Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 20.11.2012.
20:36
rts rs A

Da li Meron, Robinson i Gunej mogu ostati sudije?

Malteški sudija Karmel Ađijus "oštro" se ogradio od presude Apelacionog veća koje je oslobodilo hrvatske generale Gotovinu i Markača. Ključno pitanje posle ovog procesa: Da li je ostanak njegovih kolega na funkcijama "održiv" po oslobađajućoj odluci?

Ogradio se od oslobađanja hrvatskih genarala : Karmel Ađijus
 

U izdvojenom mišljenju, koje je u pisanoj formi dodato presudi kojom su prošlog petka oslobođeni i iz zatvora pušteni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, prethodno osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora, sudija Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije i član Žalbenog veća Karmel Ađijus naglasio je svoje "oštro neslaganje" sa gotovo svim zaključcima, koje je u žalbenoj presudi donela većina.
 

Operacija "Oluja" predstavlja jedan od najtežih slučajeva etničkog čišćenja u istoriji ratova na teritorijama bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Šezdeset dva odsto žrtava te operacije bili su civili.


Prema podacima Dokumentacionog i informacionog centra "Veritas", od 1.922 žrtve sa područja Krajine, 546 ili 28 odsto bile su žene, od kojih su dve trećine bile starije od šezdeset godina.


Štaviše, ubijeno je 19 osoba mlađih od 18 godina, od toga devet mlađih od 14 godina, dok je 1.772 dece ostalo bez roditelja.

Dodao je da se "ograđuje" od odluke o oslobađanju i, zajedno sa italijanskim kolegom Faustom Pokarom, izrazio zabrinutost zbog načina na koji su njegove kolege sudije vodile žalbeni postupak, piše Malta tudej.

Odluka petočlanog Žalbenog veća suda Ujedinjenih nacija, doneta većinom od 3 prema 2, predstavlja jedan od najznačajnijih preokreta u osamnaest godina dugoj istoriji Tribunala, jer je njome poništena presuda koja je nanela udarac samoproklamovanom imidžu Hrvatske kao žrtve, a ne počinioca ratnih nedaća tokom balkanskih ratova devedesetih godina prošlog veka.

Sudije Teodor Meron (SAD), Patrik Robinson (Jamajka) i Mehmet Gunej (Turska) odlučile su da ponište nalaze sudske presude po kojoj je bila reč o udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem da se trajno uklone srpski civili iz Krajine tokom i posle operacije "Oluja" u leto 1995. godine.

Sudije Meron, Robinson i Gunej "izgubile iz vida" suštinsko pitanje žalbenog postupka, te da je "većina", kako se čini, zauzela "preterano sužen i uskogrud stav: Sudija Karmel Ađijus
 

Takva odluka prouzrokovala je scene oduševljenja u sudu, kao i među hrvatskim ratnim veteranima, koji su izricanje presude pratili preko velikih ekrana u hrvatskom glavnom gradu Zagrebu, ali, takođe, izazvala gnev u Srbiji gde je doživljena kao još jedan dokaz pristrasnosti Tribunala, uperene protiv Srba. Čak su i liberalno orijentisani Srbi upozorili da je njome stvoren oseđaj nepravde i da bi ona mogla da pobudi nacionalistička osećanja.

Dok je italijanski sudija Fausto Pokar naglasio da se fundamentalno ne slaže sa presudom, "koja je suprotna svakom osećaju za pravdu", odvojeno mišljenje sudije Ađijusa bilo je u jednakoj meri kritično, a išlo je i do takvih granica da se sudija zapitao da li je uopšte dalji položaj njegovih kolega na funkcijama „održiv" po oslobađajućoj odluci.

"Većina, koja, za razliku od Sudskog veća, nije imala priliku da sasluša sve dokaze, jednostavno odbacuje razmatranja i procene Sudskog veća na način koji smatram neuobičajenim i neprihvatljivim", rekao je Ađijus, dodajući da se stiče utisak da su sudije Meron, Robinson i Gunej "izgubile iz vida" suštinsko pitanje žalbenog postupka, te da je "većina", kako se čini, zauzela "preterano sužen i uskogrud stav".

On je naglasio da se ne slaže skoro ni sa jednim od zaključaka do kojih je došla većina u apelacionoj presudi. Takođe je zabeležio neslaganje sa pristupom svojih kolega žalbenom postupku i obznanio da se ograđuje od takvog pristupa.
 

"Pored toga što je bio potpuno neopravdan, pristup većine predstavlja i otklon od pravne filozofije Tribunala, koji se ničim ne može opravdati, a ta filozofija podrazumeva da se nalazi dokaznog postupka nijednog Sudskog veća ne mogu olako narušavati", kritikovao je Ađijus.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Utorak 20.11.2012. 21:11
Moze li KGB da proveri imovno stanje sudija koje su oslobodile zlocince? Sigurno bi se naslo zanimljivih podataka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online