Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.08.2013.
01:11
Vesti A

Posle priznanja policiji planirao da se otruje

Svedok tužilaštva protiv tajkuna Rona Medića "optužen" je, tokom incidenta u Centralnom lokalnom sudu, da je Kristoferu Estefanu namestio ubistvo Medićevog poslovnog partnera Majkla Mekgerka.

Dok je Haišam Safetli (47) unakrsno ispitivan tokom sudskog pretresa Estefanu i Mediću, jedan od muškaraca iz publike je povikao: "Ti si to učinio, ti si ga ubio, g..... jedno. Pucao si u njega pred njegovim sinom i ubistvo namestio 19-godišnjaku!"

Ron Medić


Kako su izveštači iz sudnice saznali, pomenuti čovek je nedavno pušten iz zatvora gde je provodio vreme s Estefanom, sa optuženim sa Safetlijem, kojem je u vreme Mekgerkovog ubistva bilo 19 godina. Safetli sada tvrdi da jeste bio s njim u

Nagrada 300.000 dolara

 

Safetli je, inače, za ubistvo Mekgerka i kasnije pretnje njegovoj supruzi primio 300.000 dolara. Od toga, Estefanu je navodno dao 30.000. Tvrdi da je Estefan prihvatio da učestvuje jer su mu bile potrebne pare da spase farmu svojih roditelja od zatvaranja.

automobilu tokom "sačekuše" za Mekgerka, ali da je mladić ispalio fatalni hitac.
Pošto je prekinuo pretres, čuvari su izbacili bivšeg zatvorenika napolje.


Za Safetlija je rečeno da je navodno suicidalna osoba. On je, pošto je policiji priznao učešće u ubistvu planirao da u toaletu jednog Mekdonaldovog restorana popije otrov za pacove. Nedavno je za Mekgerkovo ubistvo i pretnje njegovoj udovici osuđen na sedam godina zatvora. Pre presude, optužio je Estefana da je pucao u Mekgerka. Estefanu su danas 23 godine.


Safetli je u sudnici opisao traljave pokušaje da dođe do oružja i osobe koja će se njime poslužiti. S tim u vezi, dao je hiljade dolara čoveku koji je bio dobro poznat u libanskoj zajednici po vezama s podzemljem. Ovaj mu je kasnije ponudio priču da je kupio pištolje, ali da je nažalost morao da se oslobodi oružja i baci ga kroz prozor automobiča kada mu se približila policija. Safetli je potom kupio drugi pištolj, ali je morao da ga vrati jer meci nisu odgovarali.


Safetli je takođe dao depozit od 40.000 dolara za ubistvo čoveku sa nadimkom "Mo" s kojim se sreo u radnji svog rođaka za prodaju mašni. Nije mu uspelo ni sa još jednim "plaćenim ubicom" koji je u stvari bio policijski informator.


Greg Farmer, barister koji zastupa Estefana, sugerisao je Safetliju da je "jurcao

Priznanje, pa samoubistvo


Atmosfera u sudnici zagrejala se kada je barister Greg Farmer izneo da se Safetli složio da da iskaz pred Komisijom tek kada je shvatio da je glavni osumnjičeni i da će uskoro biti uhapšen. Safetli je ovo poricao. Kazao je da je planirao da preuzme odgovornost za ubistvo, godinu dana pošto je počinjeno, a potom da se ubije.
- Pošao sam na Komisiju da preuzmem odgovornost za sve i kažem: "Sve sam ja učinio i niko drugi nije uključen", a onda da zatražim da odem u kupatilo i uzmem otrov za pacove - kazao je Safetli.

po gradu" raspitujući se o ubistvu s ljudima koje nije poznavao.


- Nisam to stavio u male oglase - odgovorio je Safetli.
- Niste bili daleko od toga, zar ne? - odgovorio je Farmer.


Safetli je kazao da je Medićeva desna ruka Laki Gatelari vršio na njega toliki pritisak u vezi s ubistvom da je na kraju odlučio da to sam uradi. Estefan, koji je bio tinejxer u to vreme, tvrdi da nije povukao obarač i da je mislio da sa Safetlijem ide na još jedno praćenje Mekgerka.


Godinu posle zločina, polovinom septembra 2010, osećajući da su mu za petama, Safetli je nazvao policiju i ponudio priznanje. Sastao se s detektivima Mikom Šihijem i Ričardom Houvom u "Mekdonalsu" u Fajv Doku. Rekao im je da ima u xepu otrov za pacove i da će ga, pošto im je rekao da je jedini odgovoran za ubistvo, popiti u toaletu restorana.


Priznanje nije išlo po planu, jer je došlo do prepirke s Šihijem koju mu je naredio da isprazni xepove. Nekoliko dana kasnije, u pratnji advokata, Safetli je pred Komisijom za borbu protiv kriminala izneo priznanje o svojoj i ulozi ostalih u Mekgerkovoj likvidaciji.


Safetli je prihvatio da sarađuje s vlastima u zamenu za manju kaznu. Složio se i da bude ozvučen kada bude razgovarao sa ostalima članovima grupe.

Naredio pljačku rođenog brata

 

Tokom protekle nedelje na videlo u sudnici izašle su i druge mutne radnje koje se pripisuju milioneru, građevinskom preduzimaču Ronu Mediću, optuženom da je naručio ubistvo. Tajkunov bivši "šef lične garde" Laki Gatelari izneo je tvrdnju da mu je gazda naredio praćenje supruge Odete.

- Odeta je bila vrlo problematična za Rona, pravila mu je probleme, postavljajući pitanja o parama, računima i kompanijama. Hteo je da zna šta joj su joj ciljevi -

Veze s Mikom Gatom

 

U iznošenju "prljavog veša", Gatelari je sudu takođe rekao da se sav njegov posao sastojao u tome da, sve u Medićevo ime, služi kao zajmodavac "para u zadnji čas" kompanijama kao što su "Elite Cranes" koja je povezana s Mikom Gatom, osobom iz Melburna poznatom vlastima, kao i Timu Alfordu, poznatom učesniku sidnejskih društvenih zbivanja.
Gatelari je ispričao da je Medić "trošio prilično vremena" sa "njegovom devojkom" Olivijom u kući u Čiping Nortonu čiji je vlasnik Lakijeva kćerka Romen.
- Posle ručkova u "Milanu", Ron bi išao nazad kući i ostajao tamo (sa Olivijom) - rekao je svedok koji je dobio solidno smanjenje kazne za svoju današnju ulogu.

rekao je Gatelari.


Bilo je, po ovom svedoku, i drugih Medićevih neobičnih poteza prema najbližim srodnicima.  Pri ponovnom ispitivanju tužioca Krune, gospođe Xine O'Rurke, Gatelari je kazao da je Medić od njega tražio i da naškodi njegovom rođenom bratu Roju.


- Ron je kazao da Roj drži velike iznose novca kod kuće, pa neko treba da provali i uzme pare, kako bi ga malo uznemirilo, ali da ne bude povređen - tvrdio je svedok.

- Samo je hteo da ga postavi na mesto koje mu pripada i nauči ga pameti.


Ovaj upad u kuću, Medić je navodno zatražio posle ručka koji su braća imala u italijanskom restoranu "Tuskani" u Lajkhardtu, omiljenom mestu milionera.


- Ron i Roj (Medić) imali su žučnu raspravu u vezi s mnogim stvarima oko kojih su se uvek prepirali - rekao je Gatelari. - Ron je bio prilično ljut i nervozan i rekao je da želi da nauči ga pameti. I onda smo o tome razgovarali... da nekog pošaljemo (da opljačka kuću).


Onda je Gatelari upitao svog saradnika, južnoamerikanca Danijela Kostu, partnera njegovog vozača Senada Kaminića, da provali u Rojevu palatu u Denam Kortu.
U svom iskazu koji je dao ranije, Kosta je kazao da se odvezao do vile da bi se upoznao sa detaljima oko nje. Nikada provalu nije izveo, tvrdio je.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online