Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.01.2010.
23:15
Tanjug A

Kosačov: Rusija ne bi razumela odluku Srbije da uđe u NATO

Predsednik komiteta za međunarodne odnose ruske Dume i potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Konstantin Kosačev kaže da ruski narod ne bi mogao da shvati odluku srpskog naroda ukoliko bi Srbija odlučila da uđe u NATO, ali da je to ipak odluka koju će doneti srpski narod.

Moje mišljenje je da je NATO odgovoran za najveći, najtragičniji problem Srbije danas - za Kosovo: Konstantin Kosačov
 

"Ta odluka treba da bude doneta u demokratskoj proceduri, a ja mislim da je najdemokratskija procedura - referendum, u slučaju da to pitanje uopšte postane aktuelno", izjavio je Kosačev u intervjuu za sutrašnje "Večernje novosti".


Eventualna odluka Srbije da se pridruži NATO bila bi za mene neshvatljiva. Značila bi da srpski narod prihvata akcije NATO prema bivšoj Jugoslaviji i da prihvata nezavisnost Kosova. Ali, još jednom, na srpskom narodu je da odluči", kazao je on.


Kosačov smatra da ukoliko bi Srbija ipak postala čanica NATO, da bi to uticalo na odnose Moskve i Beograda.


"Mi smo snažno podržavali Srbiju, u različitim situacijama, i to ne zato da bismo zadržali Srbiju blizu Rusije da ne bi ušla u neku drugu organizaciju. Mi iskreno podržavamo Srbiju, iz istorijskih razloga, ali i zato što isto tumačimo međunarodno pravo, koje je, u slučaju Kosova, prekršeno jednostrano proglašenom nezavisnošću", rekao je on.


"Za nas bi, dakle, takva odluka bila neshvatljiva i imala bi negativan uticaj na odnose između Rusije i Srbije", rekao je ruski zvaničnik izražavajući nadu da nije realno da Srbija postane članica NATO.


"Za mene lično to bi bilo razočaranje. A za zemlje unutar NATO, koje imaju odgovornost za NATO operaciju na Kosovu, veoma važan geopolitički projekat je da se Srbija priključi NATO i da se tako završi veoma problematičan period u njegovoj istoriji", naglasio je on.


Kosačov je izjavio da ulazak Srbije u EU ne bi promenio ništa u odnosima s Rusijom.
"U slučaju da je taj proces dobro pripremljen, ne vidim nikakav problem za članstvo u EU", rekao je on.


Upitan da li veruje u nove pregovore o budućem statusu Kosova, Kosačov kaže da će mnogo toga zavisiti od odluke Međunarodnog suda pravde.


"U slučaju da odluka bude u korist Srbije, to bi bilo neizbežno. U suprotnom, bilo bi, naravno, mnogo teže", ocenio je on.


Kosačov ističe da je "situacija trenutno potpuno blokirana".


"Kosovo nema perspektivu za članstvo u Ujedinjenim nacijama ili Savetu Evrope i neće je ni imati. To nije normalna situacija, a može da traje i decenijama, što nigde ne vodi. Zato zaista podržavam obnovu pregovora i dijalog", zaključio je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online