Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.10.2012.
12:20
Beta A

Evropska komisija: Niko nije tražio ukidanje viza Srbiji

U Evropskoj komisiji "nema saznanja niti obaveštenja da je većina zemalja Evropske unije za to da se ukine režim bez viza za Srbiju, iako je tačno da se traže hitne mere za sprečavanje zloupotrebe tog režima", rekli su danas agenciji Beta upućeni zvaničnici u Komisiji u Briselu.

Mi u Evropskoj komisiji nismo dobili nikakve poruke ili naznake da neke članice EU traže ponovno uvođenje viza za neku od zemalja Zapadnog Balkana
 

Oni su time odgovorili na pitanje da li mogu da potvrde saopštenje poslanice Evropskog parlamenta Tanje Fajon da većina ili možda i sve članice EU smatraju da zbog povećanja broja "lažnih azilanata" treba staviti van snage viznu liberalizaciju za srpske državljane.

Lažni azilanti mahom Romi

 

Ministri unutrašnjih poslova šest zemalja EU zatražili su da se na zasedanju Saveta ministara EU 25. oktobra razmotre hitne mere za zaustavljanje naglog priliva "lažnih azilanata" sa celog Zapadnog Balkana, ali nije zatraženo ponovno uvođenje viza za državljane tih zemalja, precizirao je juče portparol u Evropskoj komisiji Mikele Čerkone.

 

Čerkone, predstavnik za štampu evropske komesarke za unutrašnje poslova Sesilije Malmstrem, upozorio je da je "situacija ozbiljna i vrlo zabrinjavajuća", naglasivši da su u ogromnoj većini zahtevi za azil potpuno neutemeljeni i nema nikakvih razloga da se pruži zaštita takvim licima.

 

On je rekao da se pažnja pridaje činjenici da su "lažni azilanti" mahom Romi iz ekonomskih razloga, a ne s ciljem da dobiju azil.

 

Čerkone je naglasio da takva lica jako ometaju postupak u članicama EU za dodeljivanje azila i zaštite osobama koje zaista treba da budu zaštićene, jer su ugrožene i dolaze iz zemalja koje nemaju demokratski poredak i gde se ne poštuju ljudska prava.

"Mi u Evropskoj komisiji nismo dobili nikakve poruke ili naznake da neke članice EU traže ponovno uvođenje viza za neku od zemalja Zapadnog Balkana, mada je jasno da su pojedine vlade EU veoma uznemirene činjenicom da broj zloupotreba 'lažnih azilanata' stalno raste", kažu funkcioneri u EK.

Moguće je, naveli su, da poslanici u EP imaju neke svoje izvore, ali Evropskoj komisiji nije stavljeno do znanja niti ima takve informacije.

Izvori u Briselu su ukazali na to da je sadašnji postupak mogućeg ponovnog uvođenja viza veoma dug i složen, pa su neke članice EU, koje su najviše pogođene prilivom "lažnih azilanata", i zahtevale da se ubrzanim postupkom u Evropskom parlamentu usvoji "zaštitna klauzula".

Kako navode, to bi bio mehanizam koji bi omogućio da se "u izuzetnim situacijama" relativno brzo privremeno stavi van snage režim bez viza za neku zemlju.

Pre nego što bude usvojen ovaj mehanizam, ništa se u nekom doglednom roku ne može učiniti, a i kad "zaštitna klauzula" stupi na snagu, Evropska komisija će tek na osnovu podataka i dokaza pojedinih zemalja članica predložiti konkretne mere.

Zato su šest zemalja EU, dodali su, i zatražile od Evropske komisije da se na predstojećem zasedanju Saveta ministara za pravosuđe i unutrašnje poslove razmotri šta sama EU ali i zemlje Zapadnog Balkana moraju preduzeti "da se smanji ono što najviše zabrinjava, a to je da broj onih koji zloupotrebljavaju režim bez viza stalno raste umesto da opada".

Tačno je, primetili su nadležni funkcioneri u EK, da su i same zemlje Zapadnog Balkana preduzele mnoge mere da se priliv "lažnih azilanata" spreči, ali njihov broj, uprkos svemu, raste i posebno šest članica Unije koje su najviše pogođene, smatraju da je to "potpuno neprihvatljivo i da je svakom strpljenju došao kraj".

"Nije tu reč", ukazali su izvori u Briselu, "naročito o samom broju onih koji uspevaju da zloupotrebe režim slobodnog putovanja bez viza u 'šengenski prostor' Unije, već činjenica da je 'lažnih azilanata' stalno sve više".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online