Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.12.2012.
00:41
E. V. A

Istraga SAD protiv Asanža bez presedana

Zvaničnici u australijskoj vladi veruju da je Vikilis gotov i da Džulijan Asanž nema alternative nego da se preda i bude izručen u Švedsku kako bi se suočio sa optužbom za seksualno napastvovanje.

Džulijan Asanž
 

U Kanberi, takođe, ne odbacuju mogućnost da će osnivač Vikiliksa eventualno biti izručen u SAD. Saopštavajući ovo eksplozivno saznanje, melburnski "Ejdž" ove srede upućuje na to da se u Kanberi neguje "privatno zadovoljstvo" što se Vikiliksu stalo ukraj.
U vezi s tim, "Ejdž" navodi:


"Dok se Asanžu približava šest meseci zarobljeništva u londonskoj ambasadi Ekvadora, izvori iz obezbeđenja i diplomatije u Kanberi privatno izražavaju uverenje da je Vikiliks 'konačno na umoru'."


Veruje se, kaže dalje melburnski dnevnik, da će finansijska podrška ovoj grupi "pre ili kasnije presušiti" i ostaviti Asanaža "nevažnim i sa malo alternative osim da napusti ambasadu Ekvadora".


"Stvar se lagano izbacuje iz igre, tokom više meseci, možda više od godinu dana, ali sada je jedan jedini verovatni ishod - izručenje u Švedsku", izjavio je prošle nedelje jedan diplomatski izvor.


Jedan zvaničnik iz službe bezbednosti tvrdi da je "unutrašnja" grupa Vikiliksa sada sastavljena jedino od "četiri do šest osoba, uključujući Asanža" i da njihov vebsajt sada finansijski "radi na prazno".


"Vikiliks više nema elektronsko sanduče za prijem materijala, niz meseci nisu ništa objavili što bi imalo veće posledice. Samo još pune Tviter. Ovaj fenomen je istrčao svoju trku," kaže on.


U junu, Asanž je tražio azil u ambasadi Ekvadora, nakon što je najviši sud u Britaniji odbacio njegovu žalbu protiv izručenja u Švedsku.
 

Američki neprijatelji

 

Najsvežije depeše do kojih je "Ferfaks" došao ove nedelje, pokazuju da su australijske diplomatske hitno kontaktirale Pentagon, sledeći izveštaje novina "Ferfaksa" iz septembra. U tim izveštajima je navedeno da su Vikiliks i njegovi pomagači označeni kao "neprijatelji" u američkoj kontraobaveštajnoj istrazi.

Ekvador mu je odobrio zahtev za azil na osnovu toga što bi izručenje Švedskoj bilo pod rizikom od narednog izručenja u SAD gde bi ga optužili za zaveru i druga krivična dela, nakon što je Vikilks dobio i objavio američke tajne vojne i diplomatske izveštaje.


"Australijski zvaničnici ne očekuju mnogo kad je reč o izmeni uslova u kojima se nalazi Asanž, u idućih par meseci, a najmanje dok se vojni sud američke armije u martu ne izjasni o sudbini redova Bredlija Meninga, optuženog za curenje materijala", navodi "Ferfaks".


Očekuje se da će na sudu vojni tužioci izaći sa dodatnim dokazima o konaktu Vikiliksa i navodnoj pomoći redovu američke vojske kome preti moguća kazna doživotne robe za "pomaganje neprijatelju" time što mu je uručio poverljivije informacije.


Pravni savetnik Federalne vlade opisuje Asanažov slučaj tako da je "on sam sebe zatvorio u strahu od zatvora".


"On će moguće čekati da vidi kakvi će se budući dokazi protiv Meninga pojaviti na američkom vojnom sudu. Ali, bez obzira na to, on ima samo dve opcije: da neograničeno ostane u ambasadi ili da prihvati izručenje u Švedsku", kaže taj pravnik.
Australijska vlada ponovljeno pobija saznanja o bilo kakvoj američkoj nameri da optuži Asanža ili traži njegovu ekstradiciju. Ali, evo opet depeša - mediji "Ferfaksa" dospeli su, zahvaljujući zakonu o slobodi informacija, do australijskih diplomatskih telegrama poslatih za poslednjih 18 meseci o ovome. U njima se potvrđuje da američko Ministarstvo pravosuđa nastavlja da vodi istragu "bez presedana" o špijunaži usmerenu protiv Asanža i Vikiliksa.


Džulijen Asanž je australijski državljanin. Nedavno je javljeno da je u ambasadi Ekvadora oboleo od "hronične bolesti pluća".


Važne Irinejeve veze sa finansijama dijaspore

Vikiliks je predočio i depeše iz američke ambasade u Beogradu u kojima je, uz ostalo, vladika australijsko-novozelandski Irinej (Dobrijević) označen kao osoba "strogo zaštićenog identiteta", koja je snabdevala Amerikance poverljivim informacijama o ličnostima iz vrha Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Irinej (Dobrijević)

S njim su, prema tim depešama, Amerikanci računali i kad dođe na položaj u dijaspori, "čime je efikasno izveden iz centra vlasti u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali će za to vreme zadržati svoje korisne veze sa pravoslavnom dijasporom (i njenim izvorima finansiranja)".


"On (Irinej) nas je uverio da će tražiti da ostane angažovan na Kosovu i u Beogradu sve do konačnog rešenja", pisao je u Vašington 2006. godine tada američki ambasador u Beogradu Majkl Polt.


Ni gospodin Irinej ni Srpska pravoslavna crkva se o ovome nikad nisu javno izjasnili.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online