Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.02.2013.
08:16 >> 14:14h
Beta, Srna A

Severna Koreja testirala "lakšu, minijaturnu atomsku bombu"

Severna Koreja uspešno je izvela podzemnu nuklearnu probu na lokaciji na severoistoku zemlje, javili su severnokorejski mediji, dok su američki seizmolozi registrovali potres snage 4,9 stepeni Rihtera. Savet bezbednosti UN održaće danas vanrednu sednicu povodom ovog događaja. Nuklearnu probu osudile su UN, IAEA, SAD, Velika Britanija, Rusija, Japan, a negativne reakcije stigle su i iz Irana i Kine.

Severna Koreja uspešno izvela podzemnu nuklearnu probu na lokaciji na severoistoku zemlje: Američki seizmolozi registrovali potres snage 4,9 stepeni Rihtera 
 

Testiranje minijaturne nuklearne bombe moglo bi dovesti Pjongjang korak bliže cilju da izgradi nuklearnu bojevu glavu dovoljno malu da a raketi dugog dometa može da ugrozi SAD, ocenjuju agencije.

S. Koreja: Ovako ćemo spaliti Ameriku

Državni mediji navode da je test obavljen u bezbednom okruženju i da Severna Koreja na taj način reaguje na "nečuveno" neprijateljstvo SAD kojim se, kako se navodi, krši pravo Pjongjanga da lansira satelite.

Pošto je Severna Koreja 12. decembra 2012. lansirala raketu dugog dometa i poslala satelit u svemir, Savet bezbednosti UN, uključujući i Kinu, pod pritiskom SAD, Južne Koreje i Japana, usvojio je rezoluciju kojom su Pjongjangu uvedene nove sankcije.

Pjongjang navodi da je testirana "lakša, minijaturna atomska bomba" koja ima veću eksplozivnu moć nego naprave korišćene u ranijim testovima, prenose svetske agencije. Inače, ovo je prvi nuklearni test u Severnoj Koreji od dolaska na vlast Kim Džong Una u decembru 2011, nakon smrti njegovog oca Kim Džong Ila.

Eksperti navode da su redovni testovi neophodni kako bi Pjongjang ostvario cilj da napravi nuklearne bojeve glave dovoljno male za let na raketama dugog dometa. Nova severnokorejska nuklearna proba, treća od 2006, naišla je na osudu u svetu.

Savet bezbednosti UN održaće danas vanrednu sednicu zbog podzemne nuklearne probe koju je jutros izvela Severna Koreja. Severnokorejsku nuklearnu probu osudile su UN, IAEA, SAD, Velika Britanija, Rusija, Japan, a negativne reakcije stigle su i iz Irana i Kine.

Osuda sveta

Bela kuća poručila je da je severnokorejska nuklearna proba "izuzetno provokativan potez" koji ugrožava bezbednost SAD i mir u svetu. U saopštenju, američki predsednik Barak Obama obećao da je da će "nastaviti s preduzimanjem koraka neophodnih za samoodbranu" SAD i njenih saveznika i pozvao međunarodnu zajedicu da preduzme "brze i jasne korake".

Obama je istakao da nuklearne probe "ne čine Severnu Koreju bezbednijom", već, kako je naveo, Pjongjang "željom za oružjem za masovno uništenje sve više izoluje i osiromašuje svoj narod".


Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg osudio je severnokorejsku nuklearnu probu i pozvao Savet bezbednosti da na nju "snažno reaguje".

"Oštro osuđujem taj čin koji krši rezolucije Saveta bezbednosti UN 1718, 1874 i 2087", naveo je Hejg u saopštenju.

Velika Britanija će "početi hitne konsultacije sa svojim partnerima u Savetu bezbednosti UN i pozvati ih na snažnu reakciju na poslednje događaje".

Severnokorejsku nuklearnu probu je osudili su i Moskva i Tokio, ocenom da ona krši rezolucije UN.

"Nuklearna proba predstavlja kršenje rezolucije UN"

 

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je severnokorejsku nukleranu probu i izjavio da predstavlja ozbiljnu destabilizaciju, saopštio je portparol generalnog sekretara UN Martin Nesirski.


"To predstavlja jasno i ozbiljno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti. Generalni sekretar UN je izrazio duboku zabrinutost zbog negativnog uticaja koji ovaj čin ima na regionalnu stabilnost, kao i na svetske napore u nuklearnom razoružavanju", rekao je Nesirski i dodao da je Ban Ki Mun izrazio žaljenje što Severna Koreja nije prihvatila međunarodne pozive da se uzdrži od provokativnih poteza.

 

Organizacija za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih proba, sa sedištem u Beču, saopštila je da je eksplozija koja je registrovana u Severnoj Koreji identična sa prethodnim severnokorejskim nuklearnim probama, što predstavlja jasnu pretnju za međunarodnu bezbednost.

 

"Ova eksplozija ima iste karakteristike i lokalizovana je gotovo na istom prostoru gde je Severna Koreja obavila nuklearne probe 2006. i 2009. godine", navodi ova organizacija.

 

Rusija je osudila ovu severnokorejsku nuklearnu probu, kao i prethodno lansiranje balističke rakete, ocenivši da to predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN, prenosi agencija Interfaks.

Evropska unija: Kršenje globalnog programa

EU najoštrije osuđuje najnoviju nuklearnu probu Severne Koreje, koja predstavlja flagrantno kršenje globalnog programa neširenja naoružanja za masovno uništenje i međunarodnih obaveza Pjongjangu, navodi se u saopštenju šefa evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Francuska: Odmah demontirajte nuklearni program

Francuski predsednik Fransoa Oland najoštrije je osudio severnokorejsku nuklearnu probu, naglasivši da će Francuska podržati akciju Saveta bezbednosti UN.

Oland je pozvao Severnu Koreju da odmah u skladu sa svojim međunarodnim obavezama izvrši kompletnu demontažu nuklearnih i balističkih programa. On je naveo da Severna Koreja mora odmah i bezuslovno da se uzdrži od bilo kakve akcije koja bi mogla povećati napetost na Korejskom poluostvu i ugroziti mir i međunarodnu bezbednost.

Nemačka:  Uvedite sankcije Pjongjangu

Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele oštro je osudio je severnokorejsko testiranje koje predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN i založio se za uvođenje novih sankcija UN Pjongjangu.

"Jasan stav mora biti odgovor međunarodne zajednice na ovu provokaciju. Potrebno je razmatrati uvođenje novih sankcija protiv režima u Pjongjanju", naveo je Vestervele, čija država trenutno nije članica Saveta bezbednosti, pozdravljajući odluku o održavanju hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN. On je izrazio želju da ovo pitanje bude i na dnevnom redu narednog sastanka ministara inostranih poslova EU.

 

Iran: Nijedna zemlja ne bi trebalo da ima atosmsko oružje

Osudama severnokorejske nuklearne probe pridružio se i Iran.

"Iran osuđuje treću nuklearnu probu Severne Koreje i smatra da nijedna zemlja ne bi trebalo da poseduje atomsko oružje", izjavio je na pres-konfer enciji portparol iranske diplomatije Ramin Mehmanparast. On kaže da je cilj da nijedna država ne poseduje nuklearno oružje i da atomsko oružje bude uništeno.

"Istovremeno, sve države bi trebalo da imaju pravo na mirnodobsku upotrebu nuklearne energije", izjavio je Mehmanaparast.

NATO napad na neku od svojih 28 članica smatra napadom na čitav savez

 

NATO je danas najoštrije osudio najnoviju nuklearnu probu Severne Koreje kao neodgovoran čin koji je u suprotnosti sa odlukama i politikom Saveta bezbednosti UN i međunarodne zajednice.

 

"To je neodgovoran čin i velika pretnja međunarodnom miru, bezbednosti i stabilnosti, saopštio je Severnoatlantski savet i pozvao vlasti u Pjongjangu da smesta prekinu "ovakve provokativne akcije". U saopštenju se još ističe da NATO napad na neku od svojih 28 članica smatra napadom na čitav savez.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.02.2013. 11:29
Nije mi ništa jasno. Neko ima na hiljade atomskih bombica i niko nije ugrožen, a neko ima nekoliko i celi svet i UN je ugrožen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online