Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.12.2012.
22:00 >> 23:27h
Mondo A

Savet bezbednosti o Haškom tribunalu

U Njujorku je počela sednica Saveta bezbednosti UN posvećena radu Haškog tribunala i tužilaštva u proteklih šest meseci. Srbiju predstavlja potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Rusija: Hag diskreditovao ideju o međunarodnoj pravdi.

 Najavo oštru polemiku : Aleksandar Vučić
 

Na sednici izveštaje predstavljaju predsednik Tribunala Teodor Meron i glavni tužilac Serž Bramerc, dok stavove Srbije zastupa prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Rusija kritikovala Tribunal

 

Rusija uvek staje u zaštitu međunarodne pravde.Tribunal nije pokazao ni pravdu ni efikasnost. Šokirani smo odlukom Apelacionog veća na suđenju hrvatskim generalima i pitamo: Ko je kriv za smrt stotina i progon četvrt miliona Srba? Sud diskreditovao ideju o međunarodnoj pravdi, rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

Najavljujući pre nekoliko dana izlaganje pred najvišim telom svetske organizacije Vučić je rekao da će oštro i argumentovano kritikovati rad tribunala.

Srpski vicepremijer rekao je da očekuje da mnogi promene stav o Srbiji posle njegovog govora.

"Verujemo da će mnogi u svetu imati drugačiji stav prema Srbiji kada čuju današnju raspravu i mnogo argumenata koji govore o tome da je Srbija sve uradila, da oni koji su pripadali njenom narodu i koji su sa teritorije naše države odgovaraju za zločine, a da je sve što mi tražimo da za počinjene zločine nad srpskim narodom odgovoraju predstavnici drugih naroda i država i to bez ikakvog izuzetka", poručio je Vučić.

Naglasivši da je Srbija potpuno posvećena evropskoj budućnosti i regionalnoj stabilnosti i miru, on je naglasio da Srbija želi pravdu za sebe kakvu imaju svi drugi.

"Želimo da se međunarodno pravo poštuje na prostorima cele bivše Jugoslavije, a da ne važi samo za jedan narod i da za ostale naorde ili neke druge države u regionu ta pravda i pravo ni na koji način ne važe", kazao je Vučić.

O je dodao da je posao Srbije da ukaže na ogorčenje koje s razlogom postoji u srpskom narodu i Srbiji zbog katastrofalinih presuda koje su, kako je rekao, mimo prava i pravde donete u Haškom tribunalu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i protiv Ramuša Haradinaja.

"Naš posao je da se borimo i za drugačiji i bolji status koji će Srbija imati u budućnosti i ovde u UN, a nadamo se i kad uđemo u EU u njenim organima i telima", poručio je Vučić.

U izveštajima Merona i Bramerca u koji je Tanjug imao uvid, ne navode se najnovije oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kao ni bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, pošto su pisani i predati pre izricanja tih presuda.

U međuvremenu, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić je izjavio da je važno da danas na sednici bude istaknuto šta je Srbija učinila u saradnji sa Tribunalom, ali i da je Tribunal umesto da zadovolji pravdu zadovoljio nečije interese.

On je danas uputio pisma generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu i predsedniku Tribunala Teodoru Meronu povodom zahteva da pojedini haški zatvorenici izdržavaju kaznu u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.12.2012. 23:41
jadna je nasa srbija kad je vucic zastupa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online