Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 25.07.2013.
01:30
Đ. Barović - Vesti A

Samo Srbija Siriju spasava?!

Francuska smatra da Srbija može da ima značajnu ulogu na međunarodnoj sceni u rešavanju krize u Siriji, i to kao posrednik prema Rusiji, a ovo će biti jedna od glavnih tema razgovora i predsednika dve države Fransoa Olanda i Tomislava Nikolića na Samitu balkanskih zemalja koji u četvrtak počinje na Brdu kod Kranja!

DVE GODINE GRAĐANSKOG RATA: Mladi Sirijac na srušenoj statui bivšeg predsednika Hafeza al Sada u gradu Rakuu
 


Ovo, gotovo senzacionalno saznanje prenosi beogradska "Politika" pozivajući se na izvore iz Jelisejske palate. Pomenuti list navodi da bi Srbija mogla da dobije ulogu posrednika zbog svojih dobrih veza sa Rusijom koja, po mišljenju Francuske, "drži ključ za rešenje sirijske krize".
 

"Srbija je za Francusku najvažnija zemlja u regionu", poručuju iz Jelisejske palate, opisujući je kao "srednju silu" sa izvesnim uticajem na međunarodnoj sceni, čemu u prilog navode i njenu ulogu predsedavajućeg na zasedanju Generalne skupštine UN.
Međutim, sagovornici "Vesti" s rezervom prihvataju ovu vest.

Nekadašnji ambasador SRJ u Francuskoj i šef Odeljenja za međunarodne studije, Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Predrag Simić kaže "da mu ova priča deluje neuvrljivo i da više liči na pokušaj korišćenja spoljne politike u unutrašnjo-političke svrhe".

- Sve da zaista i postoji ideja da Srbija bude posrednik, onda je to tema takozvane tajne diplomatije o kojoj javnost ne treba ništa da zna, a saznaje tek 20 ili 30 godina kasnije, i to iz memoara, ne glavnih aktera, već njihovih pomoćnika. Ovako se javlja sumnja da su u pitanju neki drugi motivi od izrečenih - kaže Simić.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović je mnogo konkretniji i ovakvu informaciju naziva neozbiljnom i pretencioznom.

RUSIJA ODLUČUJE O SIRIJI: tomislav Nikolić i Vladimir Putin
 


- Srbija nije u stanju da sačuva svoje granice, da reši svoje nagomilane probleme, a rešavaće globalne. Plašim se da nekome treba ta predstava u kojoj je Srbija danas isto ono što je SFRJ bila u vreme Josipa Broza Tita, odnosno važan faktor u međunarodnim odnosima. Nažalost, plašim se da nove vlasti u Srbiji rade isto što i oni pre njih. Ako se sećate, ovi prošli su imali ideju da posreduju u pomirenju Vatikana i Ruske crkve, a ovi novi su otišli i korak dalje - zaključuje Vukadinović.


Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku i nekadašnji pomoćnik ministra spoljnih poslova SRJ, kaže da je Srbija trenutno previše u svojim, unutrašnjim problemima da bi imala kapaciteta da se bavi i međunarodnom, posredničkom ulogom.

- Najlogičnije pitanje bi bilo koji to adut Srbija ima kojim bi uticala na stavove Rusije u vezi sa Sirijom. Verujem da će pregovaračku ulogu u ovom slučaju pre imati neka islamska zemlja, a Turska je već uključena u tom smislu. Pri tom, jako je opasno za jednu malu zemlju poput naše mešati se u odnose velikih sila jer one lako mogu da se obruše na vas - ističe Joksimović.

Dugogodišnji ambasador u ondašnjoj SFRJ Stanislav Stojanović ocenjuje da je nejasno kako bi to Srbija mogla da utiče na zvaničnu Moskvu kada se Rusija od početka zalaže za mirno rešenje krize.

NIJE SRBIJA SFRJ: Đorđe Vukadinović

- Pri tom, Srbija ipak nema taj uticaj u međunarodnoj politici da od bilo koga može bilo šta da traži. Verujem da je ova informacija samo probni balon za nešto drugo, a da ćemo to uskoro saznati - kaže Stojanović.


I spoljnopolitički komentator Boško Jakšić je sumnjičav da bi Srbija mogla da se uključi u rešenje krize u Siriji.

- Sumnjam da Srbija ima taj "čarobni štapić" kojim bi kriza u Siriji mogla da se reši, ali samu ideju da nas Francuska spominje kao mogućeg pregovarača pre svega treba razumeti kao veliku počast i priznanje jedne od najmoćnijih zemalja - kaže Jakšić i objašnjava da je sve drugo ipak malo verovatno.
 

- Da bi Srbija zaista zauzela takvo pregovaračko mesto potrebno je da dobije saglasnost kako Rusije tako i Bašira Asada, a zatim i da bude osposobljena za ovakvu vrstu diplomatije. Suviše je znakova pitanja da bi se tako nešto i dogodilo - zaključuje Jakšić. 

 Greške iz Libije

 

List "Politika" navodi da Pariz računa na Beograd u rešavanju sirijske krize kako se ne bi ponovile "greške iz Libije".


"Ne želimo da ponovimo iste greške kao u Libiji, kada se oružje koje smo isporučili okrenulo protiv nas", kaže jedan visoki francuski diplomata koga citira "Mond".
To je verovatno razlog zbog koga se okreće dosad neistraženim mogućnostima, kao što je potencijalna uloga Beograda u ovoj međunarodnoj krizi.


Amerika spremna za akciju

 

Kongres SAD dobio je od Pentagona prvu listu vojnih opcija za okončanje sukoba u Siriji, s detaljnim opisom mogućih akcija i njihovih posledica i procenom da bi takav širok poduhvat koštao milijarde dolara, piše američki list "Njujork tajms". U pismu načelnika Generalštaba generala Martina Dempsija predsedniku Odbora Senata za oružane snage Karlu Levinu on je naveo da je vojska spremna da sprovede akcije koje uključuju obuku, savetovanje i pomaganje opozicije, izvođenje ograničenih raketnih napada, uvođenje zone zabrane letenja, tampon zona, verovatno duž granica s Turskom i Jordanom i preuzimanje kontrole nad Asadovim skladištem hemijskog oružja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.07.2013. 01:59
JJJJOJJJ mi cemo nekog spasiti ?!?! a vidim kako smo sebe spasili .. neka hvala ako ima pametne glave pa da tu ponudu odbiju ko kako zamutio neka bistri, i ovako nam je g*vana preko glave ...
Četvrtak 25.07.2013. 02:32
Videvši velike izdajnike u novoj vladi pokušavaju da ih koriste kao produženu ruku za zajebavanje cara Putina, a ako nas on ščepa za gušu, proćićemo mnogo gore nego kad su nas nato zlikovci tukli.
Četvrtak 25.07.2013. 04:52
Mislim da je ova vijest namjenjena Srpskom narodu da bi se stekao privid da su Srpski politicari danas dobri I da ih treba podrzati.Ovakva vijest nema nikakve veze sa Sirijom , niti sa zdravom pameti .Pokusavaju se sacuvati danasnji politicari u Srbiji dok nezaokruze kompletnu drzavu KOSOVO.Beograd je taj koji stvara novu Kosovsku drzavu a ulaze zivote stotine hiljada Srba koji zive na KiM.Uzas, horror ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online