Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 04.08.2012.
11:23
Blic A

Nadežda, Marija i Jekaterina: One su podelile Rusiju i svet

Muzičari tri poznate grupe - "Hu”, "Palp” i "Pet šop bojz” - napisali su pismo podrške trima pankerkama ruskog benda "Pusi rajot”, kojima se sudi zbog muzičkog performansa usmerenog protiv predsednika Vladimira Putina izvedenog u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi. Pankerke su, naime, kroz pesmu pred oltarom molile Bogorodicu da Putina progna iz Rusije.

Nadežda, Marija i Jekaterina na internetu dobile podršku 40.000 Rusa
 

Podršku su izrazile grupe "Fejt nou mor”, "Red hot čili pepers”, kao i britanski muzičari Sting i Piter Gabrijel. I čuveni holivudski glumac Deni de Vito pozvao je juče na Tviteru ruske vlasti da oslobode pankerke.

Pročitajte sve vesti o ruskim pankerkama:

 

1. Ruske pankerke protiv Putina

2. Robija za pankerke koje su pevale protiv Putina

Pismo je objavljeno u londonskom "Tajmsu”, uoči dolaska Putina na Olimpijadu u Londonu. Muzičari smatraju da Nadežda Tolokonikova, Marija Alehina i Jekaterina Samucevič ne smeju biti osuđene na sedam godina zatvora, koliko bi moglo da im sleduje po važećem zakonu o suzbijanju huliganizma.


- Pravo na protest postoji u svakoj demokratskoj zemlji, a sedam godina robije nesrazmerna je kazna za ono što mi smatramo skandaloznom optužnicom - ‘huliganizam iz rasne mržnje’ - navedeno je u pismu podrške devojkama.

Putin nije za strogu kaznu

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da ne treba strogo kazniti tri članice „Pusi rajot“. Prema njegovim rečima, da je takav performans izveden u Izrealu, njegovi učesnici bi bili mnogo strože kažnjeni, a mogli bi dobiti i smrtnu kaznu u nekoj muslimanskoj državi u Severnom Kavkazu.

Finski džez pijanista Iro Rantala otkazao je nastup u Moskvi zbog „srednjovekovnog” procesa, a veruje se da će i Madona podržati pankerke, pošto se očekuje njen dolazak u Rusiju.


Više od 100 uglednih kulturnih radnika poslalo je protestno pismo sudu, a slikar iz Sankt Peterburga Petar Pavlenski iz protesta je sebi zašio usta. Slikarka Lena Hejdiz 20 dana štrajkuje glađu.


Zanimljivo je da postoji i spisak onih koji se zalažu za osudu performansa u hramu, a na njemu je i slavni režiser Nikita Mihalkov.


- Ne treba misliti da je mišljenje ruske elite mišljenje cele naše zemlje. Jer nije - rekao je Mihalkov.

POVEZANE VESTI

Subota 04.08.2012. 11:52
Е,то је права демократија.Тачно се зна где је граница глупости. Ово је пример како пролазе они који су издајници. Код нас је све дозвољено па нас нико ни не респектује односно наши ставови су, због туњавих улизивачких политичара,у свету небитни.
Subota 04.08.2012. 14:14
не разумем? па као што њима није било Свето место где су се кревељиле и скакале, што би судијама или било коме ко одлучује о њиховој казни, била света некаква "слобода изражавања"?? Лепо им је Путин рекао - да су то извеле у Синагоги - биле би стрељане на лицу места.. Мислим да је казна блага за овакву срамоту...
Sreda 08.08.2012. 08:14
Tri drogirane placenice treba osuditi, tako da imaju vremena se posvetiti religiji ! Trebat ce im !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online