Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.01.2013.
12:33
Đ. Barović - Vesti A

Ojdaniću i Župljaninu srebrnjaci iz česnice

Pritvorskom jedinicom Sheveningen u ponedeljak se od ranog jutra orilo "Hristos se rodi" i "Vaistinu se rodi", a najradosniji hrišćanski praznik po julijanskom kalendaru Srbi u Hagu i ove godine nisu mogli da proslave zajedno, već podeljeni u dve grupe. Ipak, to nije pokvarilo praznik i svečanu atmosferu kojoj su se priključili i svi drugi pritvorenici Haškog tribunala, pa čak i stražari koji su ne samo naučili srpski pozdrav za Božić, već su se na kraju i priključili svečanoj sofri.

Položajnik: Vojilslav Bilbija

- Srpski stradalnici u Hagu bili su podeljeni u dve grupe, a svima je položajnik bio arhijerejski namesnik u Eparhiji zapadnoevropskoj Srpske pravoslavne crkve i Starešina hrama u Roterdamu, protojerej-stavrofor Vojislav Bilbija. Kako je Božić praznik darivanja, on je uz odobrenje zatvorske uprave doneo srdačne pozdrave, ali i mnogobrojne đakonije koje su Srpkinje iz Holandije namenski pripremile upravo da bi se njima počastili srpski optuženici - saznaju "Vesti" od sagovornika koji su se čuli sa više srpskih pritvorenika u Tribunalu.


Tako su se na trpezi našle domaće sarme, podvarak i pečenica - pečeno prase.
Haški optuženici su se odužili kako je i koliko ko mogao i umeo. Svi su učestvovali u kupovini pečenja, a ponaosob je svako doprineo ili praveći razne salate i kolače ili pomažući u pripremi.

Posna i praznična trpeza

Iščekivanje rođenja Isusa Hrista, odnosno Badnje veče, ima posebnu simboliku među svim haškim pritvorenicima i svako od njih se trudi da ovaj dan prođe u najboljem duhu pravoslavlja i negovanja starih, srpskih običaja koje čak ni surovi zatvorski propisi ne mogu da osujete.
Srpski pritvorenici Badnje veče nisu mogli da provedu zajedno, već svako na svom spratu, deleći božićne poruke sa ostalim sapatnicima svih nacionalnosti.

Proslavi Božića u Haškom tribunalu prethodila je svečana liturgija koju je protojerej-stavrofor Bilbija održao u sali za posete, a odmah zatim je usledilo i pričešće za one koje su postili.


- Velika većina srpskih pritvorenika je postila ceo post, pa su se i pričestili. Nije im smetalo ni to što pričest nije usledila u ranim jutarnjim satima, već su morali da sačekaju sveštenika kome je omogućeno da dođe u zatvor tek iza 13 sati - kaže izvor našeg lista.


Zbog činjenice da Srbi ni ove godine nisu mogli zajedno da proslave jedan od najvećih hrišćanskih praznika, otac Bilbija je doneo dve česnice - za dve grupe srpskih pritvorenika.


U tradicionalnom lomljenju božićne česnice najviše sreće su imali nekadašnji ministar odbrane Dragoljub Ojdanić i bivši načelnik regionalnog centra Službi bezbednosti u Banjaluci, Stojan Župljanin koji su pronašli po srebrnjak kralja Petra Drugog Karađorđevića.


Prema verovanju, svako kome se posreći, pa za Božić izvuče paru, sledeći je koji će biti oslobođen.
 

Česnica

Otac Bilbija je izdejstvovao da se ispoštuje božićno lomljenje česnice, a zahvaljujući njemu i njegovim parohijanima svake godine se u pogaču stavlja i srebrnjak kralja Petra Drugog Karađorđevića. Da podsetimo, prošle godine paru su izvukli Dragoljub Ojdanić i Nikola Šainović.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.01.2013. 16:29
ХРИСТОС СЕ РОДИ СРБСКИ ЈУНАЦИ И ДАЋЕ БОГ ДА СВИ ИЗАЂЕТЕ ИЗ ТЕ ТАМНИЦЕ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online