Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 06.12.2012.
03:27
Beta A

Savet bezbednosti na strani Tribunala

Većina predstavnika država-članica Saveta bezbednosti UN podržala je rad Haškog tribunala, ali su takođe naglasili potrebu regionalne saradnje i većeg angažmana nacionalnih pravosuđa u kažnjavanju zločina. Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin ocenio je da Haškin tribunal "nije pokazao ni pravednost ni efikasnost" u radu.

Savet bezbednosti razmatrao rad Tribunala u Hagu
 

Na sednici Saveta na kojem je podnet redovni polugodišnji izveštaj o radu Haškog tribunala, predstavnik Velike Britanije Filip Parham rekao je da je rad tog suda ključan za uspostavljanje pravde i pozvao sve strane da poštuju odluke suda.

"Svi koji su pomagali beguncima moraju biti predati pravdi", rekao je Parham i dodao da je saradnja svih strana ključna za efikasnost Haškog suda.

Parham je rekao da Britanija prima k znanju odluku Srbije da spušta nivo saradnje s Haškim tribunalom. On je pozvao Hrvatsku da se usredsredi na suđenja zločincima pred domaćim sudovima, dok je bosanske vlasti pozvao da udvostruče napore i prevaziđu teškoće u domaćem pravosuđu.

Rusija: Ko će da odgovara za proterane Srbe

 

Ruski amabasador Vitalij Čurkin kritikovao je rad Haškog tribunala, posebno zbog nedavnih odluka i oslobađanja hravatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Čurkin je ocenio da "pravda nije zadovoljena" i zapitao ko će da odgovara za hiljade proteranih i ubijenih u Hrvatskoj. Ruski ambasador naveo je da je slično bilo i sa odlukom da se oslobodi Ramuš Haradinaj i postavio pitanje legitimnosti suda.

 

"Prosečno vreme suđenja je 4,5 godine, što je presedan u krivičnom pravu. To nije način da se odgovori na poštovanje visokih standarda kada je u pitanju pravda", ocenio je Čurkin i dodao da Hag nema dosledan plan za okončanje sudskih procesa.

 

Ambasador Nemačke Peter Vitig istakao je da je Haški tribunal imao ključnu ulogu u jačanju vladavine prava i stabilnosti i pomirenja na Balkanu. Vitig je naveo da je svestan da su poslednje presude Haškog tribunala izazvale mnoge emocije, ali je pozvao sve "da se nose sa tim odgovorno".

"Rad Haškog tribunala pokazao je da pravda zaista postoji i da će svi odgovorni za zločine odgovarati", rekao je Vitig.

Predstavnica Francuske u Savetu rekla je da se Haški tribunal u ovom trenutku suočava sa veoma komplikovanim slučajevima što objašnjava kašnjenje u sprovođenju izlazne strategije.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksanadar Vučić izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj izveštaju o radu Haškog suda da je delovanje tribunala u odnosu na ostvarivanje pravde za mnogobrojne srpske žrtve groteskno, ali i da će Beograd nastaviti saradnju sa Hagom "na tehničkom nivou".

Ona je dodala da je potrebno dati zadovoljenje žrtvama zločina i ocenila da dva nedavna slučaja pokazuju da u državama regiona još uvek vlada izuzetna osetljivost na ta pitanja.

Ambasador SAD u UN Džefri Delorentis kazao je da je sistem međunarodnog tribunala ključan u procesu zadovoljenja pravde. On je pohvalio Haški tribunal za izuzetan doprinos međunarodnoj pravdi i dodao da se sud i dalje susreće sa velikim izazovima.

Delorentis je veći deo govora posvetio saradnji Ruande sa Haškim tribunalom. On je rekao da SAD u potpunosti podržava nedavne presude Haškog tribunala, kao i rad tog suda. Delorentis je podržao napore koje je sud uložio "u proces pomirenja na području bivše Jugoslavije".

Kineska predstavnica u Savetu navela je da njena zemlja ceni saradnju Srbije, Hrvatske i BiH. Ona je podsetila da je došlo do odlaganja brojnih suđenja i da zbog toga neka od njih neće biti završena na vreme. Predstavnica Kine dodala je da je Peking svestan da su neke od poslednjih odluka Haga izazvale kontroverzu i oštra reagovanja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.12.2012. 07:28
Rusi traze da se ova bruka od suda ukine a Vucic nastavlja "tehnicku" saradnju.Valjda je i ludom dovoljno da zakljuci kakvu smo vladu dobili ili bolje receno - opet nam je zapad sklepao vladu. Opet su izigrali Rusiju a pocetni flert sa odlascima u Moskvu je samo zamazivanje ociju obespravljenom narodu.Prosto ne mogu da verujem da Srbija nema 5 postenih ljudi koji bi se borili za ovu drzavu i narod.
Četvrtak 06.12.2012. 08:36
JASNO je da je HAG pred kraj svog mandata resio definitivno da PRAVO kao politicku kategoriju skrnavi u korist zlocinaca koji vodili politiku onih koji su taj sud i osnovali. To se vidi iz naknadnih vesti o tome da se REGIONALNIM SUDOVIMA PREPUSTA ostatak PRAVDE. Bitno je da u istoriju nece uci presude lokalnih sudova ali ce se zato ona pisati NA OSNOVU HASKIH PRESUDA. Hag je osudio sve Srbe koje su hteli da osude. Sada kada im ponestalo optuzenih zatvorice ga i sami bez Ruske inicijative. Rusi se po ko zna koji put kasno ukljucuju. Cilj je OSTVAREN . Nista vise bitno ne moze da se desi u vezi sa Hagom osim da se OSTATAK SRBA OSUDI NA LOKALNIM SUDOVIMA POD PRITISKOM ISTIH KRIVOSUDJA.
Četvrtak 06.12.2012. 11:47
ja ne znam sta ste ocekivali ? pa taj sud je napravljen od isit ti koi su napravili i oluju namestaljke po bosni oteli kosovo ? to je to ko nam je kriv sto smo siporucili sve nase junake tamo ? narod je cutao e sad ne valja sud ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online