Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 03.03.2013.
06:53
telegraf.rs A

Enver Hodža planirao napad na Jugoslaviju posle Titove smrti

Ruski istoričar Artjom Ulunjam objavio je u svom tekstu " Tajna operacija Eksplozija" da se komunistički vođa Enver Hodža pripremao za vojnu operaciju na Jugoslaviju nakon smrti Josipa Broza Tita, prenosi magazin "Jutarnji list".

Enver Hodža je mislio da će u Jugoslaviji posle Tita nastati krvava borba između proameričkih i proruskih političkih snaga
 


Krajem 70-ih i početkom 80-ih prošlog veka na tajnim sastancima albanskih komunističkih lidera planirana je vojna operacija "Eksplozija" (Shperthimi) kojom je trebalo prisvojiti Kosovo, delove Crne Gore i Makedonije u kojima albansko stanovništvo ima većinu, navodi Ulanjam.


Albanske komunističke vođe nadale su scenariju u kojem bi nakon smrti Josipa Broza došlo do borbe za vlast među lokalnim liderima najjačih ex YU republika. Ulunjam, inače poznati stručnjak za komunistički pokret 20. veka na Balkanu ruskog Instituta za opštu istoriju, dobio je navedene informacije na osnovu sećanja tadašnjeg albanskog ministra odbrane Velija Lakaja. Prema njegovima rečima, Hodža se pripremao za "haos posle Tita". Iako se i ranije nagađalo da postoji ovakva tajna operacija, potvrđeno je da je albanski komunistički vođa mislio da će u Jugoslaviji nastati krvava borba između proameričkih i proruskih političkih snaga.


Hodža je osim unutrašnjih problema i ogorčene borbe za opstanak na vlasti krajem sedamdesetih razmišljao kako iz potencijalne situacije izvući maksimalnu korist. Tako je ovaj plan predstavio najužim svojim partijskim saradnicima tokom 1977. godine. Od tada se krenulo sa ozbiljnim pripremama albanskih vlasti za momenat Titove smrti.


Na osnovu albanskih i ruskih arhiva postoje navodi da je Hodža bio opsednut sa time šta će se dešavati u Jugoslaviji nakon Titove smrti. Usled straha za sopstveni diktatorski režim, Hodža je planirao da dobije Kosovo, što se vidi i na osnovu kasnijeg samita u Helsinkiju 1975. godine gde je Albanija odbila da potpiše akt na osnovu koga su definisane posleratne granice Evrope.


Albanski diktator govorio je da ne treba žaliti sredstva za Kosovo jer će se kad-tad isplatiti u budućnosti. Pošto su albanski i kineski odnosi bili sve lošiji, Hodža je sve više bio u paničnom strahu od napada na sopstvenu zemlju. Ali je u isto vreme pravio ratne planove, govoreći svojim generalnima: "Mi smo na ivici rata".


Bez obzira što se Hodža bojao da mu kineske snage na prirede puč, to ga nije sprečilo da 1978. godine osnuje "Kancelariju za Kosovo".


"Mi smo kada su i koliko su dopuštale okolnosti, svim silama podržavali Kosovare. I mi smo za to da se oni ujedine sa Albanijom jer bi to osiguralo nacionalno jedinstvo", pisao je Hodža ministru unutrašnjih poslova Kadriju Hazbiju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.03.2013. 07:28
Па био је у праву ,једино што то није доживео .
Nedelja 03.03.2013. 08:12
Да је то истина су шиптарске демонстрације на Косово после смрти Тита, са паролом "Косово Репубљик". Само тада амерички фашисти нису им били пријатељи.
Nedelja 03.03.2013. 08:41
Сценарио је у току, за сад им тече све по плану.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online