Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 11.04.2013.
11:03 >> 11:57h
rts.rs, Beta A

Uzbuna u Južnoj Koreji, Sever napada?

Pjongjang je saopštio da je sve spremno za lansiranje balističke rakete, a Južna Koreja i Sjedinjene Države podigle su nivo pripravnosti na najviši stepen, u slučaju napada. Severna Koreja ponovo je upozorila strance da napuste poluostrvo ili preduzmu mere predostrožnosti. Seul apeluje na Moskvu i Peking da umire ratoborni Pjongjang.

Južna Koreja u strahu od napada suseda: Raketa spremna za lansiranje
 

"Sva je prilika da će Pjongjang preći sa reči na dela dok se priprema za obeležavanje godišnjice rođenja lidera severnokorejskog komunističkog režima Kim Il Sunga 15. aprila", upozorava Seul. Najmanje jedna raketa, koja još nije testirana - puni se gorivom, a sever raspoređuje raketne transportere na istočnoj obali.

Švajcarska hoće da posreduje

Švajcarska je i dalje spremna da bude posrednik u dijalogu Severne Koreje i SAD, ali za sada tu ponudu niko nije prihvatio, saopštilo je švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Didije Burkhalter je izjavio da je ponudio da bude posrednik i da je u kontaktu sa diplomatama Severne Koreje i SAD u Švajcarskoj.

Švajcarska pomaže u nadgledanju demilitarizovane zone uspostavljene posle kraja Korejskog rata, koji je 1953. godine završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega je Korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju.

"Svakog trenutka mogu da lansiraju nekoliko raketa. Verujemo da je reč o projektilu Musadan. Domet mu je tri i po hiljade kilometara, ali dokle će leteti - zavisi od Severne Koreje", kaže ministar spoljnih poslova Južne Koreje Jun Bjungse.

Združene južnokorejske i američke snage u regionu, samo su na stepen od ratnog stanja. U pripravnosti je i Japan. Analitičar Lorens Fridman ne misli da Severna Koreje želi rat, već samo da skrene pažnju na sebe.

"Njihov lider Kim Džon Un želi da ga svet vidi kao vojnog lidera. Severna Koreja nuklearni program koristi da bi naterala svet da se zabrine i da joj neke ustupke", kaže Fridman.

U Seulu, demonstranti poručuju da Pjongjang mora da se odrekne rata i da se okrene miru. Južnokorejski radnici napuštaju zajedničku pograničnu industrijsku zonu - Kesong, a zbog prekida prozvodnje, gubitke će imati 5.000 kompanija, sa oko 20.000 radnika. Kina, politički i ekonomski partner Pjongjanga - pozvala je obe Koreja na smirivanje situacije.

"Problemi na korejskom poluostrvu moraju se rešiti u razgovorima. Korejsko poluostrvo mora biti stabilno i bez atomskog oružja", navodi portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Hong Lei.

Kina pozvala sve na dijalog

Kina je u četvrtak pozvala sve strane u severnokorejskoj krizi da preuzmu inicijativu i "preokrenu nastalu situaciju", javila je agencija Sinhua. Kineski ministar inostranih poslova Hong Li rekao je danas na redovnoj konferenciji za štampu da sve sučeljene strane ne bi trebalo da čine bilo kakav potez koji bi doveo do jsos većeg zaoštravanja.

 

"Naprotiv, sve strane u sukobu trebalo bi da preuzmu jaču inicijativu i naprave radikalan zaokret u odnosima", izjavio je on. Ministar je dodao da je Kina do sada uložila ogromne napore da se reši situacija u Severnoj Koreji što će nastaviti da čini.

"Kina smatra da, uprkos pogoršanju situacije poslednjih dana, sve strane moraju da istraju u naporu da se problem u Severnoj Koreji reši dijalogom", zaključio je Hong.

Peking je saopštio da granica sa Severnom Korejom i dalje funkcioniše normalno, ali su agencije iz Kine obustavile turistička putovanja u Severnu Koreju.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel rekao je da je Severna Koreja "klizi veoma blizu opasne crte", svojom usijanom retorikom i provokativnim delovanjem.

Hejgel je novinarima rekao da se Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nadaju da će Pjongjang "ublažiti svoj zapaljivi rečnik", ali i da je američka vojska spremna na svaku mogućnost.

"Severna Koreja, svojom ratobornom retorikom, svojim akcijama, klizi veoma blizu opasne linije", rekao je šef Pentagona.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.04.2013. 13:38
Ma budimo realni.Koliko god da su Amerikanci i Korejci ludi svi znamo da to ne smeju da urade.Ti bacis meni ja baim tebi i sta se desava milioni mrtvih i sa jedne i sa druge strane....I boli me kurcina i za Koreju,Ameriku,Izrael,Rusiju i osttale zemlje meni je vazno da je mir u Srbiji i da nema rata.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online