Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.11.2012.
01:20
J. Arsenović - Vesti A

I tužioci stali uz Gotovinu

Tužilaštvo Haškog tribunala neće reagovati na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču! Ovo je izjavio Frederik Svinen, savetnik glavnog tužioca Serža Bramerca. On je za srpske medije objasnio da se radi o konačnoj presudi i da tužilaštvo nema prostora za žalbu, odnosno za zahtev za obnovu postupka.

Čestitke zločincima: Ante Gotovina i Mladen Markač posle izricanja oslobađajuće presude u Tribunalu
 

Dugogodišnji izveštači iz Tribunala i dobri poznavaoci pravne procedure i rada ovog ad hok suda takođe se slažu da su male šanse da se po pitanju oslobađanja svake krivice dvojice hrvatskih generala nešto izmeni, jer Tribunal ne obnavlja postupak bez posebnog novog dokaza.

Mrkić: Druge komšije nas razumeju

 

Srpski šef diplomatije Ivan Mrkić izjavio je da se u Briselu, gde je održan sastanak Jadransko-jonske inicijative, odvojeno susreo sa kolegama iz Italije, Slovenije, Albanije, kao i BiH Zlatkom Lagumdžijom, koje je upoznao sa raspoloženjem Srbije povodom ove haške političke odluke.


- Moram da istaknem da su svi sagovornici imali puno razumevanja zbog takve reakcije u našem narodu i rukovodstvu i da svako shvata da je u pitanju nešto što se ničim ne može objasniti - rekao je Mrkić.

- Jedino ako se nađu 'topnički dnevnici' (dokumet o planskom granatiranju civila u Krajini) koji nisu pronađeni tokom prvostepenog suđenja. Znam da je sudija Alfons Ori ulagao velike napore u to, ali Hrvatska je rekla zvanično da ne može da ih locira - objašnjava izveštač RTS-a iz Haga Miloš Milić.


Nezvanično se, međutim, već godinama priča da je Hrvatska dnevnike sakrila i izmislila priču da su oni ukradeni, za razliku od srpske države koja je na izvolte ponudila sva tajna državna dokumenta Haškom tribunalu.

Bežao od novinara u Hagu: Tužilac Serž Bramerc

I dok tužilaštvo ćuti, a Bramerc uporno izbegava kontakte sa novinarima pred kojima je ovih dana bukvalno bežao, ne želeći da komentariše presudu, bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte ne krije da je šokirana oslobađajućom presudom Gotovini i Markaču.


- Zaista sam šokirana, jer ovo nije pravda - rekla je Del Ponteova, navodeći za srpske medije da je kredibilitet Haškog tribunala doveden u pitanje. Na pitanje da li su na ovakvu odluku suda umesto dokaza uticali politika ili novac za lobiranje, ona je odgovorila da ne zna, ali "da su probuđene takve sumnje".

Šokirana presudom: Karla del Ponte

- Potpuno se ne slažem sa novom presudom i ne znam kako bi mogla biti prihvaćena. Srpska vlada i Srbi ne mogu prihvatiti takvu presudu i slažem se potpuno s onim što sam slušala na televiziji šta su izjavili. Jer, jasno je da je zločin počinjen i da se postavlja pitanje ko ga je počinio - rekla je Del Ponteova.


U vreme dok je ona predvodila tužilaštvo, prikupljeni su dokazi za prvostepeno suđenje Gotovini i Markaču na osnovu kojih je prvostepeni sud prvom presudio 24, a drugom 18 godina zatvora.

Ljajić pesimista

 

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić ne veruje da će posle oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Hrvatskoj bilo kome padati na pamet da pokreće postupke za zločine počinjene tokom i posle akcije u Oluji.


- To znači da niko nije odgovoran za zločine koji su počinjeni i do sada nije bilo spremnosti za to, a tek posle ove presude teško da ćemo imati neke izlive pravde - rekao je Ljajić.


On je pesimista i kada se radi o presudi Ramušu Haradinaju, koja se očekuje 29. novembra.


Zbog izjave Karle del Ponte da oslobađajuće presude ne predstavljaju zadovoljenje pravde odbrana Ante Gotovine najavila je juče da će bivšu glavnu tužiteljku tužiti švajcarskoj advokatskoj komori.


S druge strane, u stručnoj javnosti vodi se polemika da li se nakon ovakve presude slična tehnika rasuđivanja može primeniti i u slučaju drugih haških optuženika, među kojima dominiraju Srbi koji u najvećem broju slučaja odgovaraju po komandnoj odgovornosti?

Šansa za Karadžića: Piter Robinson

Američki advokat Piter Robinson, pravni zastupnik nekadašnjeg predsednika Republike Srpske se nada da će njegov klijent Radovan Karadžić imati koristi od oslobađajuće presude hrvatskim generalima ukoliko se bude primenjivalo isto pravilo. On je podsetio da su i kod incidenta na sarajevskoj pijaci Markale dokazi posredni, s tim što u Kninu niko nije uzvraćao na granatiranje, a u slučaju Sarajeva muslimani su granatirali Srbe.


- Isti princip oslobađajuće presude trebalo bi da bude primenjen i u slučaju Mladića i Karadžića, ali to, najverovatnije, nažalost, neće biti slučaj, jer je Haški tribunal do sada mnogo puta dokazao da je nepravedan i da za sve ne važe ista pravila - smatra poznati beogradski advokat i zastupnik optuženih pred Tribunalom, Toma Fila.


On tvrdi: da su se dokazi koji su izvedeni protiv Gotovine i Markača poput beleški sa Briona pojavili u slučaju Miloševića ili Mladića, "ispao bi opšti haos".
- Cela Srbija bi bila okarakterisana kao genocidna tvorevina - zaključio je Fila.
 

Pritisci zbog rasprave o Tribunalu

 

Vuk Jeremić, predsedavajući Skupštine UN

Nakon što je predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić iskoristio pravo da za 10. april naredne godine zakaže debatu u glavnom plenumu o radu Haškog tribunala, već se mogu čuti nezvanični podaci da su ga u tome podržale Kina i Rusija, a oštro usprotivile SAD, Britanija i Francuska.

 

Jeremić je već objavio da očekuje pritiske zbog ove svoje odluke.
"Ova rasprava je važna da se više nikad ne desi da se neko oseti da može da napravi zločin ako mu namigne neka sila", naveo je on na Tviteru.


Analitičari smatraju da je njegov potez dobar i da je to jedan od malobrojnih mehanizama kako Srbija može da reaguje, a da sramna presuda Tribunala ne završi u zapećku svetskih medija. I pored toga nisu sigurni koliko će imati efekta.


- Naivno bi bilo očekivati da će Generalna skupština presuditi o tome da se zatvori Haški sud. On je, inače, najveći deo posla obavio i Rusija traži već odavno da se nikako ne produžava mandat suda - kaže bivši ambasador Darko Tanasković.


Kao predsedavajući GS UN Jeremić odlučuje o listi učesnika na koju će, osim država članica UN, biti pozvani i predstavnici izbegličkih udruženja i žrtve "Oluje".
Na dilemu da je raspravu zakazao suviše kasno, Jeremić odgovara sledećim argumentima:


- Javna rasprava u Generalnoj skupštini predstavlja najsnažniji mehanizam u UN i treba je dobro pripremiti i zbog toga sam je zakazao za april.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.11.2012. 09:46
ja mislim da bi bilo lepo da smo i mi Srbi u hrvatske generale i da ne sporimo njihovo oslobadjanje, cisto da se uvucemo u guzicu EU
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online