Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 17.06.2013.
04:50
B. Božin - Vesti A

Ratne zastave na automobilima

Na susretu zaljubljenika u Folksvagenova vozila u Baucenu dominirale su parole mržnje, majice sa natpisom Gestapo i desničarski simboli poput kukastog krsta.

Nacistički simboli na šoferšajbni
 

Francuz Metju, koga je nemački prijatelj poveo na najveći susret obožavalaca folksvagena u Baucenu, nije ni sanjao kakve će sve neprijatnosti doživeti. Tamnoput sa rasta-frizurom kakvu je nekada imao Bob Marli, morao je da sluša kako za njim viču "Crnčugo!", podražavaju majmunske glasove i viču "Alahu akbar". Metju je nastojao da ostane hladnokrvan i da ignoriše dobacivanja, ne želeći da napusti mesto, ali agresivnih je bilo mnogo i osećao je da je u opasnosti - ispričao je on "Auto bildu".


Zastava Trećeg rajha


U letnjim mesecima ovakvi skupovi održavaju se širom Nemačke, zamišljeni su kao mesta gde se susreću zaljubljenici u automobile i pripadnici tjuning scene da pokažu svoje ljubimce drugima i sakupe ideje za majstorisanje u zimskim mesecima. Najveći i najpoznatiji evropski skupovi su BMW -asfaltna groznica, opel-skup u Ošerslebenu i Fordov sajam u Engleskoj, ali najviše je ipak poštovalaca folksvagena: susret vlasnika legendarnih buba u Hanoveru, na Verterzeu, gde je sve začinjeno velikim koncertom, a slično je i u Lauzicringu i Baucenu. 

Ikonografija svih ovih okupljanja su doterani automobili puni zgodnih devojaka, trke, šatori, pivo, preglasna muzika - i neonacisti! Oni se već duže vreme ubacuju na auto-scenu, pre svega na istoku zemlje, pozivajući se na istorijsku povezanost sa nacionalnom markom VW i polako preuzimaju glavnu reč na ovakvim susretima, piše "Auto bild". U Baucenu, gde se ove godine okupilo 32.000 ljudi, za ljude kao što je Metju, više nema mesta. Sve je puno desničarskih simbola, nosi se odeća marke tor štajnar, a svuda vrvi od orlova u raznim formama.

Kada se uveče raspali roštilj i poteče alkohol, situacija se još više zaoštrava. Na svakom koraku se ističu predmeti crno-belo-crvenih mustri, nose se majice sa napisima Gestapo i nacrtanim gvozdenim krstovima, crne trenerke sa kapuljačama i parolama mržnje ispisanim germanskim pismom. Iz zvučnika se čuju desničarski orijentisani bendovi poput Frajvilda, kao i zabranjene pesme.
 

Obično se kače i ratne zastave na automobile koji kruže unaokolo, ili su istaknute na šatorima. Na pitanje jesu li nacisti, Marlen, Stiv i Ričard samo se tajanstveno smeškaju. Na njihovom šatoru visi zastava Rajha. U koloni automobila ističe se crni folksvagen T3 sa natpisom koji podseća na SSS (Skinheds Zeksisse Švarcvald), ekstremno opasnu i zabranjenu neonacističku radikalnu grupu, u njemu 15 zbijenih muškaraca koji pozdravljaju hitlerovskim pozdravom, a jedan na podlaktici ima istetoviran ogroman kukasti krst.
Mihael Natke, koji u ime organizacije Kulturni biro Sahsena nadgleda desničare, kaže:


- Užasavajuće je kako se ovde ono što je zakonom zabranjeno normalno javno prikazuje.


Neobavešteni redari


Frank Mecger iz Antifašističkog arhiva smatra da nacisti ovde žele da pokažu da su preuzeli kontrolu:


- Mnogim posetiocima izgleda nedostaje svest da shvate u čemu je problem, a neki kao da su saglasni sa onim što se dešava.

Istraživač rasizma Andreas Hieronimus nije siguran da li je reč o slučajnim okupljanjima ili organizovanom prodoru na javnu scenu:

- Za tako nešto potrebni su ljudi koji su pogodni za agitaciju, a upravo takvih je ovde mnogo. Tu su i strateški mislioci sposobni da vešto plasiraju svoje poruke.
Pravi auto-fanovi su, kao u Baucenu, potpuno zbunjeni.


 

- Ove godine je to sa nacijima stvarno postalo problem - kaže Rene, koji sa svog svetloplavog folksvagena sa pivom u rukama posmatra mračnu procesiju.
Njegov sin Benjamin dodaje:

- U šatorima sa muzikom uvek je bilo malo agresivnosti, ali da se ovako javno pokazuju je novost.

Oni će ipak ponovo doći iduće godine, jer je to za njih pitanje časti, kako kažu.
Ana i Paskal su mnogo skeptičniji dok razgledaju jedan golf 1, za koji se govori da je prerađen tako da ima 1.000 konjskih snaga, ali koji još niko nije video u vožnji. Na svu sreću, na njemu nema ni orla, ni dvosmislenih napisa kao "Nazad desno". Paskal kaže da je to sa nacistima sve gore i da poseta ovim skupovima polako prestaje da bude zadovoljstvo.

Organizatori iz firme Idekon, na pitanje "Auto bilda" o ovom problemu su rekli i da se oni distanciraju od bilo koje vrste desno-radikalnih ideja i da će sprečiti njihovu promociju svim sredstvima koja imaju na raspolaganju. Ovaj list je, međutim, konstatovao da većina od ukupno 130 redara o tome ništa ne zna. Sa vojničkim čizmama i tetovažama ovi redari s razlogom bude sumnju da pripadaju desnim udruženjima, a desničarske simbole ne žele da komentarišu.

- Ima nas premalo. Zadovoljan sam već time ako voze lagano, tako da niko ne bude povređen - rekao je jedan od njih.

Za tamnoputog Metjua su, međutim, našli dovoljno vremena. On je morao da izađe iz auta i pretresli su ga od glave do pete, dok su ostali posetioci morali samo da otvore gepeke.
 

Nasilje na vidiku


Mihael Natke smatra da je pojava krajnje opasna, jer ako se desničarima dozvoli da se ponašaju bahato kao u Baucenu, neprijatelji će ubrzo postati svi koji se zbog boje kože ili shvatanja ne uklapaju u njihovu sliku sveta.


- Ta situacija se lako pretvara u nasilje, a žrtve neće imati ko da štiti. U Nemačkoj se suočavamo sa prostorom bezakonja, koje jedno društvo ne sme da toleriše. Sa takvih skupova neonacisti se vraćaju još samouvereniji u svoje domove, ulice, sela - objašnjava Natke.

 

Ostali posetioci ovih auto-skupova bi, po savetu ovog eksperta, trebalo odmah da reaguju na sumnjive simbole, a organizatori bi, u slučaju incidenata, trebalo da obaveste policiju.


Nacistički simboli


Vojničke čizme i jakne više nisu moderne, pa desničari danas koriste druge simbole kao brojke, farbe i nakit. Mnoge od njih su čak ukrali od levičara i kombinovali tako da su postali neonacistički. Primera radi, kod broja 18/88, 1 je oznaka za slovo A, osam je H, što drugim rečima znači oznaku za Adolfa Hitlera, a 88 je oznaka za "Hajl Hitler". Brojevi 1919 znače SS, 444 su simbol za "Nemačka Nemcima", a 14 upućuje na naslov knjige jednog američkog neonaciste, u kojoj se poziva na rasnu borbu.
Velike rupe u ušima, tzv. tunel-minđuše desničari su preuzeli od levičara. Prepoznatljivi simboli su još zastava Trećeg rajha, omiljeni kraljevski orao i gvozdeni krst koji nije toliko tipičan, jer ga koriste i rokeri i hevimetalci.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.06.2013. 08:55
Tradicionalno francusko-njemačko prijateljstvo...! Maske polako počinju da padaju, a ima i ona stara narodna : vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada !
Ponedeljak 17.06.2013. 11:11
Omladina se folira hoce paznju da skrene na sebe......nista vise. sta pravite drmu od Toga. u ostalom i oni vise nece da trpe onolike strance u svojoj zemlji Koje samo stetu donose. da su srbi malo vise nacionalisti nebi bilo onoliko sran*e na kosmetu.
Ponedeljak 17.06.2013. 12:35
Jevreji, Cigani, Rusi... spremite se. Ko je imao slabu iz istorije morace da je ponavlja... Ameri kad finansijski lose stoje odvezu Nemce... He, he... Srbi... Nas u stvari nema... Svojski radimo na svom nestajanju, tako da cemo ostati u tragovima... Mozda nas UN jednog dana proglasi za zasticenu vrstu... Vladimire, samo se ti zaj..aj... Doci ce ti Fric i Sem po gasni ventil ... Sve to tako pocinje, kao neobavezno, niko nista ne zna, deca se malo zapila... Kad jedno jutro, planeta u plamenu... Sta ste trazili...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online