Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 24.09.2012.
01:42
Beta A

Belorusija: Zatvorena birališta, Lukašenko pobednik

Birališta na parlamentarnim izborima, održanim u nedelju u Belorusiji, su zatvorena. Na izborima nije bilo glavnih opozicionih partija koje su ih bojkotovale zbog nagoveštaja izborne prevare i problema političkih zatvorenika, i sa skoro sigurnom pobedom dosadašnjeg, dugogodišnjeg lidera Aleksandra Lukašenka.

Još jedna pobeda: Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije
 

Glavne dve opozicione partije, kako prenosi televizija Skaj njuz, pozvale su svoje birače da umesto na glasanje odu na pecanje ili u šumu, da beru pečurke, zbog sigurne prevare, kako su navele.

"Pozivamo birače da ignorišu i bojkotuju ovu izbornu farsu", rekao je lider Jedinstvene građanske partije, Anatolij Lebedko.

"Bojkot odraz slabosti opozicije"

Lukašenko je, komentarišući povlačenje opozicije sa izbora, rekao da je ono odraz njihove slabosti i da pokazuje da su "niko".

OEBS je poslao 330 posmatrača za glasanje, ali je dvojici njih bio zabranjen ulazak, i to bez objašnjenja. Ta organizacija će u ponedeljak ujutru objaviti svoj izveštaj o izborima.

Druga partija koja je bojkotovala izbore bio je Beloruski narodni front.

Oko 40 kandidata komunističkih i levičarskih partija, kritičnih prema Lukašenku, ostale su ipak u izbornoj trci, ali ne očekuju da uđu u parlament, kojim apsolutno dominiraju Lukašenkovi lojalisti, jer su poslednja tri opoziciona člana izgubila svoja mesta 2004.

Uprkos tome, međutim, već do podneva, odziv u Belorusiji je, prema zvaničnim ciframa, prevazišao 50 odsto, koliko je neophodno birača da izađe da izbori ne bi morali da budu ponovljeni.

U prestonici Minsku, iako su birališta tokom dana bila slabo posećena, prema rečima Centralne izborne komisije, odziv je bio 66 odsto, i to dva sata pred zatvaranje birališta.

Glavni prigovor opozicije, pored političkih zatvorenika, bila je i činjenica da su izborne kutije danima stajale neobezbeđene na izbornim mestima, što su ocenili kao izvor moguće prevare.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.09.2012. 04:49
On je rekao da je bolje biti diktator nego homosexualac. Prozvao onog Nemca. Srbi vole diktatore iz nekog razloga. Ali Srbi ne vole da zive u diktaturi, Srbi vole diktatore u drugim zemljama, posebno one koji se suprotstavljaju americi. I Arabija je diktatura, ali je njihov diktator americki covek, zato nije kul. Lako je Belorusiji da ima diktatora sa onolikim nuklearnim arsenalom. Da je Sloba imao A bombu, dan danas bi bio ziv i na vlasti, a mi bi smo svercovali gorivo iz Bugarske i cekali red za zejtin, i u 2012toj. A zastava 101 bi i dalje bila milicajsko vozilo.Kad izleti milicajac sa pendrek, prvo bije pa pita za l.kartu. Eh,stara dobra vremena. Devedesete, u Belorusiji i dalje traju.
Ponedeljak 24.09.2012. 15:50
Zna beloruski narod koga da bira ako hoce sebi dobro.Sve cestitke Lukasenku i beloruskom narodu na ispravno izboru!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online