Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 03.07.2013.
20:33 >> 22:18h
Beta, Mondo A

Vojska odlučila, Morsi nije predsednik

Mohamed Morsi, posle godinu dana na vlasti, više nije predsednik Egipta, odlučila je vojska. Morsi pozvao na miran otpor državnom udaru.

Vojnici u oklopnim vozilima na ulicama Kaira

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Abdel Fatah al Sisi saopštio je u obraćanju naciji da je Mursiju oduzeta vlast i da će ga privremeno na mestu šefa države zameniti predsednik Ustavnog suda.

"Ne jednom smo pozivali na nacionalni dijalog, ali ga je rukovodstvo zemlje odbacilo u poslednjem minutu", rekao je načelnik generalštaba, dodajući da je Mursiju predlagano da dobrovoljno podnese ostavku "ali da je on to odbio". On je najavio da će biti formirana tehnokratska vlada.

Obraćanju načelnika generalštaba su prisustvovali imam navjećeg islamskog univerziteta u svetu "Al-Ažar" šeik Ahmed al-Tejib, patrijarh koptske pravoslavne crkve Tavadros Drugi i jedan od lidera opozicinog Fronta za nacionalni spas Muhamed el Baradej. Po objavljivanju ove vesti usledio je vatromet i slavlje na ulicama Kaira.

Plan izlaska iz krize podrazumeva kratak period prelazne vlasti, odnosno tehničke vlade posle koje bi usledili predsednički i parlamentarni izbori. Ustav je suspendovan, a posebni pravni komitet će se pozabaviti pisanjem najvišeg pravnog akta države.

Morsi traži otpor naroda

 

Predsednik Egipta Mohamed Morsi pozvao je večeras Egipćane da se "mirno" odupru "državnom udaru" vojske koja je objavila da je on uklonjen s vlasti, rekao je za AFP jedan od njegovih najbližih saradnika.

 

"Predsednik poziva sve Egipćane da se mirnim putem odupru puču, što će i on učiniti", rekao je izvor koji traži da mu se ne objavi ime. "Ono što su (vojska) uradili je ilegalno, oni nemaju ovlašćenje da to urade", rekao Morsijev saradnik. 

Nešto ranije večeras, po isteku roka koji je vojska dala predsedniku Mohamedu Morsiju, pešadijske trupe uz podršku oklopnih snaga i komandosa, rasporedile su se širom Kaira. Izveštači agencije AP kažu da su vojnici, uz podršku oklopnih transportera i u punoj borbenoj opremi, raspoređeni na mostovima i strateškim lokacijama u blizini mesta na kojima su u toku skupovi pristalica proislamskog predsednika Mohameda Morsija.

Raspoređivanje snaga po ulicama i u ustanovama je deo akcije vojske da pojača kontrolu, uz zabranu putovanja Morsija, državnog vrha i njihovih saveznika u inostranstvo, "u pripremi gotovo izvesne akcije za uklanjanje islamističkog predsednika kome je popodne istekao ultimatum" - piše agencija AP. 

Okružena sva mesta sa pristalicama Morsija

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Egipta Mohameda Morsija, Esam al-Hadad osudio je "vojni udar" po isteku ultimatuma vojske i posle vojne zabrane islamskim liderima, uključujući i Morsija, da napuste zemlju.

"U interesu Egipta i radi istorijske tačnosti, ovo što se dešava, nazovite pravim imenom: vojni udar", rekao je savetnik u saopštenju objavljenom na internetu ubrzo po isteku ultimatuma, pozivajući predsednika Morsija da se odazove "zahtevima naroda".

Protivnici islamističkog predsednika okupili su se danas masovno širom zemlje zahtevajući njegovu ostavku, a istovremeno je istekao ultimatum koji je vojska postavila Morsiju da uvaži zahteve naroda.

Morsi koga opozicija optužuje da je zloupotrebio vlast u korist Muslimanskog bratstva, odbio je da se povuče, ističući "legitimnost" koju ima jer je demokratski izabran pre godinu dana. Odbacio je i ultimatum vojske, rekavši da neće pristati na "diktat".

POVEZANE VESTI

Sreda 03.07.2013. 20:39
Udri vojsko ! Ovo nije puc, nego drzavni udar. Ako udar izvedu nizi oficiri, onda je to puc. U Egiptu, drzavni udar vrsi najvise rukovodstvo vojske. DOGODINE U PRIZRENU
Sreda 03.07.2013. 21:57
Tako to radi prava VOJSKA !
Sreda 03.07.2013. 23:22
svaka cast vojsci . ovako se brani interes naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online