Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 16.08.2012.
15:05
B92, Beta A

Asanž dobio azil, Britanija ga ipak izručuje?

Ekvador je danas odobrio politički azil osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu, izjavio je ekvadorski ministar spoljnih poslova Rikardo Patino, javio je Rojters. Odmah posle te odluke britansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da to "ništa ne menja" i da će on biti izručen.

 Dobio azil od Ekvatora, ali sloboda i dalje pod znakom pitanja: Džulijan Asanž
 

Ministar inostranih poslova Ekvadora Rikardo Patino rekao je danas kada je objavio da je Asanžu odobren azil da je ocenjeno da je osnivač Vikiliksa suočen sa stvarnom pretnjom političkog gonjenja, uključujući i pretnju izručenja SAD, gde po mišljenju ekvadorskih vlasti ne bi dobio pošteno suđenje i gde bi mogla da mu bude izrečena i smrtna kazna.

Švedska je danas odbacila optužbe da njeno pravosuđe ne garantuje pravo na odbranu kao što je to naveo Ekvador u obrazloženju odluke o davanju političkog azila osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

"Naš pravosudni i ustavni sistem garantuju sva prava svakome. Odlučno odbacujemo svaku optužbu koja implicira suprotno", napisao je ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt na tviteru.

Britanija je ranije saopštila da neće dozvoliti Asanžu, koji se bori protiv izručenja Švedskoj, da bezbedno izađe iz zemlje.

Policija je danas uhapsila nekoliko demonstranata ispred ambasade Ekvadora u Londonu gde se okupljaju ljudi koji podržavaju Asanža. On se u ambasadi Ekvadora u Londonu krije od 19. juna.

Demonstranti su počeli da se okupljaju oko ambasade Ekvadora danas pošto su ekvadorske vlasti javile da Britanija preti upadom u ambasadu ako joj Ekvador ne preda Džulijana Asanža.

 

Britanija: Odluka o azilu za Asanža ništa ne menja

 

Britansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas odmah posle odluke Ekvadora da odobri politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, da to "ništa ne menja" i da će on biti izručen.

 

Britanija je i ranije danas u noti navela da ona namerava da poštuje svoje obaveze i izruči Asanža Švedskoj gde je optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje.

 

"Razočarani smo odlukom Kita... Međutim, u skladu sa našim zakonima, pošto je Asanž iscrpeo sve mogućnosti žalbe ovde, britanske vlasti imaju obavezu da ga izruče Švedskoj. Odluka ekvadorske vlade ništa ne menja", naveo je Forin ofis u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.08.2012. 15:17
Шта ли ће енглези сад урадити, да ли ће провалити у амбасаду Еквадора а касније своје студенте учити нормама међународног права и тековинама цивилизације?
Četvrtak 16.08.2012. 18:02
Отеће га и то оправдати борбом за људска права.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online