Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.06.2013.
11:53
Beta A

Poplave širom Evrope, Srbija u pripravnosti

Čitava Evropa je poslednjih nedelju dana u krizi zbog nabujalih reka usled obilnih padavina. Češkoj prete Laba i Vltava na severu. U Beču će Dunav danas dostići svoj vrhunac, a Mađarska i Srbija su u pripravnosti.

Borbe sa poplavama se nastavljaju širom Evrope
 

Vodostaj Dunava najveći u Beču

Vodostaja Dunava u Austriji u sredu 5. juna će dostići vrhunac u Beču, dok okolnim gradovima preti dalji porast vodostaja. Jedan most u Beču je poplavljen od 4. juna, kao i restorani nadomak Dunava, dok bi mreža posebne kanalizacije trebalo da spase grada od poplave. Od početka poplava u Austriji dve osobe su poginule, a dve nestale.

Plovidba Dunavom je zabranjena.

Srbija u pripravnosti

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić upozorio je nadležne službe u Srbiji da se pripremaju kako bi se sprečile poplave koje su zahvatile Evropu, ali je i poručio da država ne sme da štedi na prevenciji i zaštiti od vanrednih situacija čiji se budžet, kako kaže, smanjuje iz godine u godinu.

On kaže i da je zakazana sednica nadležnih službi koje će preduzeti sve korake kako reke ne bi preplavile nasipe, ali je istakao da bismo, ukoliko bi nadošla ogromna količina vode, "videli iste scene kao u Evropi".
 

Slovačka strahuje od "nemačkog" talasa

Novi nasipi

Centar Bratislave je nakon poplava 2002. godine uložio velika sredstva u nove nasipe i mobilne barijere koje bi trebalo da zaštite grad i u slučaju poplava kakve dolaze jednom u 1.000 godina.

Slovačka na svom delu toka Dunava očekuje da poplavni talas iz Nemačke i Austrije bude kao tokom razorne poplave 2002. godine.

Međutim Slovačka se nada da će, zahvaljujući novim barijerama i planu odbrane, šteta biti znatno nego pre 11 godina.

Gradonačelnik Bratislave Milan Ftačnjik proglasio je juče vanredno
stanje.

Prilaze četvrti Karlova Ves i Devin na zapadnoj periferiji grada kontroliše policija i pomaže prevozeći ljude vojnim kamionima. Škole i obdaništa ne rade.

U četvrtak uveče u Bratislavi se očekuje poplavni talas iznad deset metra, dok je Dunav jutros dostigao vodostaj od 9,68 metara, što hidro-meteorolozi procenjuju kao "stogodišnju poplavu".

Žiteljima Bratislave i turistima za sada Dunav izgleda kao atrakcija i dolaze na kej da se slikaju sa nabujalom rekom u pozadini. Vatrogasci i spasioci su razmestili vozila, čamce i pumpe duž celog toka Dunava kroz Slovačku. Vlada je poslala u pomoć 350 vojnika, a premijer Robert Fico je obećao da će se naći još novca ako zatreba.

Laba plavi sever Češke

Uzbuna u Budimpešti zbog rasta vodostaja

Uzbuna je proglašena u
Budimpešti koja se priprema za rast vodostaja Dunava veći od
rekordnog iz 2002. godine kada su Srednju Evropu pogodile
katastrofalne poplave.

"Po poslednjim podacima, veliki vodostaj će doći u ponedeljak, sa nivoom od 875 santimetara", saopštilo je Ministarstvo unutrašnih poslova Mađarske.

Dunav je 2002. godine dostigao vodostaj od 849 santimentara.

"Masa vode koja nam dolazi je ogromna i predstavlja pravu pretnju za ljudske živote, ali možemo sve da zaštitimo ako radimo dobro", rekao je premijer Viktor Orban i dodao da je narednih dana moguća
evakuacija stanovništva.

U kritičnim zonama na severu i zapadu glavnog grada rastu nasipi od džakova s peskom.

Zabranjen je izlazak na dunavski kej, a budimpeštanski hoteli kraj reke će verovatno biti evakuisani. Orban je rekao da je za pružanje pomoći već spremno 3.600 policajca i 8.000 vojnika.

Kriza koja od nedelje traje u slivu reke Vltave u Češkoj, prelila se u reku Labu koja poplavnim talasom s vodostajem kao u najvećoj poplavi 2002. godine, sada ugrožava sever Češke. U Pragu koji je izbegao poplavu svog istorijskog centra, ovog puta su se ulice u četvrtima uz reku pretvorile u kanale.

Vltava je provalila u metro koji je 2002. godine demolirala, ali njen vodostaj je jutros niži za čitav metar te metro ponovo saobraća, osim u najužem centru. Simbolično danas vrata otvara i praški Zoološki vrt, za sada samo gornji deo u koji su evakuisane životinje iz donjeg, potpuno poplavljenog dela.

Borba s poplavnim talasom preselila se nekoliko desetina kilometara na sever, u Mnjelnjik, na ušcu Vltave u Labu gde voda na nekim mestima probija improvizovani nasip i preti da poplavi niže četvrti odakle je stanovništvo evakuisano.

Evakuisan je još ranije i Terezin, bivši nacistički koncentracioni logor i istoimeni gradić koji se 2002. godine iznenada obreo u
velikom jezeru.

Laba kojom će poplavni talas stići tek noćas i sutra, parališe već mesto Usti nad Labom na severu i Dečin na češko-nemačkoj granici, a sa strepnjom poplave kod suseda gleda nemački grad Drezden koji se 2002. godine takođe obreo pod vodom.

U Usti nad Labom reka je već prešla vodostaj od 10 metara koji mogu da zadrže mobilne barijere i počela je da se preliva preko njih. Zatvoreni su mostovi, poplavljeni prilazni putevi, a jedina veza između dve obale su vozovi.

Pročitajte još:

1. Nabujale reke odnose živote

2. Dunav i Rajna poplavili Nemačku

Dečin, na granici, ubrzano evakuiše stanovnike ugroženih četvrti, a, kao i Usti, i taj grad je Laba presekla na dva dela. Vltavska kaskada, sistem od devet brana i hidrocentrala na Vltavi, po naređenju ministra poljoprivrede Petra Bendla smanjila je za 400 kubnih metara u sekundi protok vode koju ispušta u nadi da će takvom regulacijom Vltave pomoći i gradovima nizvodno, na Labi.

U poplavama u Češkoj za četiri dana je poginulo osmoro ljudi, više od 8.000 je napustilo domove, a sa nabujalim rekama bori se 14.000 vatrogasaca i 1.300 vojnika.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.06.2013. 12:06
Poplave će potopiti i "datum"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online