zvaničnici, dok su se istovremeno u UN vodili pregovori o produženju mandata posmatračke misije UN u Siriji koji ističe danas, prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC). Više od 20 sirijskih vojnika i njihov komandant ubijeni su kada je napadnut jedan udaljeni vojni punkt na krajnjem severoistoku zemlje, prenela je agencija AP.

Foto: Arhiva
 

Pobunjenici su osvojili glavni prelaz Abu Kamal na reci Eufrat na istoku, posle žestokih sukoba sa snagama režima predsednika Bašara el Asada, naveli su opozicioni aktivisti. Iračka vlada je zapretila da će zatvoriti svoju stranu granice, a jedan zvaničnik vlade iz Bagdada rekao je za agenciju Rojters da je zatvoren prelaz Abu Kamal.

Na granici sa Turskom su, prema izveštajima, pobunjenici zauzeli prelaze Bab al-Hava i DŽarablus.

Pobunjenici već četiri dana vode ofanzivu za glavni grad Damask, a nasilje je kulminiralo u sredu kada su u samoubilačkom napadu u centru grada ubijena tri visoka sirijska zvaničnika, među kojima i Asadov zet, Asef Šavkat i ministar odbrane Daud Radžha. Ceo dan posle napada Asad se nije oglašavao, da bi se juče pojavio na polaganju zakletve novog ministra odbrane, generala Fahda DŽasima al Furajdža.

Posle samoubilačkog napada u sredu, vlada je dovukla nova oklopna vozila blizu Damaska, a bombardovala je i Zamalku, istočno predgrađe glavnog grada.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da je juče širom zemlje ubijeno 250 ljudi.

Damask: Vladine trupe zauzele uporište pobunjenika

Snage vlade Sirije su povratile punu kontrolu nad Midanom, delom Damaska koje je bilo
uporište pobunjenika, javlja državna televizija, a potvrđuje sirijska opozicija. Trupe režima praćene tenkovima su ušle u Midan dok su se pobunjenici "taktički povukli" iz Midana da bi, posle pet dana intenzivne borbe, "poštedeli civile" artiljerijskog bombardovanja. U Midanu i još nekim četvrtima Damaska su sada već prave ratne zone, a borbe su najžešće od kako je pre 17 meseci izbila pobuna.

 

Istovremeno, u Savetu bezbednosti UN, Rusija i Kina su ponovo blokirale pokušaje međunarodne zajednice da okonča krizu u Siriji, uloživši juče veto na predlog rezolucije zapadnih zemalja, kojim je traženo uvođenje sankcija režimu iz Damaska.

Prema rezoluciji, Siriji bi bile uvedene sankcije, ukoliko ne bi povukla teško naoružanje i vojnike iz naseljenih oblasti. Iako se u samom tekstu rezolucije direktno ne spominje vojna intervencija, on je povezan sa Poglavljem 7 Povelje UN, koje dozvoljava eventualnu upotrebu vojne sile. Kina i Rusija se oštro protive vezivanju teksta rezolucije sa Poglavljem 7, odnosno bilo kakvoj upotrebi sile za rešenje konflikta u Siriji.

U Siriji se nalazi 300 posmatrača UN, ali ta misija je obustavila u junu većinu svojih aktivnosti, zbog rizika od narastajućeg nasilja. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online