Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.02.2013.
00:48
S. Princip - Vesti A

Srbin dobio ulicu u Kanberi

Kanbera ima ulicu koja se zove Polilajt, po jednom od 100 vrhunskih izuma u Australiji 20. veka. Polilajt predstavlja, tvrde stručnjaci, revolucionarni izum forenzičke nauke. Njeno svetlo u stanju je da na mestu zločina otkrije tragove krvi, sperme i drugih tečnosti koje drugi aparati ne mogu da zabeleže. Ovaj aparat danas se koristi u 98 odsto istraga zločina u svetu.

Porodica Stoilović
 


I ne bi tu ništa bilo čudno da autor ovog izuma nije srpsko-australijski fizičar Milutin Stoilović, koji se sa suprugom Natašom i desetogodišnjom ćerkom 1980. iselio u Australiju. Odluka je pala kada su shvatili da su tek 180. na listi za stan. Najpre su nekoliko meseci proveli u Sidneju, tražeći posao, dok Milutinu iz Kanbere nije stigao poziv da dođe na razgovor.


- Platili su avionsku kartu, sačekali me i razgovarali smo sat i po. Radilo se o zajedničkom projektu australijske federalne policije i nacionalnog univerziteta. Ponudili su da me provedu kroz Kanberu da vidim da li mi se sviđa da živimo tu, dok oni ne donesu odluku. Grad me je odmah oduševio, ličio je na park u kojem su smeštene kuće. Pošto sam se rodio i odrastao u selu, ovakav grad mi se dopao, jer sam se u Beogradu uvek osećao skučeno - priča Stoilović.

Policijska istraga sa Stoilovićevim aparatom

Brzo je bilo dogovoreno da dođe na posao za mesec dana čim mu završe kuću gde će stanovati. Univerzitet je dao opremu i prostorije za rad, a federalna policija sredstva. A Stoilović je posle 20 godina staža u Srbiji bio u najboljim godinama za stvaranje.


Dobio je zadatak da izradi radikalno novi forenzički alat koji bi poslužio kao alternativa laserskoj metodi otkrivanja otisaka prstiju.


Pet godina su ga ostavili da radi u miru, skoro da ga niko nije uznemirivao ili mu davao uputstva, a on je uzvratio izumom, koji je neverovatno doprineo istrazi zločina u svetu.


- Kad sam napravio ovaj aparat, a konačno je bio gotov 1985. godine, nisam verovao da će igrati tako važnu ulogu u borbi protiv zločina. Danas policija i forenzičari ne mogu da zamisle da počnu ikakav posao bez ovog izvora svetla. Imao sam dosta iskustva iz Jugoslavije. Niko ne shvata koliko je to bila napredna zemlja. Kad smo mi došli u Australiju, ova zemlja nije imala ništa. Jugoslavija je imala fabrike, pravila automobile, tenkove, oružja, svi su bili zaposleni... Velike firme su imale odmarališta na moru i planinama, radnici su mogli da idu tamo za vrlo male pare. Kad smo mi došli ovde, nije, bre, ničeg bilo, ni industrije, ni elektronike, ništa, ništa, ništa. Poslednjih decenija Australija se podigla fantastično. Sada izgleda sve drukčije. A na Balkanu je sve propalo. Tamo je sve otišlo u... vodu. Više nemaju ništa. Podelili su se, naratovali, pobili se, i sad nemaju ništa - uzdiše Stoilović.

Unuci Danijel i Nejtan

Na početku nisu ni bili sigurni koliko će ostati u Australiji, pa su uzeli godinu dana neplaćeno. Nataša Stoilović kaže da su od tada počeli da se nižu svakakvi događaji.

- Umro je Tito i počeo je haos. Moja majka nam je pisala "teško je mom srcu, ali ostanite tamo". Videla je šta će biti kad je to napisala svojoj jedinici, znali smo da ne treba da se vraćamo.


A onda je nastao aparat koji je uticao na ceo svet. Za polilajt se vrlo brzo pročulo po svetu i policije stranih zemalja stale su u red za kupovinu. Sada je Stoiloviću predstojala druga faza posla, putovao je po inostraanstvu i obučavao forenzičare kako da koriste mašinu.


- Pošto je projekat završen za nacionalni univerzitet, a ja sam jedini znao kako aparat radi, primili su me u federalnu policiju. Tada oni nisu imali ni laboratoriju, a ja sam bio jedan od prvih forenzičara. Išao sam s policajcima na teren, donosili su mi puno predmeta da radim na njima. Policija me je onda 10 godina pozajmljivala da promovišem mašinu i držim treninge. Obučavao sam i ljude u firmi koja ih je proizvodila. Napisao sam i knjigu o teoriji svetla, potrebnu da bi se razumeo njen rad - priča Stoilković.


Milutin Stoilović, njegova supruga i ćerka danas vode porodični biznis, bave se prodajom forenzičke opreme. Ove godine, povodom Dana Australije, bio je jedan od pet nominovanih za Australijanca godine. U njegovu čast ulica u Kanberi nosiće za njegovog života naziv njegovog izuma. Posle toga naziv će biti zamenjen imenom Milutin Stoilović.
 

Beogradski đak

Milutin Stoilović je rođen 1941. godine u selu Trska kod Rače Kragujevačke. Diplomirao je i magistrirao fiziku u Beogradu i pre odlaska u Australiju 1980. radio kao asistent na Veterinarskom fakultetu.

 

Mrak krije tragove

- Kad forenzičar traži, ima mnogo stvari koje traži, da li je to krv ili pljuvačka, otisci prstiju, otisci cipela, svi ti tragovi reaguju na određenu boju. O tome niko ranije nije mislio. Federalna policija je htela da se tako nešto napravi, ali niko nije znao ni šta ni kako, jer tako nešto nije postojalo nigde u svetu. Ranije su tražili belim i ultravioletnim svetlom pa su mnogi tragovi ostali neprimećeni. Moj aparat je efikasan u tami. Zato policajci postavljaju šator na mestu zločina, da smanje dnevno svetlo, ne samo da zagrade prostor od znatiželjnih pogleda - objašnjava Stoilović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online