Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.08.2013.
10:58 >> 11:41h
RTS, B92 A

Ambasador u Kairu: Turisti, poštujte vanredno stanje

Ambasador Srbije u Kairu kaže da je noć u glavnom gradu Egipta, posle uvođenja vanrednog stanja, bila mirna. On upozorava građane Srbije da poštuju ta pravila.

Savet turistima: Ne ići na izlete van letovališta da ne bi upali u nemire
 

Prema rečima Dragana Bisenića, ambasada Srbije u Egiptu, tokom jučerašnjeg dana i noći bio je u stalnom kontaktu sa našim turistima i turističkim agencijama, a turisti iz Srbije koji letuju u Egiptu dobro su i nastavljaju letovanje.

MSP: Ne putujte u Egipat

 

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da su srpski turisti u Egiptu za sada dobro i bezbedno, i ponovo pozvalo građane da ne putuju u Egipat na letovanje.

 

"Apelujemo na turiste iz Srbije, kojih je 700 u Hurgadi, da ne napuštaju hotelske komplekse u periodu policijskog časa (19-07 sati). Osim toga, ostaje i naša snažna preporuka da naši građani budu dodatno oprezni na javnim mestima, da izbegavaju sva okupljanja čak i ona koja su naizgled mirna i da ne putuju u velike gradove", dodaje se saopštenju i ukazuje da je u Egiptu potreban "poseban oprez petkom, posle molitve".

 

Ministarstvo dodaje da je Ambasada Srbije u Kairu dežurna 24 časa, u stalnom je kontaktu s turističkim vodičima i agencijama, kao i sa vlastima Egipta, neprestano prati stanje u celoj zemlji, a posebno u turističkim mestima.

 

Bisenić je za RTS kazao da ambasada Srbije intenzivno prati situaciju u Egiptu i prikuplja sva saznanja kako bi se moglo preventivno reagovati ukoliko za to bude bilo potrebe.

Na pitanje da li će naši turisti biti evakuisani iz Egipta ukoliko se inače vrlo nestabilna situacija u Egiptu dodatno zaoštri, Bisenić kaže da će ambasada, u slučaju da se tako nešto dogodi preduzeti sve neophodne mere za zaštitu naših turista, ali napominje da za sada nema niakakvih elemanata za tako nešto.

Međutim, ono što je važno istaći, dodaje ambasador, jeste da se našim turistima naglasi šta treba da rade u uslovima vanrednog stanja koje je juče proglašeno u Egiptu, a koje se odnosi na celu zemlju, pa i na turistička mesta. Najpre, napominje Bisenić, naši građani treba daznaju da je uvođenjem vanrednog stanja zabranjeno kretanje na ulicama od 19 časova uveče do šest sati ujutro.

Zbog toga se turistima savetuje da ostanu u svojim hotelskim kompleksima, koji imaju uglavnom bogat sadržaj. Građani, naglašava ambasador Bisenić, dakle, ne bi trebalo da u toku važenja policijskog časa, izlaze na ulice jer rizikuju da budu privedeni. Takođe, turistima se preporučuje da ne idu na dnevne izlete na kopno, jer se može desiti da dođe do lokalnih protesta i zatvaranja puteva.


Bisenić kaže da za sada niko od državljana Srbije nije kontaktorao ambasadu kako bi prijavio neki problem u vezi s bezbednošću.

U Kairu je juče rano ujutro počela akcija vojske i policije na raščišćavanju kampova pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, koji su nedeljama demonstrirali protiv vojnog i novog političkog vrha, tražeći povratak Morsija na vlast.

Prilikom preuzimanja kampova došlo je do žestokog okršaja sa Morsijevim pristalicama, a prema zvaničnim podacima, poginulo je 278 ljudi, od čega 43 policajca

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.08.2013. 11:48
Sta covek da misli o ovim pametnjakovicima koji su pored milion lepih destinacija za odmor izabrali bas tamo gde je rat...ne bih licno pa da je sve gratis pocev od aviona pa do najluksuznijeg smestaja...uopste mi nije jasna ta uporna zelja da odu tamo a ne sacekaju da se situacija ipak smiri pa neke druge godine da odu...Nisam bila u Egiptu glupo je da komentarisem kako je tamo da ima mnogo lepsih mesta, ali ljudi shvatite da je vanredno stanje da oko vas ginu da je zaista rat...Nadam se da ako zagusti jos vise nasa drzava za njih nece platiti povratak...valjda su trebali pre polaska da svi napisu i potpisu da odlaze na sopstvenu odgovornost i tacka...a na dusi im deca koju su poveli...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online