Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 17.08.2012.
16:11
rts rs A

Bitka za pravo prolaza

Diplomatski rat Britanije i Ekvadora oko "prava prolaza" za Džulijana Asanža koji je pod opsadom policajaca u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Nakon što je osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu Ekvador odobrio azil, glavno pitanje je kako će on napustiti ambasadu te zemlje u kojoj se nalazi.

 Policajci ispred zgrade ambasade Ekvatora u Londonu
 

Osnivač Vikiliksa proveo je spokojnu noć u ambasadi, prenosi Gardijan reči neimenovanog diplomatskog izvora. Nekoliko desetina policajaca i dalje je ispred ambasade, a britanske vlasti poručuju da će Asanž biti uhapšen onog trenutka kada bude izašao.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg rekao je da ta zemlja neće Asanžu dozvoliti da napusti Britaniju i da za to ne postoji nikakav pravni osnov.

Parlament Ekvadora osudio je pretnje Velike Britanije da će upasti u ambasadu. U saopštenju, ekvadorska skupština "osuđuje i odbacuje pretnje o upotrebi sile vlade Velike Britanije, koja namerava da provali u ambasadu Ekvadora u Londonu, što bi predstavljalo povredu nacionalnog suvereniteta".

Parlament, koji je izrazio i podršku "koracima koje ekvadorska vlada preduzima u odbrani suvereniteta", preporučio je vladi u Kitu i da "zatraži vanredno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Ekvadorski parlamentarci su, takođe, pozvali britanske vlasti da "pronađu diplomatsko rešenje za sve vrste međunarodnih kontroverzi".

Asanžov advokat Baltazar Garson kaže da bi Britanija njegovog klijenta trebalo da tretira kao političku izbeglicu i da prihvati azil koji mu je dodelila suverena zemlja.

"Oni moraju da se pridržavaju pravnih i diplomatskih obaveza koje proističu iz Konvencije 1951 UN koja se odnosi na status izbeglica i da poštuju suverenitet zemlje koja mu je dala azil", rekao je Garson španskom listu Pais.

Ukoliko Britanija to ne bude poštovala, Garson najavljuje da će pravdu tražiti pred Međunarodnim sudom pravde. "Asanž je osoba koja pokušava da izbegne rizik da bude politički progonjena", navodi advokat.

Britanske poreske obveznike opsada Asanža dnevno košta oko 50.000 funti, odnosno više od 63.000 evra, jer ispred ekvadorske ambasade stalno stražari 46 policajaca opremljenih najneobičnijim spravama, kako bi se Asanž sprečio da nekako utekne u Ekvador.

Policija je opremljena senzorima koji reaguju na toplinu tela, kako Australijanca ne bi prošvercovali u diplomatskoj pošti ili nameštaju.
 

 Sve više Asanžeovih pristalica ispred ambasade u Londonu
 

Ispred zgrade ambasade je i sve više pristalica osnivača Vikiliksa, koji su se u poslednja 24 časa u nekoliko navrata, doduše prilično benigno, sukobili sa policijom.

Poručuju da su tu kako bi podržali Asanža i pokazali prezir prema britanskoj vladi koja ugrožava suverenitet tuđe zemlje. Drugi navode da će ostati ispred ambasade kako bi se uverili da će se vlada ponašati u skladu sa međunarodnim pravdom.

Asanž je najavio da će se u nedelju ispred ambasade obratiti svojim pristalicama, iako time rizikuje da bude uhapšen.

Džulijan Asanž se u ambasadi Ekvadora nalazi već skoro dva meseca, otkako je zatražio azil u nameri da izbegne izručenje Švedskoj ili Sjedinjenim Američkim Državama.


Prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, zemlja domaćin ne sme da uđe u prostorije ambasade druge zemlje bez njene dozvole.


Toni Brenton, koji je četiri godine bio ambasador u Rusiji, kaže za Dejli telegraf da bi eventualna arbitrarna promena statusa zgrade u kojoj se nalazi ambasada Ekvadora, stvorila velike probleme britanskim diplomatama širom sveta.

 

Džulijan Asanž je u Švedskoj optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje dve žene koje su ga tužile 2010. godine. Njihov advokat kaže da njegove klijentkinje zaslužuju pravdu.

POVEZANE VESTI

Petak 17.08.2012. 16:16
Steta sto nisam u Londonu, da se pridruzim ljudima koji podrzavaju Asanza, jer ne verujem da je izvrsio silovanja za koja ga optuzuju.
Petak 17.08.2012. 16:57
Vrhunac te optuzbe za silovanje je cinjenica da on sa njima nije hteo da ima seksualni odnos sa zastitom odnosno kurtonom. Odnosno da je odbio da stavi isti. Bukvalno to pise u optuznici.
Utorak 21.08.2012. 19:59
Sta sve sebi ne dozvoljavaju ovi Britanci ! Kakva bahatost, hoce da provale u ambasadu !!! Evo jos jedan dokaz o evropskim vrijednostima !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online