Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 31.10.2012.
20:37 >> 21:07h
Blic A

Amerika posle "Sendi" kao Japan posle cunamija

Prizori čitavih naselja u Nju Džerziju u SAD zbrisanih pod naletom uragana "Sendi" šokirali su američku i svetsku javnost. Srušene kuće, šut i smeće, razbacani automobili, nasukani brodovi... Ovi dramatični prizori masovnog uništenja mnoge su podsetili na slične snimke iz Japana pogođenog cunamijem.

Amerika: Čitavi blokovi Sisajd Hajtsa u Nju Džerziju poplavljeni su i prekriveni muljem
 

Nacionalna garda Nju Džerzija objavila je video snimak na kojem se vide sve razmere uništenja u naselju Sisajd Hajts. Redovi kuća poplavljenih i prekrivenih muljem pružaju se dokle dopire pogled, a pune razmere štete u ovom trenutku mogu samo da se naslute.

Japan: Zastrašujući nalet talasa na obale iz marta 2011. godine
 

Svet je već jednom video veoma slične prizore, kada je u martu 2011. godine Japan pogođen katastrofalnim zemljotresom, koji je pokrenuo razarajući cunami.

 

Gradonačelnik Sisajd Hajtsa Bil Ejkers rekao je da nikad u životu nije video ovoliki stepen uništenja. Čak je i gotovo čitav jedan zabavni park završio pod vodom.

- Šteta je sigurno veća od milijardu dolara. Nisam mogao ni da zamislim da je ovako nešto moguće - rekao je očajni Ejkers.

* SAD: 59 žrtava superoluje Sendi

* "Sendi" je tek početak?

 Veoma slične reakcije mogle su da se čuju i Japanu u martu prošle godine, kada je razoran cunami izazvao najveću prirodnu katastrofu u istoriji ove zemlje. O tome su svedočili i brojni video snimci, koji su prikazali neverovatnu razornu moć prirode.

 

 Oko 6,5 miliona domaćinstava i firmi je i dalje bez struje, uključujući četiri miliona u Njujorku i Nju Džersiju. Oluja je pokidala dalekovode čak do Viskonsina na zapadu i dve Karoline na jugu. Kompanija za distribuciju električne energije Konsolidejted Edison saopštila je da bi moglo da potraje do vikenda pre nego što se struja vrati na Menhetn i Bruklin, a još više za druge delove i predgrađa Njujorka.

Nju Džersi: Evakuacija i dalje traje

U Nju Džersiju, koji je teško poplavljen, pripadnici Nacionalne obalske straže pomažu u evakuaciji hiljada ljudi koji su ostali zarobljeni u svojim kućama, i kojima su, takođe, isporučili gotova jela.

Američki predsednik Barak Obama planira večeras da poseti Nju DŽersi, koji je bio direktno na trasi uragana, koji se na njega stuštio u ponedeljak uveče, i zbrisao potpuno delove čuvenog šetališta pored Atlantika.

Guverner Kris Kristi rekao je da planira da pita Obamu da ovlasti vojne inžinjere da rade na ponovnoj izgradnji plaža, kao i da se pronađe "najbolji način da se ubuduće zaštite gradovi" od naleta oluja.

Železnički saobraćaj između gradova na severoistoku SAD i dalje je u prekidu zbog poplava, a vozovi ne saobraćaju sa njujorške Pen stanice.

* Gangnam stajl usred uragana

* Bog i Obama su izazvali Sendi?!

U Konektikatu, neki stanovnici su se svojim kućama vratili u kanuima i kajacima, kako bi utvrdili pričinjenu štetu, ali od visokog nivoa vode i dalje ne mogu u njih da uđu.

"Neizvesnost je najgora. Šteta je pričinjena, i sad bismo želeli da nešto učinimo, a ne možemo čak ni da počnemo", rekla je DŽesika Levit, kojoj je rečeno da će potrajati nedelju dana pre nego što joj bude dozvoljeno da se se vrati kući.

Prognostička firma Global insajt predvidela je materijalnu štetu od uragana na 20 milijardi dolara, dok će poslovni gubitak za preduzeća iznositi između 10 i 30 milijardi dolara.

Sreda 31.10.2012. 21:07
Zrtve su problem !.. a steta..? USA nastampa $-e za par sati i pokrije stetu a platice ostatak Sveta koji koristi $ kao rezervnu valutu.... uhodana kombinacija od II Sv. rata..!
Sreda 31.10.2012. 21:24
Ma ko ih *ebe... To su i oni govorili za nas, i to sa tim sto su nas oni bombardovali, a ovo, nismo mi krivi, i neka ih porusi svako ko je dovoljno mocan, kao ova simpaticna sendi...
Sreda 31.10.2012. 21:26
Po nekoj liniji humanosti trebalo bi da mi ih bude zao,ali ja jedino osecam zalost sto ih Sendi nije dokrajcila!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online