Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.11.2012.
05:41
Večernje novosti A

Mrtva trka za Belu kuću

Odbrojavanje je počelo - za tačno dva dana biće poznato ko će naredne četiri godine biti stanar Bele kuće - aktuelni predsednik, demokrata Barak Obama, ili njegov "izazivač", republikanac Mit Romni.

Foto finiš do mesta u Beloj kući: Mit Romni i Barak Obama
 

Neizvesnost ove tesne trke u kojoj, kako pokazuju ankete, dvojica kandidata bukvalno dišu jedan drugom za vrat, u foto-finišu izbora tanji živce demokratama i republikancima u Ohaju, državi za koju i u jednom i u drugom taboru tvrde da će odlučiti pobednika. Političko opredeljenje ovde se ne krije, naprotiv, gotovo svaka kuća u Ohaju okićena je amblemima partija ili slikama kandidata za koje stanari "navijaju".

Obama i Romni, i njihovi najbliži saradnici, za vikend su održali niz mitinga i skupova u gradovima i okruzima Ohaja, kako bi na svoju stranu prikupili što više neopredeljenih.

Nema izborne tišine

Za razliku od izbora u Srbiji, u Americi ne postoji izborna tišina. Reklamiranje, mitinzi, pozivanje i nagovaranje glasača odvijaće se bukvalno sve dok se ne zatvori i poslednje biračko mesto. Jedino pravilo je da stranački aktivisti moraju da budu udaljeni minimum 30 metara od biračkog mesta. Sve ostalo je dozvoljeno.

Tako je u subotu, varošica Lima, u kojoj živi oko 38.000 duša, "ugostila" karavan republikanaca koji se kandiduju za važne funkcije u Kongresu. Okupljanje, u kojem su se smenjivali muzika, zapaljivi govori i frenetični aplauzi, više je ličilo na dobro izrežirani šou-program nego na predizborni skup.

"Ovo je bukvalno pitanje života i smrti, opstanka Amerike! Ovo su najvažniji izbori u našim životima! Obama nije uradio ono što je obećao. Ako hoćemo nove poslove, bolji život, moramo da uvedemo Romnija u Belu kuću", poručivao je sa bine Džon Bejner, jedan od Romnijevih najbližih saradnika i kandidat za Predstavnički dom Kongresa.

Oko njega su bile brojne pristalice, ali i volonteri koji gotovo danonoćno rade na tzv. telepolitičkom marketingu, pozivajući telefonom građane Ohaja da izađu na izbore i glasaju za Romnija.

Pem Leping, republikanka, kaže za Večernje novosti da dnevno obavi skoro 3.000 poziva, a narednih dana taj broj će sigurno biti i veći:

"Najvažnije je da što više ljudi izađe na birališta jer će to osigurati Romnijevu pobedu.

Isto veruju i u štabu demokrata, čiji volonteri takođe već danima ne ispuštaju slušalice iz ruku. Njihova "meta" posebno su žene Ohaja, koje pokušavaju da mobilišu da u što većem broju izađu na izbore".

"Ne stoji uvreženo mišljenje da žene slede svoje muževe i porodicu i odluci za koga će glasati. Njima su, za razliku od muškaraca, važnije druge teme, poput zdravstvene zaštite i miroljubive spoljne politike, kako bi njihovi sinovi ostali kod kuće, a ne rizikovali život u kriznim područjima širom sveta. I tu Obama ima prednost", rekla je Vendi Smit, profesorke na univerzitetu Ohajo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online