Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 18.08.2012.
15:04
B92 A

SAD: Veliko interesovanje za Teslin muzej

U okviru inicijative "Izgradimo već jednom Teslin muzej", pokrenute preko interneta, za samo 48 sati prikupljeno je više od 500.000 dolara koji će biti upotrebljeni za izgradnju muzeja u Njujorku najvećem srpskom naučniku Nikoli Tesli.

Jedan od najvećih naučnika svih vremena: Nikola Tesla
 

Inicijativu je pokrenuo jedan od najvećih sajtova koji objavljuje stripove na internetu The Oatmeal u ime Naučnog centra Tesla. Ideja je pokrenuta preko najveće internet platforme za prikupljanje novca kroz kampanje Indiegogo.com.

Pročitajte još: SAD: Napravimo Teslin muzej!

Oragnizatori se nadaju da će do kraja kampanje, u narednih šest sedmica, uspeti da prikupe 850.000 dolara, koliko je potrebno za realizaciju ideje, piše britanski list Guardian.

Taj novac omogućiće obnavljanje Tesline laboratorije Vordenklajf na Long Ajlendu u Njujorku, gde je naučnik svojevremeno planirao da napravi kulu iz koje bi bežičnim putem bila besplatno distribuirana struja celom svetu.

Za otkup zemljišta, na kojem će biti Teslin muzej, ukupno je potrebno 1,6 miliona dolara, a država Njujork doniraće polovinu novca. U kampanju za prikupljanje novca preko Indiegogo sajta do sada se uključilo više od 11.500 donatora.

Metju Inmen iz Outmila kaže da su u kompaniji odlučili da se uključe u kampanju Naučnog centra Tesla kako bi Vordenklajf "došao u prave ruke i konačno bio renoviran kako bi na odgovoarajući način predstavljao jednog od najvećeg pronalazača našeg doba".

Tesla je rođen u selu Smiljanu 1856. godine, tadašnjem Austrijskom carstvu. Studirao je u Gracu, radio u Parizu i Mađarskoj, pre nego što se preselio u SAD. U Americi je radio u timu Tomasa Edisona, od kojeg se kasnije osamostalio.

Nakon razlaza sa Edisonom, pokrenuo je sopstvenu kompaniju i kupio zemljište u Vordenklajfu, gde je planirao da izgradi kulu odakle je želeo da celom svetu bežično distribuira električnu energiju. Tu svoju ideju nije uspeo da ostvari jer je zapao u finansijske teškoće i dugove.

Kula u Vordenklajfu je 1917. uništena, a zemljište je ostalo zapušteno do 1939. godine kada ga je kupila kompanija Peerless Photo Company.

Vremenom je zemljište preplavila otpadna voda i postalo je smetlište. Čišćenje terena, koje je završeno u martu ove godine, koštalo je sadašnje vlasnike, belgijsku kompaniju Agfa, desetine miliona dolara. Sad je to zemljište na prodaju po ceni od 1,6 miliona dolara.

U agenciji za nekretnine koja zastupa Agfu kažu da ta kompanija samo želi što pre da proda zemljište jer im predstavlja nepotreban teret zbog skupih troškova održavanja. Od Agfe je prvo traženo da pokloni zemljište, ali kompanije je tokom 70-ih godina prošlog veka platila veliku svotu za čišćenje pa želi da ipak izvuče nešto novca.

Od kako se zemljište našlo u ponudi agencije za nekretnine, velikih broj entuzijasta i poštovalaca Teslinog dela zainteresovao se za oglas.

Ali, medju zainteresovanima je i lokalni preduzimač radova koji bi tu želeo da izgradi stanbene objekte, a u opticaju je i izgradnja prodajnog kompleksa.

Upravo zbog toga pokrenuta je inicijativa preko interneta kako se ne bi dozvolilo da zemljište na kojem je nekada bila Teslina kula ode u pogrešne ruke.

Potreban novac (850.000 dolara) mora biti prikupljen u narednih šest sedmica, a organizatori kažu da uopšte ne sumnjaju da će uspeti mnogo pre tog roka jer je odziv ljudi fantastičan.

Teslini najveći pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetno polje i transformator naizmenične struje. Bio je jedan od najzaslužnijih za izgradnju hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima i dao veliki doprinos u mogulaciji radio-signala. Po njemu je nazvana medjunarodna jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa.

POVEZANE VESTI

Subota 18.08.2012. 15:23
Tesla je zasluzio piramidu visoki 1 kilometar. I vise of toga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online