Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 01.06.2013.
14:09 >> 15:09h
Beta A

Suzavac i vodeni topovi zbog 600 stabala

Turska policija ponovo je jutros upotrebila suzavac i vodene topove protiv nekoliko hiljada demonstranata koji su pokušali da dođu do glavnog istanbulskog trga koji vlasti planiraju da rekonstruišu. Protest u pojedinim trenucima prelazi u žestoke sukobe s policijom, a turski premijer Redžep Tajip Erdogan poziva demonstrante da odmah prekinu demonstracije.

Stanovnici Istanbula su, u znak protesta zbog projekta rekonstrukcije trga Taksim, koji predviđa seču svih 600 stabala u centralnom parku i izgradnju trgovinskog centra, mirnim demonstracijama sedenjem pokušali to da spreče.

Područje oko trga Taksim, koje je inače omiljeno stecište za hiljade turista koji posećuju Istanbul, sada je potpuno blokirano, a metro i sve autobuske linije koje vode ka tom delu grada su zatvoreni. Pojedini turisti već napuštaju hotele na Taksimu pošto se sukobi policije i demonstranata prenose i na okolne ulice.

Demonstranti su veoma dobro organizovani, dolaze s hirurškim ili gas maskama, ispod očiju i usta stavljaju limun i umivaju se mlekom kako bi izdržali velike količine suzavca koje policija baca na njih, i koriste razne druge taktike.

Dok s jedne strane policija pokušava da potisne demonstrante suzavcem, a povremeno i vodenim topovima, u okolnim kafićima i prodavnicama pojedini turisti se šetaju i kupuju kao da se ništa ne dešava.

Turski novinari koji prate proteste ne očekuju da će se situacija smiriti. Naprotiv, za danas su zakazane i demonstracije opozicije u azijskom delu grada, a učesnici tih protesta bi trebalo da se pridružze demonstrantima na trgu Taksim.
 

Turski premijer je u međuvremenu pozvao demonstrante da prekinu proteste i upozorio da će policija nastaviti da suzbija proteste na istanbulskom trgu i sugerisao da vlasti neće odustati od projekta rekonstrukcije Taksima. Erdogan je u televizijskom obraćanju, mđutim, rekao i da je moguće da je policija prekomerno koristila suzavac i da će to biti ispitano, prenele su novinske agencije.

"Policija je bila prisutna na Taksimu juče. Biće prisutna danas i biće tamo i sutra. Taksim ne može biti mesto gde će divljati ekstremističke grupe", rekao je Erdogan.

On je rekao da je vlada odlučna da rekonstruiše Taksim i izgradi kopiju nekadašnje otomanske kasarne, ali da nije doneta konačna odluka o izgradnji tržnog centra. Premijer je proteste nazvao nelegitimnim i dodao da "svi pokušaji van glasačkih kutija nisu demokratski".
 

U sukobima tokom noći u nekoliko gradova povređeno je više stotina ljudi, saopštilo je tursko udruženje za ljudska prava, a novinska agencija Dogan navodi da je u Istanbulu priveden 81 učesnik protesta koji su utrčali u hotel kako bi se sklonili od suzavca. Policija se sukobila s nekoliko grupa mladih, od kojih su neki počeli da bacaju kamenice na policajce.

Policija je suzbila i proteste u glavnom gradu Ankari, gde se više stotina ljudi, u znak solidarnosti, okupilo u malom parku i odatle krenulo ka zgradi parlamenta.

Policija je u petak ujutro suzavcem i vodenim topom rasterala nekoliko stotina ljudi i time prekinula četvorodnevni protest. Istambulski sud je posle toga naredio privremenu suspenziju projekta vađenja drveća.

Protesti su zbog upotrebe sile protiv demonstranata u petak prerasli u antivladine proteste i proširili se i na druge turske gradove, među kojima Eskišehir, Mugla, Konija i Bolu. Demonstranti u Ankari su bacali kamenice i molotovljeve koktele na policiju, koja je odgovorila suzavcem.

 

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

POVEZANE VESTI

Subota 01.06.2013. 14:14
Dok nasi nemilice peljese zelene povrsine gradova odnoseci drvorede, parkove i krosnje stabala starih vise decenija Turci su se pokazali veci u zastiti svoje okoline i grada kojeg vole
Subota 01.06.2013. 18:56
jbg...600 stabala...sta znam...kao da...sve Nbg blokove razjebu recimo..kuda prika...cenim...ako ne gore...isto bi bilo ovde...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online