Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 20.11.2012.
05:39
Beta A

Obamin apel: Zaustavite nasilje u Gazi

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je predsednike Egipta i Izraela, Mohameda Morsija i Benjamina Netanijahua, da razmotre načine kako da zaustave nasilje u Gazi.

"Mirotvorac": Barak Obama, predsednik SAD
 

Obama, koji se nalazi na azijskoj turneji, podvukao je da Hamas mora da prekine granatiranje izraelske teritorije. Od prošlonedeljnog izbijanja novog sukoba između Izraela i Palestinaca poginulo je najmanje 100 Palestinaca i troje Izraelaca.

U američku diplomatsku ofanzivu uključena je i državna sekretarka Hilari Klinton, koja je takođe sa Obamom na azijskoj turneji. Klintonova je telefonom razgovarala sa svojim kolegama u Francuskoj, Kataru i Turskoj.

Za sada ništa od toga nije dalo neko značajnije rezultate, ocenjuje agencija AP, ali je optimistično što su i Izrael i Hamas saopštili da su spremni na posredovanje Egipta u nalaženju diplomatskog rešenja. Obe strane, međutim, takođe navode da su spremne na dalju eskalaciju sukoba.

Obamina administracija, međutim, snažno podržava izraelsko pravo na samoodbranu, navodeći samo da Izrael mora da vodi računa o civilnim žrtvama. Zvaničnicima u Vašingotnu su ruke delimično vezane, jer je Hamas na njihovom zvaničnom spisku terorističkih organizacija, tako da sa njima nema direktnih pregovora.

Obama je izrazio žaljenje zbog civilnih žrtava na obe strane, navodi se u saopštenju Bele kuće. S druge strane, Rusija želi da se Savet bezbednosti UN ozbiljnije
uključi u novi sukob u Gazi.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izjavio je da je Savet ostao nem na poslednju eskalaciju sukoba zbog opstrukcije "jedne države", koja nije dozvolila usvajanje zajedničkog saopštenja.

"Jedna članica Saveta bezbednosti, siguran sam da možete pogoditi koja, jasno je stavila do znanja da nisu spremni da izađemo sa bilo kakvom reakcijom Saveta bezbednosti. To saopštenje bi, navodno, ugrozilo napore koje u regionu preduzima Egipat", izjavio je Čurkin. U američkoj misiji pri UN niko nije želeo da komentariše izjavu Čurkina.

Novi talas nasilja počeo je prošle sedmice kada su izraelske letelice raketirale vozilo u kojem je bio vojni lider Hamasa Ahmed Said Halil al Džabari, koji je i poginuo u tom napadu izvedenom u Gazi.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.11.2012. 08:02
Moze li licemrenije?! Jesu Jevreji preziveli to sto su preziveli nakon 2. svetskog rata, ali da li im to daje za pravo da konstruisu najveci geto na svetu, i da pod izgovorom sigurnosti drze u njemu citav jedan narod!? Pre nekoliko dana je bombardovan media centar, ubijeno je destine dece, da li ce iko reagovati?! Gde su ovde medjunardoni sudovi preavde?! Ovo je jos jedno pitanje za nas Srbe, da li zelimo da budemo deo ovakvog sveta, i deo ovakve politke?!
Utorak 20.11.2012. 07:24
Skraceno: Zaustavite nasilje, ili dajemo oruzije Izraelu i trpamo vam atomsku direktno u egipat.
Utorak 20.11.2012. 09:45
"...100 Palestinaca i troje Izraelaca.." некада је било 1 шваба 100 срба
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online