Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 29.06.2013.
11:47
b92.net A

Otkriće "Vojadžera 1" zbunilo naučnike

Izgleda da Nasinoj svemirskoj letelici Vojadžer 1 nije bilo dovoljno to što je jedini ljudski proizvod koji je otišao najdalje od Zemlje već je sada ušao u bizaran novi region na ivici solarnog sistema koji je potpuno zbunio fizičare pošto njihove teorije nisu u stanju da predvide ništa slično.

Grafički prikaz svemirskih letelica i njihovog položaja u odnosu na Zemlju i Sunčev sistem
 

Lansirani pre 36 godina, svemirske letelice "Vojadžer 1 i 2" napravili su impresivnu turneju kroz solarni sistem i tokom tog putovanja naučnicima su poslali spektakularne podatke.

Naučnici su prvobitno mislili da će ulazak "Vojadžera 1" u ovaj novi deo svemira, gde su efekti ostatka galaksije znatno naglašeniji, biti postepen i neuzbudljiv. Međutim, pokazalo se da je tranzicija znatno komplikovanija nego što su naučnici predviđali. Vojadžer 1 sada ulazi u čudan region koji naučnici nisu u stanju da shvate.

"Modeli koji su predviđali šta bi tom prilikom moglo da se desi potpuno su netačni. Trenutno bukvalno nemamo mapu koja bi mogla da nam pokaže šta sada možemo da očekujemo“, izjavio je fizičar Stamatios Kirmigis sa Univerziteta Džon Hopkins.

Sunce stvara plazmu od naelektrisanih čestica koja se naziva solarnim vetrom i koju izbacuje iz svoje atmosfere brzinom većom od 1 miliona km/h. Neki od ovih jona izbacuju se brzinom koja iznosi 10 odsto brzine svetlosti i te čestice takođe sa sobom nose i solarna magnetska polja.

Istraživači znaju da je "Vojadžer 1" ušao kroz ivicu solarnog vetra 2003. godine, kada su njegovi instrumenti pokazali da se čestice oko njega kreću subsoničnom brzinom pošto su usporile od sunčevog izbacivanja.

Onda, pre godinu dana, sve je naglo utihnulo. Instrumenti "Vojadžera 1" pokazali su da su se solarni vetrovi smanjili skoro 1.000 puta, do tačke kada kada više nisu mogli da budu identifikovani. Ova tranzicija desila se izuzetnom brzinom, u roku od svega nekoliko dana.

U isto vreme, količina kosmičkih zraka povećala se u znatnoj meri, što bi bilo logično "da je Vojadžer bio van solarnog vetra“, izjavio je fizičar Ed Stoun. Izgledalo je kao da je Vojadžer izašao iz sunčevog uticaja.

U čemu je problem? Ukoliko je solarni vetar u potpunosti nestao, kosmički zraci bi trebalo da struje u svim pravcima. Umesto toga, Vojadžer je zabeležio da uglavnom dolaze iz jednog pravca. I ne samo to, iako su solarne čestice nestale, instrumenti nisu uočili nikakvu promenu u magnetnom polju oko letelice. Ovo je teško objasniti pošto se smatra da je magnetno polje galaksije pod uglom od 60 stepeni u odnosu na sunčevo polje.

Niko trenutno nije siguran u to šta se dešava.

"U pitanju je veliko iznenađenje. Na neki način dotakli smo intergalaktičku sredinu, ali se i dalje nalazimo u sunčevoj kući “, izjavio je astronom Merav Ofer sa Univerziteta Boston.

Čini se kao da je Vojadžer izlazio napolje, ali umesto toga, našao se u foajeu sunčeve kuće sa otvorenim vratima koja su dozvoljavala da ulazi galaktički vetar.

Ne samo da naučnici nisu očekivali da takav foaje postoji, već ne znaju ni koliko će "Vojadžer 1" ostati u njemu.

Pojedini naučnici predviđaju da će mu trebati meseci pa čak i godine, pre nego što stigne to međuzvezdanog prostora.

"Međutim, to može da se desi i za nekoliko dana. Trenutno nemamo model koji bi mogao da nam da takvu informaciju. Pa čak i tada, Vojadžer neće stvarno napustiti zvezdani sistem, već samo region unutar kog solarni vetar dominira.

Ubeđen sam da je priroda znatno kreativnija nego mi“, smatra Stoun.

POVEZANE VESTI

Subota 29.06.2013. 13:16
Ma to pricaju samo zato da bi nam oteli Kosovo.
Subota 29.06.2013. 17:19
" Umesto toga, Vojadžer je zabeležio da uglavnom dolaze iz jednog pravca...." a mene zanima iz og pravca ? sto niste rekli iz kog , tada bi bilo bar nesto jasnije?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online