Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 27.06.2013.
13:20
Srna A

FT: Srbija u EU tek posle 2020. godine

Mnoge vlade i građani EU oprezni su pri puštanju u Uniju Hrvatske - još jedne slabe južnoevropske ekonomije, čija je najveća industrija turizam, navodi ''Fajnenšl tajms''. List, takođe, tvrdi, između ostalog, da se očekuje da Srbija uđe u EU tek negde iza 2020. godine.

Foto: Ilustracija

Hrvatska beleži četiri uzastopne recesijske godine, po čemu je ispred nje u EU jedino Grčka. Nezaposlenost u Hravatskoj je oko 20 odsto, a među mladima 50 odsto, piše "Fajnenšl tajms". Izostalo je oduševljenje koje je pratilo proširenje iz 2004. godine na osam bivših komunističkih zemalja, uključujući Sloveniju.


Taj "veliki prasak" doživljen je kao ponovno ujedinjavanje Evrope i konačni kraj "hladnog rata". List naglašava da je razočarenje posle ulaska Rumunije i Bugarske u EU doprinelo činjenici da pristupni pregovori sa Hrvatskom budu toliko opsežni i iscrpljujući.


Ipak, navodi se u tekstu, borba protiv korupcije pokazala se efikasnom u Hrvatskoj, a vrhunac se dogodio kada je uhapšem bivši premijer Ivo Sanader. Hrvatska će izgubiti svoj privilegovani pristup tržištima izvan EU, poput BiH, Srbije i Crne Gore, s kojima je u protekloj deceniji osnažila poslovne veze.


Izmeštanjem hrvatskih proizvodnih pogona preko granice, s ciljem izbegavanja carinskih nameta, moglo bi doći do gubitka radnih mjesta u Hrvatskoj. U najboljem slučaju Hrvatska će krenuti putem zemalja poput Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, gde je došlo do "poplave" investicija u proizvodnju.


Ipak, upozorava "Fajnenšel tajms", Hrvatska ulazi u EU usred najvećeg pada ekonomije u toku poslednjih nekoliko decenija, tako da je teško očekivati da će postići uspjeh navedenih zemalja.


Ulazak Hrvatske mogao bi poslužiti kao ohrabrenje ostatku regiona, ali neki analitičari predviđaju da bi moglo doći i do nestabilnosti u BiH, s obzirom na to da će mnogi tamošnji državljani sa hrvatskim pasošima ostvariti evropska prava, dok ostali neće.


Očekuje se da bi Srbija, u najboljem slučaju, mogla postati članica EU

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.06.2013. 15:05
Znamo vec to. A ova vlast koja je izdala Kosovo zarad neke unije treba je ukloniti. Nama je bitan Srpski narod a ne neka unija.
Četvrtak 27.06.2013. 19:42
FT samo spekulise, kad ili uopste se ne zna, cimjenica da sadasnja vlada nastavlja isti put kao i predhodna samo je spremnija na veci ulog za manju dobit. Naime ovi sad sve potpisuju sto im se stavi na sto bez obzira na zrtve, ne za ulazak u EU ili datum za ulazak, vec za "DATUM ZA PREGOVORE" jadna Srbijo ko te vodi ?
Četvrtak 27.06.2013. 16:19
Vlast koja je izdala Kosovo zarad unije je smenjena prošle godine. Ova vlast sada samo pokušava da izvadi kestenje iz vatre koje je prethodna gurnula u vatru. Kosovo je gubljeno u kontinuitetu 12 godina, od 5.10.2000. pa do leta 2012. Sad svi optužuju vladu koja realno nije više ništa mogla da promeni jer je došla na gotovu stvar. Razmislite malo i ne podležite dnevnoj propagandi koju plasiraju krugovi kojima je samo zlo po ovu državu u interesu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online