Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 12.04.2013.
10:48
Beta A

Kina dala Pjongjangu ''žuti karton''

Kina je digla glas o "busanju u prsa" Pjongjanga i usprotivila se bezobzirnim pretnjama svog saveznika, što ukazuje da je moguće da će radikalno promeniti politiku prema Severnoj Koreji, ocenio je kineski ekspert za međunarodne odnose Zu Feng.

Upozorenje Kine da nikada neće dozvoliti Severnoj Koreji "da pravi probleme pred njenim vratima" može da se smatra ekvivalentom "žutog kartona" u fudbalu.

"Detinjasti ispadi Kim Dzong-Una su razbesneli Kinu. Jeste da su se kineski lideri s vremena na vreme žalili na teško breme pružanja pomoći Severnoj Koreji, ali do sada nisu nikada pokazivali tako otvoren prezir prema Pjongjangu", navodi se u autorskom tekstu Zu Fenga za današnje izdanje lista Danas.

Kini muka ''busanja u grudi'' Pjongjanga

On smatra da "Kina nije odlučila da okrene leđa Severnoj Koreji, ali da je njeno upozorenje ozbiljno za Kima - Kina možda može da ga marginalizuje ako ne promeni svoje ponašanje".

Zu, koji je zamenik direktora Centra za međunarodne studije i profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Peking, smatra da "Kina shvata da je grubost Severne Koreje ukorenjena u njenoj dubokoj izolaciji, obmanjivanju naroda i Kimovom strahu da će izgubiti kontrolu nad zemljom kojom je samo njegova porodica vladala".

Što se Pekinga tiče, navodi Zu, Kimov režim može da opstane samo ako sledi Kinu kada je reč o reformama.

Međutim, suočen s blistavom demokratijom Južne Koreje i njenom naprednom ekonomijom, kineski model nije relevantan za Sever - ako bi ga usvojio, priznao bi preimućstvo Juga i time izgubio legitimitet. Zu smatra da su "kineski lideri očajavali zbog nedavnih provokacija Severne Koreje" i da "oni nastoje da ubede Kima da prihvati 'veliku nagodbu' - zvanicno priznavanje normalizacije odnosa sa svim svojim susedima i sa SAD u zamenu za denuklearizaciju".

U protekle dve decenije, Kina je trpela kombinaciju ratobornosti i mlake reforme Pjongjanga, zahvaljujući uverenju da opasnosti koje prete od dinastije Kim mogu da se kontrolišu. Još je važnije to što su kineski lideri verovali da, štiteći Sever od pritiska SAD, deluju u sopstvenom interesu, smatra Zu.

Međutim, kako ističe, ta analiza Kine je potpuno pogrešna, jer "potcenjuje nekontrolisani očaj Kimovog režima kadgod smatra da je njegov opstanak doveden u pitanje". Zu Feng navodi da "izgleda da je Sever uveren da nuklearnim oružjem može da održi spoljnopolitičku nezavisnost i da joj Kina nikada neće okrenuti leda".

POVEZANE VESTI

Petak 12.04.2013. 11:22
ДА БРЕ КАЖЕМ ТИ ЈА ДА САМ ТАМО У СРБИЈИ ХИТ У ПОСЛЕДЊЕ ВРЕМЕ !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online