Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.08.2012.
18:46 >> 11:47h
Beta A

Požar ne preti Hilandaru

Pravoslavni manastiri na Svetoj Gori nisu ugroženi požarom koji je izbio na tom grčkom poluostrvu, saopštila je grčka spasilačka služba.

Manastir Hilandar na Svetoj Gori
 

Ipak, vlasti su, iz predostrožnosti, delimično evakuisale stanovnike turističkog mesta Uranopolis. Gradonačelnik tog mesta naredio je porodicama sa malom decom i starijim osobama da napuste grad zbog opasnosti da bi vetar, koji duva od 39 do 49 kilometara na sat, mogao da raznese vatru.

Evakuisani su i starije osobe sa respiratornim problemima zbog gustog dima koji se pojavio u tom gardiću.

Pojedini turisti su, takođe, počeli da napuštaju oblast, u kojoj se nalazi šest velikih hotela, iako im nije rečeno da se evakuišu, preneo je AFP.

"Vetrovi su jaki i stalno menjaju pravac, što otežava da se kontroliše vatra", rekao je portparol vatrogasne službe, čijih se 25 jedinica bori na terenu sa vatrenom stihijom koja je zahvatila šumu i nisko rastinje.

Podsetimo, jutros je atinski Radio Skai javio o požaru u predelu Monoksilitis ne pominjući Manastir Hilandar jer se vatra udaljila od njega.

Monoksilitis je takođe na Svetoj Gori, ali na suprotnoj, zapadnoj obali poluostrva, više od pet kilometara udaljen od Hilandara.

Požar već danima gase snage grčkog Ministarstva zaštite građana sa dva kanadera i helikopterom za gašenje požara.

Radi sprečavanja širenja požara Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uputilo je Grčkoj ponudu za pomoć i stavilo na raspolaganje kapacitete vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije sa pratećom opremom i tehnikom neophodnom za gašenje šumskih požara, piše u saopštenju MUP-a.

Ponuđen je kao pomoć i ruski helikopter Ka 32 koji je iz preventivnih razloga i potreba gašenja požara u Srbiji i zemljama regiona stacioniran u Nišu.
 

Požar je, iz još neutvrđenih razloga, izbio na poljoprivrednom imanju i zahvatio borovu šumu. Jedan od monaha tog manastira rekao je da je zapaljeno rastinje oko i iznad manastira, ali da sam manastir nije ugrožen. Kako je naveo, vatrogasci gase požar, a pomažu im lokalne službe na Svetoj Gori. Monah je rekao da ne može da proceni kolika je površina zahvaćena požarom.

Širom Grčke gori nekoliko požara, od kojih je najteži na poluostrvu Peloponezu, gde je zbog vatre zatvoren auto-put.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.08.2012. 21:17
молимо бога да ватрогасци угасе ватру надам се да неће доћи до манастира
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online