Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 30.03.2013.
08:18 >> 10:42h
Beta A

Severna Koreja u "stanju rata" sa Jugom!

Severna Koreja saopštila je da se nalazi u " stanju rata" sa Južnom Korejom, što je poslednji u nizu ratobornih izjava koje lansira mladi lider Kim Đong Un otkad je Pjongjang dopao pod međunarodne sankcije zbog odbijanja da prekine sa nuklearnim testovima.

Mladi lider u Pjongjangu Kim Đong Un i ratna retorika - hoće da ratuje sa svima

Svi poslovi sa Južnom Korejom biće obavljani u skladu sa ratnim propisima, a na svaku provokaciju biće odgovoreno vojnom silom, bez upozorenja.

"Od sada, relacije između severa i juga ulaze u ratno stanje i sve teme koje se pritom budu pojavljivale biće rešavane u skladu s tim ", piše u saopštenju koje je prenela severnokorejska zvanična agencija KCNA.

Saopštenje o novom stepenu eskalacije ratne retorike zajednički su objavili Severnokorejska vlada, vodeća radnička partija i druge organizacije.

Severna Koreja skoro svakodnevno preti napadima na južnokorejske i američke vojne baze od početka marta, kada su armije SAD i Južne Koreje započele vojne vežbe i podigle stanje pripravnosti na najviši nivo. S druge strane, osiromašeni sever nije zatvorio zajedničku industrijsku zonu u koju svakog dana na stotine vozila i radnika sa juga dolazi preko utvrđene granice.

Reakcija SAD

Pretnje Pjongjanga da će lansirati rakete na Sjedinjene Američke Države (SAD) samo guraju Severnu Koreju u veću izolaciju, rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest i dodao da SAD ostaju "posvećene odbrani saveznika u regionu i svojih interesa koji se tamo nalaze".

"Spremite se za napad na SAD"

Ernest je na brifingu ponovio koji su uslovi Vašingtona da se Severna Koreja "vrati u međunarodnu zajednicu".

"Treba da prestanu sa provokacijama i borbenom retorikom. Treba da odustanu od svog nuklearnog programa. Treba da ispune svoje međunarodne obaveze", rekao je portparol Bele kuće.

 
Rusija i Kina: Pjongjang, Seul i Vašington da pokažu odgovornost

Rusija je apelovala na Severnu i Južnu Koreju i na SAD da pokažu "najviši stepen odgovornosti i uzdržanosti", nakon što je Pjongjang saopštio da je u stanju rata sa Seulom.

"Očekujemo od strana da pokažu maksimalni stepen odgovornosti i uzdržanosti i da niko ne pređe liniju posle koje nema povratka", rekao je za Interfaks Grigorij Logvinov, zvaničnik ministarstva spoljnih poslova zadužen za pitanja Koreje.

I Kina, koja je saveznik i prvi trgovinski partner Severne Koreje, pozvala je sve strane da ulože "zajedničke napore" u stišavanje tenzija na poluostrvu.

POVEZANE VESTI

Subota 30.03.2013. 15:04
Bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob! To Buco udriiiiiii!!!!
Subota 30.03.2013. 11:14
Očigledno da je Severnoj Koreji potrebno "proleće" od onog Praškog do Arapskog.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online