Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.01.2010.
21:20
Vestionline A

Vudu magijom protiv zemljotresa

Haiti i dalje izgleda kataklizmički strašno. Dok međunarodne organizacije upozoravaju koliko je važno što pre pokopati poginule, neki od lokalnih sveštenika, predvođeni Maksom Beauvoirom, poznatim vudu sveštenikom sa Haitija, upozoravaju da je način na koji se sahranjuju žrtve lišen svakog digniteta.

Istraživači tvrde da svaka haićanska porodica u svojim redovima ima bar jednu osobu koja drži do "tradicionalnih verovanja i običaja
 

“Kamioni se pune leševima koji se potom odvoze do sveže iskopane rupe i iskrcavaju u rupu. Kao da su smeće. Jasno je da se žrtve moraju brzo pokopati, da ne možemo pustiti tela da leže po zemlji i raspadaju se, ali mora se pronaći način da se to napravi sa poštovanjem, da se sprovede religijski obred. Mi poglavari raznih crkvi na Haitiju trebalo bi da se sastanemo, verujem da bismo u pola sata pronašli nekakvo bolje rešenje, ne možemo ih samo tako trpati u rupe”, upozorava Beauvoir.


 Ljudi se, u zemlji kojoj preti haos, boje da bi se tle moglo ponovo zaljuljati. Utehu nalaze u duhovnom.

 

Iako se 80 odsto Haićana izjašnjava katolicima, a 16 odsto protestantima, mnogi tvrde da više polovine od devet miliona tamošnjih stanovnika praktikuje i vudu magiju.

 

Do 1840. vudu je na Haitiju bio dominantna religija, kasnije je, širenjem misionara i hrišćanstva - zabranjen.

 

Vudu je zapravo kombinacija tradicionalnih urođeničkih afričkih verovanja i katoličanstva, jer kad su Evropljani doveli robove na današnji Haiti zabranjivali su im tradicionalnu duhovnost i praksu. Zato su ih mnogi, tražeći način da nekako sačuvaju svoja verovanja, pomešali sa katoličanstvom.

Ne postoji jedna vudu religija, ne postoji ni vrhovni poglavar, niti pisane svete knjige i vudu doktrina. Vudu verovanja i obredi se menjaju od regije do regije, od sveštenika do sveštenika. Zajednička ideja je verovanje da u suštini ljudi, drveća, planina, baš sve oko nas, leži duh do koga je moguće doći, duh sa kojim možemo da komuniciramo.

Na to temeljno verovanje nadograđeni su elementi hrišćanstva, vera u jednog boga koji je vrhovni kreator svega. U vudu postoje i loa ili brojni duhovi, koje antropolozi i etnolozi upoređuju sa katoličkih svecima, jer se ti duhovi zauzimaju za ljude i njihove molbe.

Oni koji praktikuju vudu su fatalisti, veruju u sudbinu, u to da Bog određuje kad se neka osoba rađa i umire.

 

Maks Beauvoir objašnjava da se Haićani ne boje smrti jer veruju da svaka osoba živi 16 puta, osam puta kao žena i osam puta kao muškarac.

 

Za vreme tih života duša ide iz tela u telo, iz zemlje u zemlju, iz jedne kulture u drugu, skupljajući mudrost i iskustvo. U trenutku kad skupi dovoljno znanja stapa se sa Bogom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online